filmski život

Svi se pitaju – DA LI NJEN MUŽ LAŽE: Kad je delovala najsrećnije, žena koju su milioni obožavali oduzela je sebi život

0

Nakon višegodišnje borbe sa svojim demonima, žena koja je bila sinonim za uspeh rešila je da okonča sve

Kejt Spejd ima filmsku životnu priču, a kraj je, nažalost, tužan
Kejt Spejd ima filmsku životnu priču, a kraj je, nažalost, tužanfoto: Michael A. Jones / Zuma Press / Profimedia

Ako postoji kreatorka koju su obožavale žene širom sveta, to je nesumnjivo Kejt Spejd. Ne samo što je stajala iza praktičnog i vrlo šik dizajna koji je bio po svačijem ukusu nego je omogućila i ženi iz srednje klase da nosi tašne kakvima su ranije mogle samo da se dive listajući časopise.

 

Uvek nasmejana, uvek puna ideja i beskrajno zaljubljena u svoju malu porodicu, Kejt je sve vreme, međutim, vodila tajnu borbu, koja ju je na kraju koštala svega.

 

Rođena je kao Ketrin Noel Brosnahan u Kanzas sitiju 1962. godine, a njen otac Frenk bio je vlasnik kompanije za niskogradnju.

 


Nakon što je završila katoličku školu za devojčice, pohađala je Univerzitet u Kanzasu, a potom i Državni univerzitet u Arizoni, gde je diplomirala novinarstvo 1985. godine.

 

Potom je radila u prodavnici muške odeće u Finiksu, gde je upoznala Endija Spejda, koji je kasnije postao njen suprug i poslovni partner.

 


Par je stupio u vezu ubrzo nakon prvog susreta, a već 1986. rešili su da se presele u Njujork. Kejt se tamo zaposlila u magazinu Mademoiselle, gde je već za nekoliko godina postala senior modna urednica, a prilikom rada u medijima i modnom svetu primetila je da na tržištu nema dovoljno lepih torbica koje su pristupačne.

 

Zato je rešila da pokuša da ih kreira sama.

 

  • Kako je Kejt Spejd postala dizajnerka i osnovala brend


Početkom 1993. godine sa verenikom Endijem Spejdom osnovala je modnu kuću Kate Spade New York, a brend je nazvan tako iako se ona još uvek nije udala za Endija. Ipak, njeno prezime nije joj delovalo dovoljno efektno, a kad joj je budući muž predložio da stavi njegovo prezime to joj je imalo smisla jer je svakako planirala da ga uzme po udaji.


Ubrzo je napravila prototip svoje savršene tašnice od papira i selotejpa, a zatim još pet modela.

 

Kejt Spejd postala je sinonim za lepu i kvalitetnu tašnu za koju vam ne treba mnogo novca
Kejt Spejd postala je sinonim za lepu i kvalitetnu tašnu za koju vam ne treba mnogo novcafoto: Nancy Kaszerman / Zuma Press / Profimedia

Uskoro je pronašla u Njujorku majstora koji je bio voljan da sarađuje s njom i šije torbe u skladu s njenim zamislima. Endi, koji je u međuvremeni počeo da radi kao kopirajter, povukao je novac sa svoje štednje za penziju i uložio maltene sve što je imao u Kejtin biznis, a ponekad je svoje zaposlene plaćao čekovima.


Na početku nije bio lako, a u jednom trenutku je njihov stan bio prepun kutija s tašnicama, u toj meri da su počeli da spavaju kod prijatelja jer više nisu mogli da funkcionišu kod kuće.

 

Svoj dom su pretvorili u magacin, izlagali tašne gde god su imali priliku, ali vrlo brzo im se isplatilo – čuveni lanac prodavnica Barneys naručio je nekoliko torbi. Kejt je tada rešila da stavi ime svoje modne marke na spoljnu stranu tašni i ispostavilo se da je ovo bio potez koji je uspostavio brend Kate Spade.

 


Kejt je prodavala torbe po cenama od 150 do 450 dolara, a one su vrlo brzo postale popularne, pre svega u Njujorku. Sve devojke od stila nosile su njene modele, koje su bile stajliš koliko i skupoceni komadi, ali su lako mogle da ih priušte.


– Svi su imali torbe Kejt Spejd! – rekla je direktorka Saveta modnih dizajnera Amerike tokom devedesetih Fern Malis. – Mogli ste i da ih priuštite i da kupite više od jedne.


Ubrzo je ona proširila posao i ušla na trćište nakita, odeće, obuće, kancelarijskog materijala, odeće za bebe, parfema, gift programa...

 

Već 1996. otvorila je svoju prvu prodavnicu u Sohou, a Endi i ona više nisu živeli u improvizovanom magacinu jer su mogli da priušte da posluju ka velika firma.

 

Kejt Spejd su obožavale žene svih generacija
Kejt Spejd su obožavale žene svih generacija foto: TNS / ddp USA / Profimedia

Samo tri godine kasnije, prodala je 56% udela kompaniji Neiman Marcus Group, što je pomoglo da se brend proširi na svetsko tržište, a Kejt je rešila da se odmori od posla kako bi se posvetila porodici.


Uz to, objavila je tri knjige na temu bontona, zabave i mode – "Maniri", "Prilike" i "Stil".


Za Endija, inače bratapoznatog komičara i glumca Dejvida Spejda, udala se 1994. godine.

 

Kejt Spejd sa deverom Dejvidom Spejdom na crvenom tepihu
Kejt Spejd sa deverom Dejvidom Spejdom na crvenom tepihufoto: Lisa Rose / Zuma Press / Profimedia

Nakon što su ni od čega izgradili poslovnu imperiju, Spejdovi su dobili ćerku Franses Beatriks Spejd 2005. godine. Kejt se upotpunosti posvetila devojčici i ostavila posao po strani, živeći mirnim porodičnim životom, a 2006. prodala je i preostalih 44 posto udela u svojoj firmi.

 

Ipak, 2016. osnovala je novu modnu kuću nazvanu po njenoj ćerki i imenu koje je bilo zastupljeno u porodici njenog muža Frances Valentine.

 

Kejt Spejd sa ćerkom Franses Beatriks Spejd
Kejt Spejd sa ćerkom Franses Beatriks Spejdfoto: Darla Khazei / Pacific coast news / Profimedia

I dok je važila za srećnu ženu, Kejt je u potaji vodila tešku borbu protiv depresije i anksioznosti, a izgubila ju je 5. juna 2018. godine.

 

Tog dana je kućna pomoćnica ušla u njen stan na Menhetnu i ugledala dizajnerku obešenu. Kako je saopštila policija, Kejt je ostavila oproštajnu poruku ćerki, a dan kasnije oglasio se Endi Spejd i saopštio da je Kejt dugo vodila bitku za mentalno zdravlje.


Kejt je godinama patila od depresije i anksioznosti. Aktivno je tražila pomoć, sarađivala je s lekarima u lečenju te bolesti koja oduzima previše života. Pričali smo noć ranije i zvučala je srećno. Nije bilo naznaka niti upozorenja da će to učiniti. Bio je ovo potpuni šok. To očigledno da nije bila ona. Borila se s demonima – rekao je Spejd.


Nakon Kejtine smrti, otkriveno je da je nekoliko meseci bila rastavljena od Endija, iako su održavali kontakt.

 

Kejt i Endi Spejd su se rastali deset meseci pre njene smrti, a on tvrdi da nisu planirali razvod
Kejt i Endi Spejd su se rastali deset meseci pre njene smrti, a on tvrdi da nisu planirali razvodfoto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

Proteklih deset meseci nismo živeli zajedno, a naša ćeka je živela s oboma. Ipak, nikad nismo ni pomišljali na razvod – rekao je očajni Endi Spejd.


On je ispričao da su Kejt i on imali porodične rituale, da su zajedno išli na večere, putovali i da im je ćerka bila centar univerzuma.


Bili smo svesni problema u svom odnosu i rešavali smo ih kao najbolji prijatelji. Mi smo se voleli dugo i samo nam je bila potrebna pauza – rekao je on i naglasio tada da kreatorka nikada nije koristila alkohol i lekove.


Nakon što je otvoreno Kejtino oproštajno pismo, počele su da kruže glasine da je Spejd ipak tražio razvod od Kejt, što nikad nije potvrđeno.

 

Navodno u pismu stoji:

Bea, uvek ću te voleti. Ovo nije tvoja krivica. Pitaj tatu.

 

Kejt Spejd je žena koja je pokazala da je uz trud i veru u sebe sve moguće
Kejt Spejd je žena koja je pokazala da je uz trud i veru u sebe sve mogućefoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

 

Nakon njene smrti, glavna prodavnica Kate Spade New York na Menhetnu je istakla natpis u izlogu u kom je stajalo:

Preminula je Kejt Spejd, vizionarka i osnivačica našeg brenda. Naše misli s s njenom porodicom u ovom srceparajućem trenutku. Poštujemo svu lepotu koju je donela na ovaj svet.

 

makonda-tracker