moderna bajka

Zovu ih Vilijam i Kejt Midlton sa Himalaja! Zaprosila ga je sa 7, a u 21. godini postala najmlađa kraljica na svetu

0

Četrnaest godina nakon njene nevine prosidbe, par iz Butana se venčao i otada živi modernu bajku.

Butanski kralj i kraljica žive modernu bajku već 12 godina.
Butanski kralj i kraljica žive modernu bajku već 12 godina.foto: EPA/Katsumi Kasahara / POOL

Ne samo da su kralj Džigme ​​Kesar i kraljica Džecun Pema od Butana imali jedno od najživopisnijih kraljevskih venčanja ikada, već imaju i jednu od najslađih priča.

 

Verovali ili ne, sve je počelo kada je Džecun imala sedam godina.

 

Tada je na pikniku videla budućeg kralja, a zaintrigirana 17-godišnjim mladićem prišla mu je i zamolila da je oženi.

 

Prestolonaslednik Džigme Kesar je bio dirnut ovom nevinom prosidbom.

 

Njih dvoje su proveli dan igrajući se zajedno, a na kraju joj je Džigme rekao da će je za 10 godina, ukoliko oboje budu slobodni i dopadnu se jedno drugom, zaista oženiti.

U međuvremenu Kesar je završio školu u inostranstvu i stekao diplomu iz međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Oksfordu dok je Pema diplomirala psihologiju i istoriju umetnosti na "Regent's" koledžu u Londonu.

 

Po povratku u Butan, ponovo su se sreli i ostalo je istorija.

 

Ono što njihovu ljubavnu priču čini modernom bajkom jeste što kraljica nema kraljevsku krv što je mnogima u Butanu smetalo kao i razlika od 10 godina između Kesar i Džecun. 

Ali kada je kralj najavio veridbu sa njom u maju 2011. godine,  izjavio je da ona ima sve kvalitete koji su potrebni da bi bila kraljica i da bi zemlja bila veoma srećna da je ima za kraljicu. 

 

Kralj je bio podržan, a podržali su ga i jer je odlučio relativno kasno da se oženi, u 31. godini jer je želo da sačeka pravu osobu. 

 

I 14 godina od prvog susreta, dogodilo se njihovo venčanje.

 

Nakon što je Džigme ​​krunisan za kralja sa samo 28 godina – postavši najmlađi vladajući monarh na svetu – par je zvanično stupio u brak u oktobru 2011. godine.

- Čekao sam dosta vremena da se oženim - rekao je tada novinarima.

 

- Nije važno kada ćete se oženiti, dok god je u pitanju prava osoba koju ste čekali. A ja sam oženjen pravom osobom. - dodao je.

 

Kraljevsko venčanje mladog para bilo je najveći medijski događaj Butana, a zemlja je čak proglasila trodnevni nacionalni praznik u čast venčanja.

 

Nakon što su se venčali na maloj ceremoniji — održanoj odmah u 8:20 uujtru, u vreme koje su odredili kraljevski astrolozi — mladenci su započeli svoju višednevnu proslavu.

 

Svečanosti su čak uključivale i paradu na kojoj je par putovao od Punakhe do Thimphua peške kako bi pozdravio javnost na raskošno ukrašenim ulicama.

Džecun je postala najmlađa kraljica na svetu u 21.godini i za kratko vreme je osvojila narod Butana koji veruju da je kralj pravilno izabrao. Mladi je obožavaju baš zato što nema plavu krv. 

 

Kao i njegov otac, Kesar je poznat po svojim humanitarnim naporima i poniznosti, koji su osvojili naciju, zbog čega je dobio nadimak Narodnog kralja ili Kralj zmajeva.

Kralj i kraljica—od milja poznati kao Princ Vilijam i Kejt Midlton sa Himalaja—sada su roditelji dvojice simpatičnih sinova.

 

Prošle godine su proslavili 10. godišnjicu braka, a Džigme je odlučio da će, iako je poligamija legalna u Butanu i kraljev otac ima četiri žene, on biti do kraja života veran samo jednoj i da će Džecun Pema biti njegova jedina žena, zauzvek.

 

 

makonda-tracker