dobra namera ili nešto drugo?

Da ovo može da vidi Elizabeta bi ga PROKLELA: Kralj Čarls ukida protokol star 100 godina, a izgovor je PODELIO svet

0

Novi kralj Čarls III odlučio je da skrati ceremoniju krunisanja sa tri na jedan sat što je izazvalo razne kritike među poštovaocima kraljevske porodice

foto: EPA-EFE/NEIL HALL
foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novi kralj Ujedinjenog kraljevstva Čarls III doneo je odluku koja je izazvala burne reakcije ne samo u javnosti, već i u čitavoj kraljevskoj porodici.

 

Kako strani mediji prenose, on će ceremoniju krunisanja skratiti za trećinu, a iz nje će biti isključen i veliki broj ljudi. Krunisanje kralja Čarlsa III koje je navodno planirano za 3. jun naredne godine umesto dosadašnjih 3 sata trajaće svega sat vremena.

 

 

Kao izgovor za donošenje ovakve odluke kralj Čarls III naveo je tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi čitav svet. Ipak, kraljica Elizabeta II je bila neko ko je uvek držao do kraljevskih pravila i mnogi su mišljenja da joj se sinovljeva odluka uopšte ne bi dopala.

 

Protokol krunisanja kraljice Elizabete bio je zasnovan na protokolima po kojima je krunisan njen otac, kralj Džordž Šesti, 1937., kao i kralj Džordž Peti, 1911. godine. Međutim, podrazumeva se da je vojvoda od Norfolka, koji kao Earl Maršal koordinira krunisanje, zamoljen da pripremi jednostavniju, kraću i raznovrsniju ceremoniju koja odražava modernu Britaniju.

 

Princ Čarls, Kamila Parker
foto: Profimedia

 

Čarlsovo krunisanje će biti sprovedeno po planu koji je sadržan u nacrtu pod nazivom „Operacija zlatna kugla“. Da bi se uštedelo, ali i da bi sama ceremonija kraće trajala kralj je zahtevao da se izbaci veći deo rituala u znak priznanja da se svet u poslednjih 70 godina promenio.

 

Ipak, ono što su mnogi protumačili kao dobro, jeste činjenica da će 

tokom ceremonije biti više verskih i kulturnih događaja. Takođe, kralj Čarls tokom događaja neće menjati odeću, kao što je radila njegova majka.

 

 

- Ne očekuje se da će kralj Čarls učiniti isto što i kraljica, a i jezik će biti prilagođen tako da bude razumljiviji današnjim generacijama - rekao je izvor iz kraljevske palate. 

 

Osim svih ovih promena, veliko i neprijatno iznanađenje jeste i to da će broj gostiju na krunisanju biti smanjen sa osam hiljada na samo dve hiljade, uz „stotine plemića i parlamentaraca“ koji će biti izostavljeni.

 

Blumberg je prošle nedelje izvestio da će ceremonija biti održana 3. juna, tačno 70 godina posle krunisanja kraljice Elizabete koje je održano 2. juna 1953. Biće prekinut i tradicija predstavljanja zlatnih poluga monarhu, dok će princ Vilijam verovatno imati važnu ulogu planiranju ceremonije.

 

princ Čarls, Kamila Parker, Čarls i Kamila
foto: Profimedia

 

Ipak, kralj Čarls III je odlučio da neke važne trenutke ipak zadrži, a jedan od njih je i to da će monarh biti pomazan, da će se zakleti i da će biti „branilac vere“.

 

Takođe, on će se zlatinim kočijama iz 1762. godine provesti kroz London, gde će se okupiti hiljade ljudi kako bi posmatrali ovaj važan državni događaj. 

 

 

makonda-tracker