i dizajn, i poreklo, i okolnosti...

Dajanin je poznatiji, ali ovaj je POSEBAN: Verenički prsten pokojne princeze SUŠTA JE SUPROTNOST onom koji nosi Kamila

1

Ne samo što je Čarlsovo srce uvek bilo rezervisano za Kamilu Parker nego je ona dobila i poseban prsten, iako je Dajanin neuporedivo poznatiji

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Princ Čarls i ledi Dajana Spenser verili su se 1981. godine, dok je svoju višedecenijsku ljubavnicu Kamilu budući kralj Velike Britanije pitao da se uda za njega 2005. godine.


Kada je kraljevski par objavio vesti o veridbi, sada već davnog 24. februara 1981, na prstu Dajane Spenser sijao je skupoceni prsten koji danas nosi Kejt Midlton, supruga njenog starijeg sina Vilijama. U pitanju je verovatno jedan od najpoznatijih komada nakita na planeti u ovom trenutku.

 

Zapanjujući prsten ima cejlonski safir od 12 karata, a oko njega se nalazi 14 "halo" dijamanta — objasnio je za Express juvelir Maksvel Stoun.

 

verenički prsten Kejt Midlton, Verenički prsten princeze Dajane
foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Javnost je odlično reagovala na prsten, ali je senku na njega pomalo bacilo to što princ Čarls i princeza Dajana nisu poštovali tradiciju pri njegovom odabiru.


Naime, umesto da odabere neki luksuzni dijamantski prsten koji je dugo u kraljevskoj porodici, Čarls je Dajani dao prsten koji je ona sama odabrala razgledajući katalog juvelirske kuće Garrard. To je značilo da baš svako na svetu može da ima identičan prsten kao princeza od Velsa i, kako se tada mislilo, buduća kraljica — doduše, svako ko je imao da izdvoji vrtoglavu sumu.

 

Nakon što je Dajana pokazala svoj verenički prsten, prodaja plavog safira je u svetu porasla za oko 300 procenata. Kraljevska porodica navodno nije bila oduševljena time jer nije želela da "Dajana ima prsten koji je dostupan javnosti".


Na kraju krajeva, Dajana je oduvek bila poznata pokršenju tradicije i pravila ili, kako je sama rekla, ona je radila stvari "po srcu, a ne po knjizi".


Zato ni ne čudi što je i po samom dizajnu njen verenički prsten vrlo moderan i u duhu osamdesetih, a danas vidimo da ga Kejt Midlton s lakoćom uklapa i kombinacije koje su u skladu s današnjim trendovima.

 

1 / 7 Foto: EPA/STR


Što se tiče Kamile Parker, njene večite suparnice, ljubavnice i današnje supruge princa Čarlsa, u tom slučaju je poštovana tradicija.

Čarls je odabrao petokaratni dijamant sa smaragdnim brušenjem, koji okružuju tri dijamanta i koji je Kraljica Majka dobila 1929. godine — objasnio je Maksvel Stoun.

Majka kraljice Elizabete dobila je ovaj dragoceni komad nakita od svog supruga kralja Džodža VI, ali prvi put ga je javno nosila decenijama kasnije, tokom osamdesetih godina.

Kamilin prsten procenjen je na oko 247.650 evra i vrlo je tradicionalnog dizajna.

 

 

makonda-tracker