iskreno

"Roditelji su mi bili muslimani, ali njih nisam mogla da biram — VERU JESAM": Poznata pevačica ne krije istinu o poreklu

2

O imenu i poreklu čuvene pevačice narodne muzike dugo se spekuliše, a ona je jednom prilikom rešila da otkloni sve nedoumice

foto: ATA Images
foto: ATA Images

Pevačica Nada Topčagić poznata je kao veliki vernik među estradnim zvezdama, a svojevremeno je čak pričala kako je otišla u crkvu da zapali sveću i zahvali se Bogu jer je njen hit "Jutro je" pušten na jednoj fudbalskoj utakmici u Italiji.


Ipak, Nada je godinama na meti tračeva da nije rođena kao pravoslavka i da je promenila veru. Dugo su postojale i spekulacije da je pevačica promenila i ime, odnosno da se nekada zvala Senada, što ona negira.

 

Odmah da kažem da je moje ime pravo Nada. Mogu da odu u Modriču, Tarevce, Republika Srpska, gde sam zavedena. Znači, Nada Topčagić. Nikada nisam menjala svoje ime. Sada javno govorim, ko donese Senada, ja ću dati sve što imam i dve litre krvi, što bi rekao moj kompozitor Predrag Vuković. Ja kažem, ko donese krštenicu, izvod iz matične knjige da sam ja Senada, ja se odričem svega što imam i poklanjam, jer moje pravo ime je Nada — istakla je Nada jednom prilikom.


Međutim, u jednom intervjuu ona se osvrnula na činjenicu da je rođena u muslimanskoj porodici.

 

Nada Topčagić
foto: Ana Paunković

Meni tadašnji hodža nije dozvolio da sahranim oca kako ja želim, već pod njihovim uslovima i cenama. To je tada za mene bilo neprihvatljivo, a kako sam čula, oni su imali dil sa kamenorezačkom radnjom. Ja i ne znam gde je moj otac tačno sahranjen, orijentisala sam se ranije po četiri šljive, kojih danas više nema. Ime nikada nisam menjala, kada sam ja rođena, u selu su bile svega tri ili četiri Nade. Meni jesu roditelji bili muslimani, ali roditelje nisam mogla da biram, veru sam promenila. Meni je Srbija sve pružila — izjavila je Nada.


Kada se pisalo da stanovnici Modriča zameraju pevačici što ne posećuje rodni kraj, ona je istakla da tamo više nema nikoga i da nema razloga da se vraća.

 

Šta oni meni zameraju, što bih tamo odlazila, meni su roditelji umrli, ja tamo nemam nikoga. Moja majka je bila kod moje sestre u Nemačkoj, a posle je bila u kamp-prikolici. Sestra je nju odvela kod sebe, ali je majka htela da se vrati na taj plac. Sestra ima 65 kuća. Oni su tamo svima davali kuće, ja da sam znala da tražim od Republike Srpske da i moja majka dobije kuću, samo njoj nisu dali — ispričala je ona.


Kako je pevačica tada istakla, ona veruje da je do svega došlo na političkoj osnovi.

 

1 / 7 Foto: Shutterstock, Damir Dervišagić


Oni su rekli da ne treba Nadinoj majci, jedna ćerka radi u Nemačkoj, sin u Italiji, a Nada je pevačica. Znam ja o čemu je reč, dobili su ih i oni koji su ratovali protiv Srbije, ali sam ja zgrožena time što su svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće. Moja sestra je mnogo brinula o majci, obe smo, pa i sestrina ćerka iz Modriče je brinula o našoj majci, ona je sa njom bila sve vreme — zaključila je.

 

 

makonda-tracker