neprijatno, neprimereno, bolno

Srpska voditeljka na udaru komentara — a nije ni prva i poslednja: Kako odgovoriti na pitanje "Zašto još nemaš decu?"

2

Ako na porodičnim okupljanjima neretko čujete isto neukusno i, u nekim slučajevima, bolno pitanje zbog čega još niste majka i kada ćete biti, niste jedini. Nedavno je upravo ovakva jedna primedba napravila buru na društvenoj mreži Tviter, kada je voditeljka Tijana Stoisavljević dobila vrlo neprijatan komentar.

foto: Antonio Ahel/ATA Images, Profimedia
foto: Antonio Ahel/ATA Images, Profimedia

Prelepa voditeljka koju svakog utorka gledamo u emisiji "Ami Dži šou" Tijana Stoisavljević Milutinović podelila je sinoć na društvenoj mreži Tviter fotografiju na kojoj je vidimo nasmejanu i savršeno doteranu u elegantnoj mini-haljini kako pleše široko nasmejana, uz pomalo iznenađujući opis:


Ja dok me Slavice osuđuju što nemam decu.


Iznenađujući samo za one koji su nisu proteklih dana pratili njen profil na pomenutoj mreži, gde je voditeljka dovedena u vrlo neprijatan položaj zbog prilično neprimerenog komentara.

Naime, Tijana je objavila dve gotografije za koje je pozirala sa svojim suprugom i poznatim fudbalerom Mihailom Milutinovićem, na šta je dobila komentar jedne "tviterašice" da joj se više dopadaju fotografije na kojima ima mnogo dece, makar odisale i siromaštvom i nedostatkom higijene.

 

komentar
foto: Twitter

Draga moja gospođo, decu nemamo. Ne mogu da "pozajmim" tuđe dete da bi se slikalo s nama i da biste vi možda bili zadovoljni. Kada budem imala decu, biće pored nas na slici, naravno, pod uslovom da žele da se slikaju. Komentar je jako neprimeren i glup — odgovorila je Tijana, na šta joj je pomenuta korisnica Tvitera postavila pitanje "zašto ne rađa ili ne usvoji dete" i istakla da je "jedino u svemu što je glupo kič i veštačka sreća".

 

Rasprava se rasplamsala u narednim danima, a Tijana je još jednom "naljutila" dušebrižnike objavivši "neporodični" portret.


Sama bez muža i dece na slici — našalila se.

Kao i toliko žena svuda oko nas, ni poznate ličnosti nisu oslobođene neprijatnih situacija koje sa sobom nosi pitanje "Misliš li ti da rađaš", na šta se više osvrtalo u svojim javnim nastupima. Tako se Tijanina koleginica Marija Kilibarda nedavno požalila da je prošla kroz veoma težan period zbog očekivanja koja su joj nametana od okoline.


Tri godine je trajalo moje raspadanje do najsitnijih komadića. Sve me je bolelo zato što nisam bila nešto što su drugi od mene očekivali, domaćica i majka… Stalno sam sebi postavljala pitanja šta je sa predivnim relacijama koje sam stekla, fantastičnom karijerom, sa XY projekata koje imam iza sebe, i iznova dolazila do zaključka da se oni ne računaju ako do ovih nekih godina nisam završila fakultet, našla stalan posao, udala se i dobila dete. Sve to me je veoma pogađalo, toliko da sam se pojela. Pomenuta očekivanja dolazila su s raznih strana. Vidite ih i u očima roditelja, koji, budući da ste im rekli da vas više ne pitaju kada će beba, ne žele ništa da vam kažu, ali vi ih poznajete i znate da njihov izraz lica govori "hoće li". U tom momentu se raspadneš. Svako od nas ima pravo vreme za karijeru, udaju, pokretanje biznisa, roditeljstvo… Karte su nam podeljene tako kako jesu. Znam koje su mi želje, ali ne govorim ih javno i na svu sreću svi su prestali da mi postavljaju slična pitanja — objasnila je za Story.

 

Marija Kilibarda
foto: Damir Dervišagić

Ljudi, ponekad čak i ne iz loše namere, često postavljaju ovo pitanje parovima koji su dugo zajedno ili ženama koje su proslavile 30. rođendan, ponekad bez trunke razumevanja za to koliko ono može nekome teško da padne.


Oni ne shvataju koliko to može da bude lično i bolno pitanje za nekog — istakla je pre izvesnog vremena klinička psihološkinja iz Severne Karoline Lusil Kinan.

 

Kako je Tijana Stoisavljević objasnila za Glossy, ovakav vid zapitkivanja smatra vrlo neprimerenim upravo iz tog razloga što nikad ne znamo koliko nekoga možemo da povredimo.


Toliko devojaka ne može da ima decu i prolazi pakao zbog toga da bi se našao neko da joj samo stavlja so na ranu takvim pitanjima. Hvala Bogu, to nije slučaj kod mene i mog supruga, prosto nismo želeli da imamo decu do sad i smatram da to nije ništa nenormalno niti zločin — kaže voditeljka.

 


Pored toga koliko je ova vrsta pitanja bolna za nekoga ko se možda baš u tom trenutku bori za potomstvo, kome je to neprestano na umu, ko je možda baš tog jutra uradio još jedan u nizu negativnih testova i ko, jednostavno, ne želi da priča otvoreno o tome da zapravo zaista i od sveg srca želi majčinstvo, tu je i ona druga opcija — da žena to jednostavno ne želi i da je to sasvim, sasvim u redu jer je to njen život, njeno telo i njena stvar.


Pre nekoliko godina, mnogo pažnje na društvenim mrežama privukla je objava Lejle Hajrović, poznate bosanskohervegovačke influenserke i supruge fudbalera Izeta Hajrovića, koja se požalila da često čuje primedbe da joj je vreme da rodi dete jer je u braku još od 2014. godine.


Rođena sam u Švajcarskoj i tamo sam bila do svoje 24. godine. Posle sam živela u Turskoj, Nemačkoj, Španiji i nigde mi niko nije postavio to pitanje. Ovo pitanje postoji samo na Balkanu i smatram da je jako nekulturno i ružno to nekoga pitati. Zamislite da neko možda ne može da ima decu, a vi konstantno postavljate to pitanje. Hvala Bogu, nemam takav problem, ali imam 30 godina, u braku sam više od pet godina, nemam dete, i šta sad? Jesam li zbog toga lošija ili nenormalna? Mislim da svako ima pravo da odluči šta će i kada će. Do tada, neka to bude naša, a ne vaša briga — istakla je ona Lejla svojevremeno na Instagramu.

 

Međutim, daleko od toga da je to samo regionalni fenomen, jer je najpoznatiji primer na svetu holivudska glumica Dženifer Aniston. I te kako uspešna, ostvarena i srećna žena koja se svakih nekoliko meseci vraća na temu majčinstva i o kojoj se godinama i decenijama polemiše zbog toga što nema decu. Kako je nedavno priznala, sve to bilo joj je vrlo bolno.

 

Sve sam to shvatala vrlo privatno, te glasine o trudnoći i komentare da sam odabrala karijeru umesto dece. Smetalo mi je to što te osobe nisu imale pojma šta se događa u mom privatnom životu, kakvo mi je medicinsko stanje, zašto ne mogu... Mogu li da imam decu? Oni ne znaju ništa o tome — istakla je glumica i ocenila komentare "bolnim" i "jednostavno zlobnim".

 

Dženifer Aniston
foto: KEVIN WINTER/GettyImages/Profimedia
  • Kako odgovoriti na pitanje "Misliš li ti da rađaš?"


Shvatite nameru. Većina ljudi koja postavlja ovo pitanje zapravo to ne čini zlonamerno, ali ima, naravno, i onih koji iz niza svojih ličnih razloga žele da umanje nečiju sreću ili uspeh u životu ističući da mu nedostaju deca da bi bio ostvaren. Važno je, u oba slučaja, odmah pokazati da je ova tema granica koja se ne prelazi, a ako odmah razlučite kakva se namera krije iza pitanja lakše ćete i odgovoriti.


Imajte spreman odgovor. Budući da ste verovatno već navikli na ovo pitanje ili spremni za njega, najbolje je imati spreman odgovor kako vas neko ne bi uhvatio na prepad i emocionalno vas uzdrmao. Udahnite duboko i odgovorite jednostavnim menjanjem teme — "Nemam pojma. Kako ti je na poslu?", "Hvala na pitanju, nećemo pričati o tome" i sl. Još je efikasniji oštriji odgovor poput "To je prilično lično pitanje i ono se ne postavlja drugima".


... Ili ne morate da odgovorite. Budući da je sve što se tiče ove teme samo vaša stvar, isto je i sa odgovoroom — ne morate da kažete ama baš ništa. Možete se praviti da niste čuli, možete da ignorišete, možete da počnete da pričate o nečemu drugom kao da ništa nije izgovoreno.


Postavite jedno intimno pitanje kako biste napravili još neprijatniju situaciju. Ovo je vrlo detinjast pristup, ali na nezrelo ponašanje se ponekad odgovara jednako nezrelim ponašanjem, pa na "Što još nemaš decu" možete da kažete "Što ne smršaš" i sl.

 

 

makonda-tracker