impresivno

Porede je sa Džeki Kenedi, rodila je 7 dece: Ko je šeika Moza, najelegantnija žena na svetu za koju nikad niste čuli?

0

Šeika Moza Bint Naser (Sheikha Mozah) je rođena 1959. godine, u gradu Al Kor (Al Khor), na severnoj obali Katara.

foto: EPA / MOHAMED FARAGA
foto: EPA / MOHAMED FARAGA

Šeika Moza nosi titulu jedne od najelegantnijih žena na svetu, pa se mnogi iznenade, jer za nju nikada nisu čuli. Poreklom iz Katara, države koja poseduje više bogatstva nego sam kralj Čarls III, Mozu često porede sa Džeki Kenedi. Uprkos tome, ona svog muža deli sa još dve žene.

 

Sa ocem je živela nekoliko godina u izgnanstvu, u Egiptu i Kuvajtu, da bi se nakon udaje za princa, šeika Hamada Tanija (Hamad bin Khalifa Al Thani), vratila u Katar.

 

Udala se sa 18 godina, dok je studirala na Katarskom univerzitetu, na kome je kasnije diplomirala sociologiju. Postavši šeikova druga žena, ujedno je postala i prva dama Katara.

 

I nakon što je rodila sedmoro dece, pet sinova i dve ćerke, Šeika je zadržala liniju na kojoj bi joj pozavidele i mlade devojke. Ona i dan danas veoma dobro zna kako da obezbedi da na svakom događaju sve oči budu uprte u nju. 

 

Visoka i elegantna 63-godišnjakinja - koja je druga od tri žene šeika Hamada Bin Kalife Al Tanija - osvojila je novu legiju obožavalaca dok je prisustvovala venčanju prestolonaslednika Jordana Huseina i Radže Al Saifa početkom ovog meseca .

 

Za događaj 1. juna nosila je dva couture Valentino ansambla: ružičasti i crni kaput za ceremoniju i haljinu boje krečnjaka za prijem.

 

šeika Mona je najelegantnija žena na svetu
šeika Mona je najelegantnija žena na svetu foto: PICTURE PRESS EUROPE / Sipa Press / Profimedia

 

Iako je relativno nepoznata mnogim Britancima, porodica majke sedmoro dece poseduje Šard u Londonu, najviši neboder u Evropi, Harods i Olimpijsko selo.

Njena država poseduje i italijansku modnu kuću Valentino, koju je kupila 2012. za 700 miliona evra.

 

Zahvaljujući svojoj modnoj veštini, šeika Moza - majka sadašnjeg katarskog emira - opisana je kao "jedna od najelegantnijim žena na svetu".

 

Godine 2015. dobila je svoje mesto na Međunarodnoj listi najbolje odevenh žena kuće slavnih Vaniti Fair-a. Njen muž ima 24 dece i dve druge žene, koje su "nejavne".

 

Ko je šeika Mona?
Ko je šeika Mona?foto: MICHAEL KOOREN / AFP / Profimedia

 

Druge dve žene, odnosno rođake, princ Hamad smatra političkim brakovima, izjašnjavajući se da je Moza, obična devojka, njegova jedina ljubav. Po Šekspirovoj ironiji, nakon udaje, njen otac, radikalni borac za ravnopravniju podelu bogatstva u Kataru, poslat je u zatvor od strane njenog svekra zbog navodne neposlušnosti.

 

To je trajalo do 2005. godine, kada ga je princ Hamad svrgnuo sa vlasti i time otvorio vrata liberalnijeg Katara ka svetu, što je omogućilo Mozi da ispravi očevu krivicu i krene putem najmoćnije žene Bliskog istoka.

 

Činilo se da je kraljevska elegancija čak očarala i princa Filipa tokom njenog i  muževljevog putovanja u Vindzor u oktobru 2020. godine.

 

šeika Moza je prva dama Katara
šeika Moza je prva dama Katara foto: EPA / ALESSANDRA TARANTINO / POOL

 

Tako omamljen njenim zadivljujućim izgledom, princ Filip je često okretao glavu kako bi je pogledao. Ipak, šeika Moza – koja je rekla da njen stil "poštuje tradiciju" dok je "moderan i praktičan"– otkrila je za Fajnenšel tajms da nema stilistu "jer ne bih našla nikoga ko razume šta ona želi".

 

- To je moja mentalna poslastica. Kada sam iscrpljena, idem u svoju garderobu i pregledam svoje ormare, pokušavam da pomešam stvari i napravim nešto novo - rekla je jednom prilikom ona.

 

Kada je posetila Britaniju, šeika Moza je nosila krznene čizme sa štiklom od ledenice sa Chanel couture odelom, kao i zeleno odelo sa suknjom Dior za Parlament i crvenu haljinu Valentino za banket.

 

Nakon toga, u oktobru 2010, britanski dizajner Džulijen Mekdonald pohvalio je stil Šeike Moze, rekavši da "od kada Džeki O nijedna prva dama nije imala takav globalni odjek u pogledu mode" -  preneo je Gardijan.

 

šeika Moza je proglašena najbolje obučenom ženom na svetu
šeika Moza je proglašena najbolje obučenom ženom na svetu foto: EPA / FABRICE COFFRINI / AFP / Profimedia

 

Rođena je u Kataru, ali je odrasla u Egiptu i Kuvajtu, gde je njen otac živeo u egzilu nakon što se suprotstavio režimu, izvestio je Njujork post.

 

U svoje rodno mesto 1977, sa 18 godina, nakon čega se udala za Hamada Bin Kalifu Al Tanija, tada člana katarske kraljevske porodice. Šeik Hamad je bio vladajući emir Katara od 1995. godine, kada je preuzeo vlast od svog oca šeika Kalife u beskrvnom državnom udaru u palati uz podršku oružanih snaga, vlade i susednih država.

 

makonda-tracker