Ova delikatna poslastica, nazvana po slavnoj balerini Ani Pavlovoj, već decenijama očarava ljubitelje laganih i sofisticiranih dezerata.
Postoji nešto gotovo čarobno u savršenoj Pavlovoj torti — krhka spolja, meka kao oblak iznutra, obavijena slojem šlaga i osvežavajućim voćem. Idealan je izbor za posebne prilike, prolećna i letnja okupljanja, ali i trenutke kada želite da impresionirate goste.
Pavlova ne traži previše sastojaka, ali zahteva pažnju i strpljenje – nagrada je neodoljiva kombinacija hrskavog, penastog i voćnog. U njoj se sljubljuju slatkoća i svežina, lepota i ukus, jednostavnost i elegancija.
Pratite korake ispod i spremite najlepšu Pavlovu tortu koju ćete želeti da pravite iznova i iznova.
Najlepši recept za Pavlovu tortu
Sastojci za koru:
- 6 belanaca (sobne temperature)
- 300 g kristal šećera
- 1 kašika gustina (kukuruznog skroba)
- 1 kašika belog sirćeta ili soka od limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Fil:
- 500 ml slatke pavlake (hladne)
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju (po želji):
- Sveže voće: jagode, borovnice, maline, kivi, breskve
- Listići nane ili rendana čokolada (opciono)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 120°C i obložite pleh papirom za pečenje. Na papiru možete nacrtati krug od 20 cm kao vođstvo za oblik kore.
- Umutite belanca mikserom dok ne postanu čvrsta pena. Zatim postepeno, kašiku po kašiku, dodajte šećer, muteći neprekidno dok se ne dobije sjajna, čvrsta masa bez kristala šećera.
- Dodajte gustin, sirće i vanilu i lagano promešajte špatulom. Smesa treba da bude čvrsta i lepljiva.
- Oblikujte koru na papiru za pečenje u vidu kruga s blago udubljenim centrom (gde će ići šlag).
- Pecite koru 90 minuta, zatim isključite rernu i ostavite da se potpuno ohladi unutra (vrata rerne neka budu malo otvorena).
- Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne postane čvrsta.
- Na ohlađenu koru rasporedite šlag i dekorišite svežim voćem po izboru.
Saveti:
- Ne otvarajte rernu tokom pečenja da bi kora ostala postojana.
- Pavlova se pravi dan ranije, ali filujte je neposredno pre serviranja da ostane hrskava.
- Kombinujte različite boje i teksture voća za vizuelni efekat i osvežavajuću harmoniju ukusa.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)





