patila je godinama

Za kratko vreme je smršala 48 kg, ali KOŠTALO JU JE: Mračna tajna Marije Kalas strašnija i od njenog ŽIVOTA U GLADI

0

Kada je tek započela muzičku karijeru, legendardna grčka operska pevačica Marija Kalas imala je više od 100 kilograma. Iako je celog života patila zbog viška kilograma, nikada nije uspela da oslabi –sve dok jedan režiser nije rekao da će raditi s njom ako smrša 30 kilograma

Marija Kalas kao Amina u 'Mesečaru' 1957. godine
Marija Kalas kao Amina u "Mesečaru" 1957. godinefoto: ts3 / Zuma Press / Profimedia

Operska diva Marija Kalas jedan je od najcenjenijih soprana u istoriji i žena nestvarnog glasa, koja se istakla i u dramskim i koloraturnim arijama.


Svojim raskošnim glasom, raspona blizu tri oktave, ušla je u legendu još za života, a jedna od umetnika koji su reformisali operu i vratili je vrhunski nivo.


Rođena je kao Sofija Sesilija Kalos u Njujorku, mada je krštena pod imenom Marija, a rano je pokazala interesovanje za muziku. Školovala se u Atini, gde je njena majka najpre želela da Marija upiše prestižni konzervatorijum. Tamo je odbijena jer njen neuvežban glas nije ostavio utisak, da bi je potom majka spojila s Marijom Trivelom, što je označilo početak jedne velike karijere.

 

Marija Kalas izdvajala se u drugom polovini 20. veka kako svojim nestvarnim talentom tako i lepotom, a malo je poznato da je, uprkos tome kakav je fenomen bila, slavna Grkinja dugo bila veoma nesigurna. Majka je, kako je sama pevačica pričala, više volela njenu sestru, dok je Marija bila "ružno pače, debelo, nespretno i nepopularno".

 


Višak kilograma oduvek ju je opterećivao i činio da se oseća loše u svojoj koži, ali je ušla u zlokobni krug – kada bi joj bilo posebno teško, ona je emocionalne praznine popunjavala hranom i kompulsivnim prejedanjem.

 

U vreme kada je ona započela svoju međunarodnu karijeru, davne 1947. godine, od operskih pevača se očekivalo da imaju višak kilograma. Ipak, Marija se osećala nesigurno, nevoljeno, patila je od manjka samopouzdanja i sebe je videla kao ženu koja se ne može smatrati lepoticom.


Iako se ženama u njenom poslu "praštala" gojaznost, u jednom trenutku se Marija susrela s diskriminacijom zbog viška kilograma. Nakon što joj je režiser Lučino Viskonti rekao da mora da smrša 30 kilograma ako želi da radi s njim, ona je donela odluku da u tome uspe po svaku cenu. Ubrzo je oslabila 40 kilograma, a zatim još osam.

 

Marija Kalas jedna je od žena koje su obeležile umetnost 20. veka
Marija Kalas jedna je od žena koje su obeležile umetnost 20. vekafoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Kako je moguće da je u tome uspela tako brzo, nakon što se godinama borila da smrša?

 

  • Mračna tajna mršavljenja Marije Kalas


Pored toga što se operska diva izgladnjivala, postoji legenda da je uradila nešto gore čak i od ove pogrešne odluke – progutala je pantljičaru.


Bruno Tosi, predsednik Međunarodne asocijacije "Marija Kalas", ispričao je jednom prilikom da je operska diva morala da ide na lečenje zbog parazita u digestivnom traktu, koje je navodno unela u organizam zbog svoje ljubavi prema sirovim odrescima. On je tvrdio da je Kalasova smršala uz konzumiranja joda.

 

To je bio opasan tretman jer je uticao na njen centralni nervni sistem i promenio joj metabolizam, ali ona se pretvorila u prelepog labuda – rekao je Tosi.

 

 

  • Izgladnjivanje i neobičan hobi Marije Kalas


Marija Kalas bila je velika ljubiteljka hrane i domaće kuhinje, a njeno izgladnjivanje i ugrožavanje zdravlja dobro su poznati. Međutim, mnogi ne znaju kako je operska diva negovala ovu ljubav i kada je bila na rigoroznim i nezdravim dijetama – skupljala je sve recepte kojima odoleva i pravila ogromnu i vrlo neobičnu kolekciju. Tokom ljubavi s grčkim brodovlasnikom Aristotelom Onazisom, ona je navodno bila vrlo posvećena prikupljanju recepata za bešamel sos sa kaparima, domaći senf, čokoladne kolače i torte, specijalitete od teletine, specijalne kajgane...


Sve to davala je svom ličnom kuvaru, koji je služio ova jela na Marijinim svečanim večerama i dok bi se gosti služili, ona bi uzela tek nekoliko zalogaja i gledala druge kako uživaju.


Volela je hranu i nikad nije jela sama. Društvo je bilo važan deo njenih dnevnih navika. Naročito je volela torte i puding, ali uglavnom živela na odrescima i salatama – rekao je svojevremeno Bruno Tosi.

 

Ljubav s Aristotelom Onazisom nepovratno je slomila Mariju Kalas
Ljubav s Aristotelom Onazisom nepovratno je slomila Mariju Kalasfoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
  • Tužan kraj Marije Kalas


Marija Kalas ugrozila je svoje zdravlje nezdravim navikama, a privatni problemi dodatno su je opterećivali. Nakon što joj je srce slomljeno zbog Onazisove preljube sa Džeki Kenedi, godinama se izgladnjivala, borila se s psihičkim problemima i nedijagnostikovanim neurološkim oboljenjem. Poslednje godine života provela je u Parizu, gde je usamljena i u lošem stanju živela zavisna od alkohola i tableta za spavanje.


Preminula je na današnji dan, 16. septembra 1977, nakon srčanog udara, u 54. godini.

 


BONUS VIDEO

Jedna popularna dijeta je među 5 najgorih na svetu?

 

makonda-tracker