ceo život se bori s posledicama

Sa 16 godina je saznala ISTINU O SVOJOJ MAJCI i doživela – NERVNI SLOM: Potresna priča manekenke puna je padova i obrta

0

Kara Delevinj proteklih dana ponovo je u centru pažnje svetske javnosti jer je priznala da je bila na tajnom lečenju

Kara Delevinj na dodeli SAG nagrada nakon izlaska s rehabilitacije
Kara Delevinj na dodeli SAG nagrada nakon izlaska s rehabilitacijefoto: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Britanska manekenka i glumica Kara Delevinj (30) ostavila je iza sebe vrlo težak period – možda i jedan od najlošijih u njenom životu.


Svetski mediji javili su juče da se poznata lepotica podvrgla tajnom lečenju nakon što je bila u izuzetno teškom stanju, što je i sama priznala za Vogue.
Kako je objasnila, dugo nije posećivala psihoterapeuta i od sebe je odgurnula svaku vrstu pomoći.


U tome je problem. Nisam videla terapeuta tri godine. Jednostavno sam sve odgurnula, zbog čega sam shvatila koliko sam loše bila – istakla je manekenka.

 


Alarm za uzbunu bile su uznemirujuće fotografije na kojima se Kara ponašala bizarno, hodala bosa na aerodromu, neuredna, raščupana, naglo menjajući raspoloženje... Kako danas kaže, zahvalna je novinarima zbog toga jer su joj pomogli da se trgne.

 

Kara Delevinj u septembru prošle godine prošla je kroz tešku epizodu
Kara Delevinj u septembru prošle godine prošla je kroz tešku epizodufoto: SPLASH / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

 

Pre nekoliko dana pojavila se na dodeli SAG nagrada, gde je pokazala da je ponovo ona stara i da je spremna da nastavi gde je stala.

 

Kara Delevinj na dodeli SAG nagrada nakon izlaska s rehabilitacije
Kara Delevinj na dodeli SAG nagrada nakon izlaska s rehabilitacijefoto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Kara Delevinj rođena je u Hamersmitu, u Londonu, 12. avgusta 1992. godine, kao treće dete agenta za nekretnine Čarlsa Hamara Delevinja i Pandore, koja je poticala iz uglednih britanskih krugova povezanih s Krunom.


Dok je brinula o Kari i njenim starijim sestrama, Pandora Delevinj, koja danas ima 63 godine, vodila je svoju tajnu borbu – protiv zavisnosti od heroina i tableta protiv bolova. I nije bila mnogo uspešna u tome, budući da je stalno posustajala, vrtela se u krugu svog poroka i imala mračne momente pred ćerkama Popi, Kloi i Karom.

 

Ponekad su me deca gledala, a ja nisam bila sposobna da brinem o njima. To mi je bila dodatna agonija – priznala je jednom prilikom Pandora.

 

Pandora Delevinj, majka Kare i Popi Delevinj
Pandora Delevinj, majka Kare i Popi Delevinjfoto: MJ Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kako je Kara ispričala u jednom intervjuu, pošto je majku gledala u teškom stanju, bila je uverena da je Pandora bolesna.


Često je bila hospitalizovana, nekad je nije bilo dugo, a ja nisam imala predstavu gde se nalazi – rekla je manekenka.


Nakon što je Kara napunila 16 godina, starija sestra Popi (36), koja je i sama model, rekla joj je gorku istinu: da je njihova majka zavisnica. Kara ne krije da joj je to teško palo i da je Pandora za nju uvek bila primer savršene mame.


Ona je meni bila divna majka – rekla je Kara.


Pandora se, uz to, kasnije borila i s bipolrnim poremećajem, a njena najstarija ćerka Kloi još uvek se seća trenutka kada joj je majka to saopštila.


Mislim da sam imala 13 godina kad mi je rekla da sednem i priznala mi je da je bipolarna. Ali ja sam toga uvek bila svesna – iskrena je bila Kloi. – A njena zavisnost je uništila njeno telo mladosti, tako da je imala više fizičkih bolesti s kojima mora da se bori.

 


Ipak, Kloi napominje da je ona zaista uvek bila majka prepuna ljubavi.


U životu naše majke nije bilo jedne sekunde u kojoj nije bila potpuno zaljubljena u nas – napominje Kloi Delevinj.


Što se tiče Kare Delevinj, manekenka je priznala da je majčin problem ostavio velike posledice na nju. Gutala je svoje emocije, trudila se da se pravi da je sve u redu, a kada je imala osam godina neko vreme je odbijala hranu jer nije znala gde je njena majka, koja je tada bila u bolnici.


Vrlo sam dobra u suzbijanju emocija i pretvaranju da sam dobro. Kao klinka, osećala sam da moram da budem dobra i snažna jer moja mama to nije bila – objasnila je za Esquire Kara.


Kada je ušla u tinejdžerske godine, sve je eskaliralo.

 


Kad sam ušla u pubertet, uz sve te hormone, pritisak i želje da bude dobra u školi zbog kojih roditelja – a ne zbog sebe – doživela sam nervni slom – rekla je tada manekenka.


Kara nije umela da kanališe svoje emocije, pa je počela da se samopovređuje kao tinejdžerka, ispričala je ona za Vogue 2015.


Iznenada me je zapljusnuo ogromni talas depresije, anksioznosti i samoprezira, osećanja su bila toliko bolna da bih udarala glavom o drvo samo da se onesvestim – priznala je Delevinjova.

 

Uskoro joj je dijagnostikovana dispraksija, oblik poremećaja u koordinaciji razvoja, a to je, u kombinaciji sa njenjim dečačkim stilom, dovelo do toga da surovi vršnjaci počnu da je zlostavljaju.

 


Sve to događalo se u trenutku kada joj je Popi rekla da im je majka zavisnica, što je Karu gurnulo "niz liticu". Nije išla u školu šest meseci i počela je da koristi lekove zbog kojih su joj emocije bile kao utnule.


Ponašala sam se kao sociopata. Kad bi neko rekao nešto smešno, reagovala bih sa: "Ha, ha" jer su se ostali smejali, a ja bih to rekla i prestala iste sekunde jer nisam umela da se pretvaram – ispričala je manekenka.


Nakon što je Kara napustila školu, "otkrila" ju je porodična prijateljica Sara Dukas, koja joj je pomogla da potpiše ugovor s agencijom Storm Model Management. Već u prvim godinama karijere, postigla je ogromne uspehe, a mediji su je najavljivali kao novu Kejt Mos.

 

 

Postala je zaštitno lice mnogih prestižnih brendova, uključujući Chanel i Burberry, bila je neizostavna na revijama mnogih modnih kuća, ušla je i u svet glume... i ponovo se našla pred mentalnim problemima koji su joj obeležili detinjstvo.


Ipak, Kara Delevinj je shvatila da je u vrlo lošem stanju i uvidela da ne sme da zapostavi psihoterapiju i kad se oseća dobro.


Mislila sam da moram da idem kad mi je loše, ne i kad sam dobro – kaže sada Kara za Vogue i otkriva da je bila u jednom centru za rehabilitaciju.

 


Za nju više nema jednostavnih i brzih rešenja već planira da radi na sebi temeljno i zauvek.


Moram da idem na terapiju do kraja života – zaključila je ona.

 

 

makonda-tracker