mnogi su razočarani

Ukrajina je pobedila, a da li će biti i sledeći domaćin? Evo gde će se najverovatnije održati Evrovizija 2023.

0

Nakon što je Kaluš orkestar odneo pobedu na Evroviziji u Torinu, njihova zemlja trebalo bi da organizuje takmičenje naredne godine. Budući da je Ukrajina u ratnom stanju, svi su se pitali da li je to moguće, a sada imamo i odgovor.

foto: EPA/ ALESSANDRO DI MARCO
foto: EPA/ ALESSANDRO DI MARCO

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizuje takmičenje za Pesmu Evrovizije, saopštila je da je obavila neophodne razgovore s ukrajinskim javnim emiterom UA:PBC o tome kako će biti održana Evrovizija naredne godine.
Iako je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski istakao da se raduje Evroviziji u Marijupolju, gradu koji je pretrpeo najviše od početka rata s Rusijom, izgleda da ne samo što to neće biti moguće već Ukrajina neće biti domaćin sledeće godine.


Kako se navodi, nakon razmatranja pitanja bezbednosti u ratom zahvaćenoj zemlji, utvrđeno je da ne postoji mogućnost da se muzičko takmičenje održi u Ukrajini.

 

1 / 4 Foto: Matteo RaseroGRM FOTO / LaPresse / Profimedia


Nakon objektivne analize, Referentna grupa, Upravni odbor ESC-a, sa dubokim žaljenjem je zaključila da, s obzirom na trenutne okolnosti, bezbednosne i operativne garancije potrebne emiteru da bude domaćin, organizuje i producira takmičenje za Pesmu Evrovizije prema pravilima ESC-a ne može ispuniti UA:PBC — ističe se u saopštenju.


Umesto toga, EBU najavljuje razgovore s britanskim Bi-Bi-Sijem o mogućnosti da Velika Britanija bude domaćin sledeće Evrovizije, jer je britanski predstavnik Sem Rajder završio kao drugoplasirani na ovogodišnjem Eurosongu.

 

1 / 18 Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco


Naša je puna namera da se pobeda Ukrajine odrazi u emisijama sledeće godine. Ovo će nam biti prioritet u našim razgovorima sa eventualnim domaćinima — zaključuje se.


Inače, pored Velike Britanije, koja je već izrazila želju da organizuje Evroviziju umesto Ukrajine, i Italija se ponudila da se takmičenje ponovo održi u Torinu.

 

 

makonda-tracker