uz njega uvek i uprkos svemu

Zvali su je Ledi Di Istoka i "pustinjska ruža": Kako je supruga Bašara al Asada postala NAJOZLOGLAŠENIJA PRVA DAMA?

0

Rođena Londonka imala je velike planove nakon što je završila prestižne britanske škole, a onda je prilikom jedne posete Siriji srela čoveka svog života. Iste godine se udala za njega, a njen život dobio je neočekivan tok

Asma i Bašar al Asad doputovali su juče u zvaničnu posetu Kini
Asma i Bašar al Asad doputovali su juče u zvaničnu posetu Kinifoto: EPA-EFE/XINHUA / Xu Yu

Svetski mediji javili su juče da je Bašar al Asad, predsednik Sirije, stigao u Hangdžou, u prvu zvaničnu posetu nekog sirijskog predsednika Kini nakon 20 godina, a on je doputovao u društvu supruge Asme.


Planirano da je prvi par obiđe nekoliko kineskih gradova, a zakazan je i susret sa Sijem Đinpingom, a Asma al Asad privukla je mnogo pažnje svetske štampe kada je izašla iz aviona.


U beloj bluzi kratkih rukava i efektnoj dezeniranoj midi-suknji, prva dama Sirije izgledala je uobičajeno božanstveno, što ne čudi jer je pre nekoliko godina o njenom stilu s oduševljenjem pisao američki Vogue.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/XINHUA / Huang Zongzhi

 

Međutim, od tada je njen imidž značajno poljuljan, a rođena Londonka je od članka u kom je veličana doživela mnogo toga: život u ratom zaraćenoj zemlji, borbu s rakom, optužbe za korupciju...

 

Ko je žena Bašara al Asada?


Asma Favaz al Asad rođena je u Londonu, u uglednoj sirijskoj porodici, 11. avgusta 1975. godine. Odrastala je u Britaniji, gde je pohađala najprestižnije škole, a bila je najbolja u svojoj generaciji kada je 1996. diplomirala informatiku na Kings koledžu.

 


Baš dok se spremala da nastavi školovanje na Harvardu, tokom posete tetki u Damasku 2000. godine upoznala je porodičnog prijatelja Bašara al Asada i njen život je dobio tok koji nije mogla da predvidi.


Iste godine, Asma se preselila u Siriju kako bi mogla da uživa u ljubavi sa Asadom, a venčali su se samo mesec dana kasnije. Ovaj brak iznenadio je mnoge, jer nije bilo poznato da je Al Asad imao devojku, a sirijska javnost tumačila je njihovu zajednicu kao znak napredovanja ka reformama jer je Asma odrasla u Ujedinjenom Kraljevstvu i predsavlja sunitsku većinu, dok je Bašar al Asad alavit.


Posle venčanja, Asma se odmah uputila na put po Siriji i obišla 100 sela kako bi naučila kako će usmeriti svoju buduću politiku, a uključila se u rad mnogih dobrotvornih organizacija i pokrenula razne kulturne i humanitarne centre. Zbog svog rada, časopis 411 Magazine proglasio ju je jedno prilikom "najuticajnijom Arapkinjom na svetu".

 

Supruga bašara al asada Asma al asad imala je neobičan život
Supruga bašara al asada Asma al asad imala je neobičan životfoto: EPA/YOUSSEF BADAWI

Par je dobio troje dece: Hafiza, Zeina i Karima.

 

  • Od "pustinjske ruže" do ozloglašene prve dame u srcu rata


Čuven je njen intervju koji je Vogue objavio 2010. godine, u kom ju je autor nazvao "najmagnetičnijom prvom damom", a veličani su njen stil, harizma, obrazovanje... Sve pod naslovom "Ruža u pustinji". Međutim, već sledeće godine, počinje veliki zaokret u životu sirijskog predsednika i njegove prve dame, a mnogi se danas sa gorčinom sećaju ovog članka. Čak se i urednica magazina Vogue Ana Vintur javno odrekla ovog članka, a on je obrisan s portala slavnog časopisa.

 

Po izbijanju pobune u Siriji sledeće godine, nakon što je grupa školaraca iz Darae mučena i uhapšena jer su napisali na školskim zidovima "Narod želi da sruši režim", pojavile su se tvrdnje da je Sirijcima dosta Al Asada, a zapadni mediji tvrdili su da je pitanje koliko je Asma zapravo upućena u političko delovanje zbog muža. Međutim, supruge nemačkog i britanskog ambasadora u UN uskoro su snimile video kojim su je pozvale da "zaustavi krvoproliće" i poručile joj da "ne može da se krije iza supruga".

 

bašar i asma al asad pri susretu s kraljicom elizabetom II
bašar i asma al asad pri susretu s kraljicom elizabetom IIfoto: EPA PHOTO WPA ROTA/KIRSTY WIGGLESWORTH/ms

U članku pod naslovom "Asadovi u ratu: Ubijanje i šoping" londonski Guardian je u martu 2012. godine objavio prepisku supružnika Al Asad u kojoj je Asma navodno podržala odluku o bombardovanju grada Homsa na zapadu Sirije u kojem su, pored ostalih brojnih civilnih žrtava, poginula i dvojihca stranih novinara – Francuz Remi Ošlik i Amerikanka Meri Kolvin.


Rat u Siriji nastavio je da besni, a Asma je sve vreme ostala uz svog supruga.


Ako budemo jaki zajedno, prevazići ćemo ovo zajedno... Volim te – napisala je ona Bašaru u jednom mejlu koji je dospeo do javnosti.


Ona je u intervjuu koji je svojevremeno dala jednoj ruskoj televiziji rekla da je zahvalna na ponudi za azil koju je dobila i odbila, iako nije otkrila koja država joj ga je ponudila.


Ne vidim sebe nigde drugde osim u Siriji. Ponuđeno mi je da napustim zemlju, da pobegnem. Ponuda koju sam dobila uključivala je i finansijsku sigurnost, a pre svega sigurnost za moju decu. Međutim, odlučila sam da ostanem – rekla je ona nakon osam godina tišine i izolacije, istakavši da je strahovala da bi njen odlazak oslavio poziciju njenog supruga.

 

Supruga bašara al asada Asma al asad imala je neobičan život
Supruga bašara al asada Asma al asad imala je neobičan životfoto: EPA/YOUSSEF BADAWI
  • Lečenje raka u "zemlji bez bolnica i lekova"


Za vreme rata, ona je uveliko vodila bitku protiv raka dojke, koji joj je dijagnostikovan 2018. Budući da je bolest otkrivena u ranoj fazi, Asadova supruga odmah se optimistično uputila na lečenje, ali je nastavila da obilazi porodice stradalih boraca s maramom na glavi.

 

Nakon što se izlečila, gostovala je u jednoj televizijskoj emisiji, sedeći ispred natpisa "Putovanje jednog života". Navodno se u, kako su zapadni mediji pisali, "zemlji bez bolnica i lekova" lečila u Vojnoj bolici u Damasku, koja je inače rezervisana za pripadnike oružanih snaga.


Rak je test. Naš život se sastoji od niza testova – rekla je tada. – U porodici uvek mora da postoji dijalog, a ne samo kada je nekom nešto potrebno. Kod nas je tako bilo kada je počeo rat. Mnoga deca su postavljala pitanja, moja takođe. Slušali smo ih i razgovarali o svemu, ma kako teške i složene bile teme.

 

Asma al Asad odbila je ponudu za azil i ostala u Siriji sa suprugom
Asma al Asad odbila je ponudu za azil i ostala u Siriji sa suprugomfoto: EPA-EFE/HARISH TIYAGI

Usledili su novi problemi: 2020. godine pariski Mond pisao je da je Asma al Asad stvorila sopstvenu mrežu korupcije i političkog uticaja, a obaveštajni krugovi u Vašingtonu označili su je kao jednog "najgorih ratnih profitera".

 

BONUS VIDEO

Sirijski predsednik sa suprugom Asmom u Alepu

 

makonda-tracker