filmska priča

Da li se rodila kao muškarac, kada i gde – NIKO nije siguran: Žena koja je lepotom obeležila decenije i danas je enigma

0

Salvador Dali ju je nazivao "prelepim skeletom", Dejvid Bouvi s njom varao ženu, Evropa je padala na kolena pred njom, a u filmu ju je igrala Andreja Pejić

manekenka, pevačica i muza Amanda Lir
manekenka, pevačica i muza Amanda Lirfoto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Ako su u prošlosti poznate ličnosti mogle ponešto da sakriju od javnosti, proteklih godina im to definitivno nije lako.


Utvrđene su tačne godine rođenja onih koji su to želeli da sačuvaju za sebe, ljubavni život retko sakriju od radoznalaca, znamo gde izlaze, šta jedu, kako izgledaju bez šminke... Međutim, ostala je jedna, možda i poslednja enigma.


Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina mnogo devojaka skrenulo je pažnju medija na sebe druženjem s najpopularnijim rokerima, a jedna od njih bila je i Amanda Lir. Međutim, ona je, iako uz njeno ime uvek stoje i imena legendi poput muzičara Dejvida Bouvija i umetnika Salvadora Dalija, sama zaslužna za svoj uspeh i popularnost.

 


Ko je Amanda Lir?


Poreklo ove čuvene manekenke nije poznato, a postoji mnogo pitanja o njemu. Pod kojim je imenom rođena, koji joj je pol upisan u dokumentaciju po rođenju, odakle potiče?


Najviše izvora navodi 18. jun 1939. kao njen datum rođenja, ali se pominju i kasniji, pa čak 1950. godina. U jednom intervjuu novinaru je rekla da je rođena u Sajgonu 18. novembra 1950. godine, ali niko nije bio uveren da je to istina.


U svakom slučaju, najverovatnije je rođena ili u nekadašnjem Sajgonu ili u Britanskom Hong Kongu, njen otac bio je francuski oficir, moguće britanskog porekla, a priča o njenoj majci još je zamršenija. Navodi se da ju je možda rodila Engleskinja, možda Vijetnamka ili Kineskinja, a baš ništa nije pouzdano osim da su se njeni roditelji rastali i da je bila jedinica.

 

  • Pol Amande Lir


Od početka Amandine manekenske karijere pojavljivale su se tvrdnje i da je ona rođena kao muškarac, što nikad nije potvrdila, a mnogi su se bavili pitanjem njenog pola i roda. Među njima je bio i slavni umetnik Salvador Dali, koji je tvrdio da je ona biološki muškarac.


Čuvena engleska transrodna manekenka Ejpril Ešli tvrdila je da je Amanda Lir rođena kao Alen Tap i da ju je davno gledala kako izvodi drag nastupe pod imenom Peki d'Oslo, a sličnu priču ispričala je umetnica Romi Hag.


Prema nekim izvorima, Amanda se podvrgla operaciji promeni pola u Kazablanci 1963. godine.

 


U svakom slučaju, ona je uvek odbacivala ove tvrdnje, ističući da je u pitanju "luda ideja nekog novinara", a kasnije je izrazila sumnju da je Dali pokrenuo ovaj trač.

 

  • Neverovatni život i karijera Amande Lir


U Parizu je upoznala ekcentričnog nadrealistu, koji je u njoj video srodnu dušu, iako je bio 35 godina stariji od nje. Dalija je očarala Amandina lepota, pa su oni postali bliski prijatelji, a ona njegova štićenica, te su bili nerazdvojni narednih 16 godina.

 

Svako leto provodila je u njegovom domu u Barseloni i putovala na letovanja s njegovom suprugom Galom i njim. Kako je Dali govorio, ona je bila "njegov prelepi skelet".

 

Sredinom šezdesetih se preselila u London, gde je radila u kabareu, a kada su mediji pisali o pljački njenog doma tih godina nazvali su je "Amanda Tap, čije je umetničko ime Peki d'Oslo" i "jednom od najpoznatijih striptizeta".

 

Amanda Lir i Salvador Dali 1963. godine
Amanda Lir i Salvador Dali 1963. godinefoto: Noa / Roger Viollet / Profimedia

Ubrzo po dolasku u Englesku udala se za Morgana Pola Lira, studenta arhitekture iz Škotske, od kog se kasnije razvela, i počela da se predstavlja kao Amanda Lir.


Nakon što je upoznala Lusi Dufars i pojavila se u njenoj manekenskoj školi, poslali su je kod Karla Lagerfelda i uskoro je neočekivano postala – manekenka. Hodala je pistom za čuvenog nemačkog dizajnera, a to joj je otvorilo vrata modne industrije.

 

Uspostavila je potom saradnju s velikim imenima modne scene, uključujujći Paka Rabana, Helmuta Njutona, Čarlsa Pola Vilpa, Antonija Đakomija...
Duže od decenije i po Salvador Dali bio je njen mentor, po mnogima i ljubavnik, baš sve u životu.

 


Ništa nisam znala pre njega. On me je naučio da stvari vidim svojim očima. Kada smo se razišli, imala sam osećaj da su njegove čini nestale, bila sam pomalo dezorijentisana, jer sam toliko dugo bila s njim. Nisam znala kako da se ponašam, šta da radim od sebe. S njim nikada nije bilo dosadno. On je bio genije koji je preokrenuo ceo moj svet – ispričala je Amanda.


Kada je prestala da se viđa s Dalijem, zbližila se sa oženjenim Dejvidom Bouvijem, a kasnije i sa Brajanom Ferijem, čiji album For Your Pleasure krasi upravo njen lik.

 

Bouvi je bio taj koji joj je bio svojevrsna inspiracija i pokretačka snaga: on nije želeo da svet zna Amandu kao samo još jednu grupi devojku, već je uz njega postala evropska kraljica disko muzike.

 

 

Tako je sredinom sedamdesetih počela da snima i muziku, a njen debitantski singl bila je obrada Elvisove pesme Trouble, dok je njen prvi album, objavljen 1977, nosio naziv I Am a Photograph. On nije bio zapaženiji u Engleskoj, ali je u Italiji bio na vrhu svih plejlista, uz hitove poput pesama "Enigma", "Follow me", "Love boat", "I don't like disco"...


Kako je to objasnila, Italijani i Nemci postali su njeni fanovi zbog izraženog seksepila kojim zrači.


Mislim da sam uspela da osvojim italijansko tržište jer su oni toliko opsednuti seksom. S druge strane, u Nemačkoj sam uspela čini mi se jer su čekali da se pojavi neka nova Marlen Ditrih. Ja sam u potpunosti ispunila njihivu težnju za vamp ženom iz noćnog kluba koja peva kao opijena neke sladunjave pesmce zaraznog ritma. Naravno, svemu je doprinela i fama koja je postojala tada oko mene i mog života – ispričala je Amanda Lir.

 


Fotografisala se za Playboy, radila je kao voditeljka, a u svemu što je dotakla postigla je veliki uspeh.


Iako je imala više ljubavi, udala se još samo jednom, za francuskog aristokratu i biseksualca Alana-Filipa Malanjaka, kom je rekla da u Las Vegasu 1979.

 

Svedoci na venčanju bili su Tvigi i Saša Distel. Tada su bili u vezi samo godinu dana, a brak je potrajao 21 godinu, sve do njegove smrti.

 

Brak su proveli mirno, u malom seocetu Sent Etjen du Gre, gde je Amanda živela skladnim porodičnim životom i uživala u ulozi supruge. Sreća je prekinula naglo 2000. godine, kada je u njihovom domu izbio požar, u kom se Malanjak ugušio od dima.

 


Amanda se potom vratila muzici i objavila album Heart, posvećen njenom pokojnom mužu, a potom je nastavila da utapa svoju tugu u rad.

 

Pozajmljivala je glasove mnogim animiranim junacima, nastavila da snima jednu emotivnu pesmu za drugom, a poslednji album Tuberose izdala je 2021. godine.

 


Inače, Amandu Lir u filmu Dalíland iz 2022. godine igra Andreja Pejić, čuvena transrodna manekenka srpskog porekla.

 

 

makonda-tracker