šta se dogodilo?

Povrede su bile JEZIVE, ali zvanični uzrok je – GAS: Misteriozna smrt lepotice zbog koje je svet trčao u bioskop

0

Tokom svoje kratke karijere snimila je 120 filmova, a bila je sinonim za holivudsku lepotu i komediju

Američka glumica Telma Tod
Američka glumica Telma Todfoto: Profimedia

Američka glumica Telma Tod pojavila se u 120 kratkometražnih i dugometražnih filmova u periodu od 1926. do 1935. godine.


Za to vreme stekla je nadimke Sladoled-plavuša i Vrela Todi, a publika ju je obožavala – naročito njen muški deo. Najčešće se pojavljivala u komedijama, a i sama je bila poznata po širokom osmehu.


Bila je u kratkom braku s filmskim agentom i producentom Petom Dikičiom, koji je navodno bio povezan s najvećim mafijašima tog vremena. Kako se pisalo, suprug je bio nasilan prema Telmi, zbog čega je podnela zahtev za razvod, a potom je promenila i svoj testament, istakavši u njemu da Petu ostavlja samo jedan dolar.

 


Karijera Telme Tod okonačana je prerano, kao i njen život – kada je imala samo 29 godina, preminula je pod okolnostima koje se i danas smatraju misterioznima.


Prognozirana je joj je svetla budućnost u Holivudu, a javnost je bila potresena vešću od Telminoj smrti, pre svega jer ju je pratilo mnogo pitanja i nedoumica.

 

U ponedeljak, 16. decembra 1935, izjutra, plavokosa glumica je pronađena bez znakova života u svom automobilu. Njeni ostavi otkriveni su u garaži Džuel Karmen, nekadašnje glumice i bivše supruge Telminog ljubavnika i poslovnog partnera Rolanda Vesta.


Nakon istrage, za uzrok smrti proglašeno je trovanje ugljen-monoksidom, najverovatnije iz razloga što se vozilo pregrejalo.

 

Američka glumica Telma Tod
Američka glumica Telma Todfoto: JT Vintage / Zuma Press / Profimedia

Međutim, do danas nema mnogo onih koji veruju u zvaničnu verziju priče – čim su isplivali detalji s uviđaja, pojavila se glasina da je Telma Tod brutalno ubijena.


Autopsija ostataka slavne glumice je pokazala da "nije bilo znakova nasilja nigde na i u telu", sa izuzetkom "površinske povrede na donjoj usni".


U holivudskim krugovima se, međutim, pričalo o teškim povredama poput slomljenog nosa, modrica u predelu vrata i, čak, slomljenim rebrima.

 


Zbog svih ovih pojedinosti slučaj je na kraju završio u rukama tužilaštva, koje je procenilo da je smrt ipak posledica nesrećnog slučaja, ali je preporučilo "dalju istragu nadležnih".


Ubrzo potom, Telmini ostaci su kremirani, a njena smrt do danas je jedna od najvećih misterija u svetu poznatih.

 

Američka glumica Telma Tod u filmu 'Majmunska posla'
Američka glumica Telma Tod u filmu "Majmunska posla"foto: PARAMOUNT PICTURES - Album / Album / Profimedia

Telmi Tod dodeljena je zvezda na losanđeleskom Bulevaru slavnih zanjen doprinos kulturi i istoriji filma.

 

 

makonda-tracker