tragičan kraj

Nevinost je čuvala do 39. godine, smatrali su je polubožanstvom: Uzrok smrti Madone sa Istoka do danas je MISTERIJA

0

Spekulisalo se da je pevačica moćnog glasa preminula zbog posledica infekcije HIV virusom, a priča o tome kako je zaražena posebno je bolna

foto: LECOEUVRE PHOTOTHEQUE / AFP / Profimedia
foto: LECOEUVRE PHOTOTHEQUE / AFP / Profimedia

Jedno od najpoznatijih imena u istoriji popularne muzike svakako je izraelska pevačica Ofra Haza, retko nadarena žena iz porodice jemenskih Jevreja, koja se najpre proslavila u Izraelu, ali je ubrzo ceo svet čuo njeno ime.


Lepotica raskošnog mecosoprana kombinovala je popularni zvuk s tradiconalnom jemenskom muzikom, a pažnju šire publike privukla je učešćem na takmičenju za Pesmu Evrovizije 1983. godine. Tada je s pesmom Hi osvojila drugo mesto, ali je ostavila snažan utisak i započela je njena uspešna međunarodna karijera.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jon7urk (@jon7urk)


Ofra Haza rođena je 1975. godine kao najmlađe — deveto — dete u siromašnoj imigrantskoj porodici u tel Avivu. "Otkrivena" je veoma mlada, kada je agent dečijeg pozorišta "Bezalel Aloni" primetio njen dar, a prvi album objavila je 1974. godine, u saradnju s trupom Teatra "Hatikva".S njima je snimila još tri albuma, da bi 1980. godine snimila album "Al Ahavot Shelanu", koji joj je doneo hiljade novih fanova.


Nastupala je na dodeli Nobelove nagrade za mir 1994. Jicaku Rabinu, a zanimljivo je da je u animiranom filmu "Princ Egipta" otpevala numeru "Izbavi nas" na čak 17 svetskih jezika.

 

Iza sebe je ostavila 21 album i nekoliko kompilacija, a snimala je i muziku za decu. Godine uspešne karijere i međunarodno priznanje i turneje omogućili su joj veliko bogatstvo i poštovanje celog sveta.


Međutim, Ofra je za sve to vreme ostajala vrlo skromna i prizemna, a bila je poznata i po tome što je konzervativna i veoma religiozna. Mnogo je polagala na moral, za koji je smatrala da se nepovratno narušava stupanjem u intimne odnose pre braka, zbog čega se zarekla da će ostati devica do udaje.

 


Na opšte zaprepašćenje javnosti, bila je osporavana i nedovoljno cenjena u sopstvenoj porodici, u kojoj je važila za neostvarenu ženu.


Ko je, dođavola, Ofra? Samo još jedna neudata žena bez porodice — svojevremeno je izjavio pevačicin brat.

 

Živela je mirno i povučeno, kloneći se skandala i kompromitovanja, a neprestano je sanjala i pevala o svojoj potrazi za pravom ljubavlju. Imala je mnogo udvarača, ali Ofra je čekala muškaraca za kog će osetiti da je pravi za nju.

 


On je stigao u Hazin život tek kada je bila u 39. godini — bio je to Doron Aškenazi, izraelski biznismen koji je konačno uspeo da osvoji srce žene koju su njeni fanovi smatrali polubožanstvom i neretko nazivali Madonom sa Istoka. Par se venčao 1997, kada je pevačica imala 40 godina, a iako zajedno nisu dobili potomstvo brinuli su o Doronovom usvojenom sinu Šaju i ćerki iz prvog braka.


Na opšte zaprepašćenje, baš kada je Ofra Haza izgledala kao da je konačno počela da uživa u sreći i skladu koje je čekala i o kojima je pevala celog života, 2000. godine objavljeno je da je pevačica preminula.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ofra Haza Web (@ofrahazaweb)


Prema pisanju medija, Ofrin život se ugasio zbog pneumonije koja je navodno izazvana infekcijom HIV virusa. U tom trenutku je bilo relativno poznato da je pevačica HIV pozitivna, ali je ova u medijima objavljena tek nakon njene smrti, zbog čega je usledio bes javnosti. Verovalo se da je Ofru zarazio njen suprug, koji je samo godinu dana kasnije preminuo od predoziranja. Kasnije je otkriveno da je Doron verovao da je Haza zaražena prilikom transfuzije krvi u bolnici posle spontanog pobačaja.


Ipak, pevačicina porodica nikad nije potvrdila da je njena smrt izazvana infekcijom HIV virusa, zbog čega se njen prerani odlazak smatra misterijom.

 


Ofra Haza sahranjena je potom u Petah Tikvi, u blizini njenog rodnog Tel Aviva.

 

 

makonda-tracker