to ju je slomilo

Postala je predivni labud – ali cena je bila STRAVIČNA! Kako je Marija Kalas izgubila 48 kilograma i uništila zdravlje

0

Na samom početku karijere, slavna Grkinja imala je više od 100 kilograma, a zbog toga je patila toliko da je donela strašnu odluku

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Grčku opersku divu Mariju Kalas pamtimo kao ženu retkog talenta i retke lepote, vitku umetnicu, uvek elegantnu.


Malo je poznato da se slavna operska pevačica tokom čitave karijere borila s velikim pritiskom da ostane mršava, što joj je padalo teško jer je obožavala domaću kuhinju, a poznato je da je imala poremećaj u ishrani – emocionalne praznine popunjavala hranom i tešila se u teškim trenucima prejedanjem.


U vreme kada je ona započela svoju međunarodnu karijeru, davne 1947. godine, o operskih pevača se očekivalo da imaju višak kilograma. Ipak, Marija se osećala loše, nevoljeno, patila je od manjka samopouzdanja i sebe je videla kao neatraktivnu ženu.

 

Volela je hranu i nikad nije jela sama. Društvo je bilo važan deo njenih dnevnih navika. Naročito je volela torte i puding, ali uglavnom živela na odrescima i salatama – rekao je svojevremeno Bruno Tosi, predsednik Međunarodne asocijacije "Marija Kalas".

 

Marija Kalas
foto: EPA/ANSA/ARCHIVIO

Nakon što joj je režiser Lučino Viskonti rekao da mora da smrša 30 kilograma ako želi da radi s njim, ona je donela odluku da u tome uspe po svaku cenu. Ubrzo je oslabila 40 kilograma, a zatim još osam.


Pored toga što je poznato da se operska diva izgladnjivala, postoji legenda da je uradila nešto gore čak i od ove pogrešne odluke – progutala je pantljičaru.


Tosi je jednom prilikom izjavio da je operska diva morala da ide na lečenje zbog parazita u digestivnom traktu, koje je navodno unela u organizam zbog svoje ljubavi prema sirovim odrescima. On je tvrdio da je Kalasova smršala uz konzumiranja joda.

 

Marija Kalas
foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

To je bio opasan tretman jer je uticao na njen centralni nervni sistem i promenio joj metabolizam, ali ona se pretvorila u prelepog labuda – rekao je Tosi.


Navodno Marija više nikad nije jela testetinu i svoja omiljena jela od mesa, kao ni slatkiše. Međutim, sve to vreme, pažljivo je širila neobičnu kolekciju: recepte za sva jela kojima odoleva. Tokom ljubavi s grčkim magnatom Aristotelom Onazisom, ona je navodno bila vrlo posvećena prikupljanju recepata za bešamel sos sa kaparima, domaći senf, čokoladne kolače i torte, specijalitete od teletine, specijalne kajgane...

 

Sve to davala je svom ličnom kuvaru, koji je služio ova jela na Marijinim svečanim večerama i dok bi se gosti služili, ona bi uzela tek nekoliko zalogaja i gledala druge kako uživaju.

 

Marija Kalas
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ona je bila poput mnogih žena koje se bore s kilogramima celog života – rekao je Tosi.


Slavna operska diva poslednje dane provela je u svom domu u Parizu. Nakon što joj je srce slomljeno zbog Onazisove preljube sa Džeki Kenedi, godinama se izgladnjivala, borila se s psihičkim problemima i nedijagnostikovanim neurološkim oboljenjem, ona je poslednje godine provela zavisna od tableta za spavanje i alkohola, usamljena i krhka. Na kraju je napustila svet nakon srčanog udara 1977. godine, u 54. godini.

 

 

makonda-tracker