rođena u glamuru

Princ Hari joj je kum, a šuškalo se da se vole: Misteriozna grčka princeza o kojoj se ne priča, a živi bolje od kraljica

1

Iako je najstarije dete u grčkoj kraljevskoj porodici, princeza Olimpija ne govori grčki jezik, a njen životni stil godinama privlači pažnju – iako se ona trudi da se ne eksponira

foto: Aristidis Vafeiadakis / Zuma Press / Profimedia
foto: Aristidis Vafeiadakis / Zuma Press / Profimedia

Princeza Marija Olimpija od Grčke i Danske (26), članica je jedne od najuglednijih evropskih kraljevskih porodica i vrlo uspešna mlada žena. Ipak, ona i njen glamurozni život retko se nađu u magazinima i u senci je britanskih vojvotkinja Kejt Midlton i Megan Markl – nepravedno, ako nas pitate.


Marija Olimpija je najstarije dete i jedina ćerka Pavlosa, princa od Grčke i Danske, i princeze Mari-Šantal, koja ima američko i ekvadorsko poreklo.
Njen deka je Konstantin II Grčki, poslednji kralj ove zemlje, koji je vladao od 1964. do 1973. godine, kada je ukinuta monarhija u Grčkoj, dok joj je baka princeza Ana-Mari od Danske.

 

Iako nisu plave krvi, porodica Olimpijine majke je izuzetno imućna i uticajna – princezin deda po majci je Robert Voren Miler, američki milijarder i koosnivač kompanije DFS (Duty Free Shops).


Iako od 1973. godine princeza koja se obično predstavlja samo kao Olimpija i njena porodica nisu na čelu Grčke, na njihovom životnom stilu mogli bi da pozavide pripadnici mnogih kraljevskih porodica.

 

Grčka kraljevska porodica, Princeza Olimpija, Princ Pavlos, Princeza Mari-Šantal
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ona je rođena u Njujorku 25. jula 1996. godine, a krštena je u grčkoj pravoslavnoj Crkvi Svetog Đorđa u Istanbulu u decembru iste godine. I to ju je krstio Vaseljenski patrijarh Vartolomej I lično!


Grčka kraljevska porodica preselila se u jednom trenutku u London, gde je Olimpija provela veći deo detinjstva, a nakon nje na svetg su stigli prinčevi Konstantin-Aleksios, Ahilej-Andreas, Odisej Kimon i Aristidis-Stavros.

 

Od ranog detinjstva, princeza je bila zainteresovana za modu, pa je tako 2007. godine prvi put viđena na jednoj modnoj reviji, kada je kao jedanaestogodišnjakinja prisustvovala couture događaju u Rimu.

 

Bila je zainteresovana za mnogo toga, pa je tako izučavala istoriju umetnosti, fotografiju i grafički dizajn, a obrazovanje je sticala u prestižnim švajcarskim školama. Ipak,s ve vreme je maštala o karijeri u umetnosti ili modi, a kad je imala 17 godina bila je na praksi u modnoj kući Dior.

 

1 / 5 Foto: Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia


Poznato je da je 2016. godine završila fotografiju na njujorškoj Dizajnerskoj školi "Parsons", dok je godinu dana ranije upisala i četiri godine kasnije završila Školu individualizovanih studija modnog biznisa i marketinga "Galatin" na Univerzitetu u Njujorku. Tada se spekulisalo da se viđa s princem Harijem, sinom njenog kuma princa Čarlsa. Ipak, britanska kraljevska porodica odmah je demantovala ove navode.


Iste godine, princeza Marija Olimpija našla se na naslovnoj strani magazina Vanity Fair sa svojim rođakama Izabel Geti i princezom Talitom fon Firstenberg.

 


Lepa grčka princeza ne eksponira se previše u javnosti, ali je poznato da je od 2021. godnie u vezi s Peregrinom Pirsonom, sinom britanskog četvrtog vikonta Kaudreja. Svojevremeno je za magazin Tatler priznala da se celog života bori s disleksijom.

 

Sve vreme dok se školovala, princeza Olimpija radila je kao model, pa se pojavila u velikom broju modnih i lifestyle časopisa, a šetala je pistom na revijama brendova Michael Kors i Dolce & Gabbana.

 


Ipak, osim retkih podataka iz njene biografije, ona spada u najmisterioznije evropske princeze i bira da živi kao obična devojka – onoliko koliko može neko ko je odrastao u takvom glamuru. Budući da nema službene kraljevske obaveze, slobodno vreme uglavnom provodi putujući po svetu, a zanimljivo je to što Olimpija ne govori grčki jezik.

 

 

makonda-tracker