sočno i zasitno

Najjeftiniji posni ručak za celu porodicu: Pun je proteina iako nema mesa, a može da stoji danima u frižideru

0

Ako nemate ideje za posna jela, ova zasitna obrok-salata puna hranljivih materija odlično je rešenje.

Sočivo za posni ručak
Sočivo za posni ručakfoto: AS Foodstudio/Shutterstock

Uskršnji post ušao je u poslednju sedmicu, takozvanu Strasnu nedelju, a ako vam treba inspiracije za izdašan i zasitan ručak, ovo jelo od sočiva sigurno će vam se dopasti!


U pitanju je jednostavna obrok-salata koja se priprema očas posla, a uz ovaj recept ćete dobiti tri porcije.

 

Sastojci:

 

  • 300 g sočiva
  • 1 glavica crnog ili crvenog luka
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 šaka orašastih plodova
  • (opciono) 1 šaka maslina
  • 1 kašika tahinija
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica senfa


Priprema

  1. Stavite sočivo da se kuva, pa nakon što provri, prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok sočivo ne omekne (ali pazite da se ne raspadne i ne bude kašasto).
  2. Odmah ga ocedite da ne bi nastavilo da se kuva u ključaloj vodi, pa sklonite na stranu.
  3. U međuvremenu iseckajte povrće i počnite da pripremate dresing, tako što ćete pomešati tahini, sirće, senf, ulje, so i biber u jednoj manjoj činiji (ako deluje pregusto, sipajte malo tople vode u kojoj se kuvalo sočivo).
  4. Kad se sočivo ohladi, pomešajte ga s povrćem i dodajte dresing, pa dobro promešajte i stavite u fružider, gde može da stoji nekoliko dana.

BONUS VIDEO

Posna trpeza na sremački način

 

makonda-tracker