život pun bola

Stigao je usred noći i rekao: "DOŠAO SAM DA TI UZMEM ŽENU!" Kako je Aristotel Onazis vrteo Mariju Kalas oko malog prsta

0

Zbog njega je ostavila sve i umrla pateći za njim.

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Italijanska glumica Monika Beluči donela je londonskoj publici, u Pozorištu Njenog Veličanstva, posebnu emociju u večeri pod nazivom "Marija Kalas: Pisma i memoari", gde je čitala pista i delove teksta iz posthumno objavljenje knjige o životu legendarne grčke operske pevačice. U crnoj haljini i kose podignute onako kako je to činila Marija Kalas, glumica govori tekst na vrlo emotivan način, dajući melodramatičnost kakva je odlikovala i život jednog od najvećih soprana u istoriji.

Priča u stranim medijima o ovoj predstavi probudila je interesovanje za Kalasovu, koja je bila operska diva, ali i velika medijska zvezda — da su tabloidi postojali u njeno vreme, nesumnjivo bi im bila glavna tema.

 

Jedan od razloga za to svakako je bila njena burna ljubav s Aristotelom Onazisom, poznaztim brodovlasnikom, koja je započela dok je Marija još bila u braku.


Slavna Grkinja bila je već osam godina udata za 30 godina starijeg Đovanija Batistu Meneginija, dok je Aristotel bio oženjen Atinom Livanos, kada su se prvi put sreli te 1957. godine. Sve se dogodilo na jahti "Kristina", tokom trosedmičnog krstarenja Mediteranom koje je okupilo sam krem tadašnjeg evropskog društva, a organizovano je u čast Elsi Maksvel. Štaviše, Marijin suprug bio je prisutan na jahti!

Zavoleli su se odmah i usledila je burna afera, koja je naišla na opšte zgražavanje tadašnje javnosti. Ipak, privlačnost je bila magnetska, a ni Marija ni Aristotel nisu marili za društvene norme, a očarani Grk ispunjavao je svaku divinu želju i doživljavao je kao zapovest. Ako bi rekla da voli tango, plesali bi cele noći, ako bi rekla da voli ruže, napunio bi čitavu plesnu salu njima, ako bi rekla da voli proslave, priredio bi joj jednu.

 

Čim su se vratili s krstarenja, Marija je Meneginiju zatražila razvod, a on je to odbio. Bio je van sebe od besa, javno osramoćen, a nije krio da optužuje Onazisa za krah njegovog braka.

Dve godine su imali burnu i strastvenu vezu, a kada su jednom prilikom sreli vaseljenskog patrijarha Atinagoru — Marija je to doživela kao znak. U podnožju Atosa, patrijarh im je rekao da su najveći mornar i najveća pevačica savremenog doba, na šta je operska diva pustila suze i doživela ovaj susret kao Božiji znak da je njena i Aristotelova ljubav trebalo da se desi i da nebesa protiv nje nemaju ništa.


Lud od ljubavi, pomalo prepotentni i arogantni Aristotel poručio je javno Meneginiju da bi rado "kupio" ljubav svog života od njega.

Koliko tražite za Mariju? Pet, deset miliona? — pitao je.

 

Nakon svih muka, jedne večeri se pojavio ispred doma koji su Menegini i Marija Kalas delili i jednostavno poručio:


Došao sam da ti uzmem ženu.

 

Mediji su pratili ovu vezu prilično detaljno i ne krijući svoj stav o preljubnicima. Na kraju krajeva, oni nikada nisu previše voleli Mariju Kalas, ali veza s brodovlasnikom učinila ju je čestom zvezdom žutih strana. Išli su toliko daleko da su divu nativali "perverznom", "raskalašnom" i "razvratnom", a bili su istrajni u vređanju i omalovažavanju koliko god puta ona ponovila da nije baš ništa od toga.

Do 1959. godine, oboje su konačno bili razvedeni, a Marija se odrekla svog američkog državljanstva jer je po tadašnjim zakonima grčka državljanka mogla legalno da se venča samo u grčkoj pravoslavnoj crkvi. Pošto je suprugu rekla "da" u rimokatoličkoj crkvi, odricanjem od Amerikanke u sebi rekla je zbogom i ovom braku. Ovo je pomoglo i njenim finansijama, jer više nije morala da plaća visok porez u Americi.


Aristotel i ona konačno su mogli da se posvete svojoj ljubavi i uživaju u vinu, plovidbi i tangu. Marija je toliko bila usredsređena na njihovu vezu i sreću da je rešila da okonča karijeru.

Pisalo se da Onazis nije bio siguran zbog čega je ona donela tu odluku, ali je bilo jasno da skandali i ova ljubavna veza ne utiču dobro na njen imidž i da je uspeha, zapravo, bilo sve manje. Operski i filmski režiser Franko Zefireli prisetiose jednom prilikom da je 1963. godine pitao Mariju zašto više ne vežba, na šta mu je ona odgovorila:


Pokušavam da ispunim svoj život kao žena.

 

Sudeći po biografu Nikolasu Gejdžu, Marija i Aristotel dobili su 30. marta 1960. godine sina, koji je preminuo samo nekoliko sati po rođenju. S druge strane, Marijin bivši suprug Menegrini, koji je i sam napisao knjigu o njoj, isticao je da ona nije mogla da ima decu. Prema drugim izvorima, Marija je imala najmanje jedan abortus tokom veze s Onazisom.


Ipak, pitanje dece nije bilo jedino bitno u njihovoj vezi — po svemu što je poznato, možda ga nikada nisu ni potezali, niti marili za to. Ono što jeste poznato jeste da je njihov odnos nepopravljivo krenuo nagore. Vremenom je bivao sve gorim, komplikovanijim, navodno čak i sado-mazohistički. Aristotel je imao sve manje takta i poštovanja, a Marija je postala zavisna od njega i živela samo da bi bila uz svog partnera.

Kao neki brod koji je prevazišao, Aristotelu je Marija dosadila i nije bio previše zainteresovan za nju. Dešavalo se da je danima ne pozove, dok bi ona sedela pored telefona i čekala, nestajao bi na neko vreme, pa se vraćao slatkorečiv i s poklonima. Poigravao se s njenom psihom, udarao na ono što joj je bilo najbolnije, za šta je znao da joj stvara nesigurnost. Navodno mu nije bilo strano da je nazove "glupačom s velikim nosem", da pred druguima kaže da ona nije dobra ni za šta osim za krevet, da uz podsmeh demantuje da će se venčati nakon što je ona to već saopštila medijima.


Onazis je, onako kako je radio celog života, bio i neveran, a poslednja avantura, koja je i onočala Marijinu i njegovu vezu, bila je ona sa Džeki Kenedi, udovicom Džona Kenedija. Kalasova je izrazila nameru da Aristotel i ona odu na krstarenje, nakon čega joj je rekao da ona ne može da dođe na jahtu zvog "posebnog gosta".

— Ari, ne shvataš, ostaviću te. Nikada se više neću vratiti — rekla mu je Marija.


Ubrzo su se Onazis i Džeki venčali, ali ona nije bila prilagodljiva i tako slepo zaljubljena kao Marija, koja je do kraja života patila zbog rastanka.


Prvo sam izgubila glas, potom figuru, a onda i Onazisa — rekla je jednom prilikom.

 

Marija Kalas
foto: Profimedia

Na kraći period su se pomirili, ali je i drugi pokušaj obeležila svađa, tuga i neverstvo jer je on i dalje bio u braku sa Džeki. S Marijom je bio u prilično javnoj vezi, a jednom prilikom je javno rekao da je srećan što ponovo "oseća Marijine kukove" jer je "sit kostiju".


Voleo sam te, ne uvek valjano, ali voleo sam te koliko sam mogao — rekao joj je navodno jednom.


Pre nego što je preminuo 1975. godine odneo je Mariji Erme ćebe na poklon, a dve godine kasnije i ona je napustila svet, nakon srčanog udara.
Marijin pepeo rasut je iznad Egejskog mora, na kom je provela mnogo sati u Aristotelovom zagrljaju.


Uvek sam igrala junakinje koje na kraju umru zbog ljubavi. To je nešto što mogu da shvatim... — izjavila je pre smrti.

 

 

makonda-tracker