odlazak u večnost

Izmislila je MINI-SUKNJU i dala joj ime – ali NE zbog dužine: Preminula žena koja je promenila tok modne istorije

0


Porodica legendarne Meri Kvant saopštila je da je kreatorka umrla u 94. godini.

kreatorka Meri Kvant
kreatorka Meri Kvantfoto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Britanska modna dizajnerka Meri Kvant preminula je dva meseca nakon što je proslavila 93. rođendan, javljaju svetski mediji.


Njena porodica saopštila je da je kreatorka "otišla mirno, u svom domu u Sariju, ovog jutra".


Kako su naveli, ona je bila jedna od međunarodno najprepoznatljivijih modnih stvaralaca u 20. veku i inovatorka.


Otvorila je prvi Bazar na Kings roudu 1955. godine, a njen dalekosežni i kreativni talenat uskoro je dao jedinstven doprinos britanskoj modi – navela je porodica.

 


Meri Kvant je bila prava modna ikona, kako kao kreatorka, tako i kao žena koja je radila nosila sopstvene modele i postavljala trendove, inspirišući druge dizajnere. Kao njen najveći doprinos modi obično se navode tzv. vruće pantalone i, naravno, mini-suknja.

 


Obično se kaže da je Kvantova "izmislila mini-suknju" jer ju je tokom pedesetih i šezdesetih popularizovala, a prva je osoba koja ju je nazvala baš ovim imenom.

 


Ona je i sama često nosila ovakve komade, njeni klijenti stalno su joj tražili još kraće i interesantnije, a Meri ju je prvi put nazvala baš mini-suknjom, pa je mnogi smatraju začetnicom ovog trenda.


Zanimljivo, ime joj je dala ne samo zbog njene dužine nego i po MINI Kuperu, svom omiljenom automobilu. Kako je pričala, i njena suknjica i ovo vozilo su "optimistični, bujni, mladalački i koketni" i savršeno idu zajedno!

 


Meri Kvant je 1990. godine ušla u Kuću slavnih Britanskog saveta za modu, odnosno osvojila je priznanje Hall of Fame. Uz to je imenovana za komandanta Reda Britanske imperije 2015. godine za zasluge u oblasti mode.

 


 

makonda-tracker