česta dilema

Može li abortus da utiče na plodnost i buduće trudnoće?

0

Jedno od najčešćih pitanja žena koje su prošle kroz prekid trudnoće jeste može li on da utiče na njihovu sposobnost začeća i buduće trudnoće

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

U medicinskoj terminologiji, reč "abortus" označava planirani prekid trudnoće ili pobačaj embriona ili fetus iz materice.


Najčešće se ovim terminom označava indukovani abortus, koji nosi sa sobom mnogo dilema, briga i obično je traumatično iskustvo. Jedno od brojnih pitanja koji se javljaju jeste i kako će hirurški prekid trudnoće uticati na plodnost ili kasnije trudnoće.

 

Kako navodi Američki koledž akušera i ginekologa, abortus je procedura niskog rizika, a rizik za smrtni ishod kod pacijentkinja je manji od 1 na 100.000 slučajeva. Međutim, on raste što se kasnije prekid trudnoće izvrši, ali je isto tako čak 14 puta viši ukoliko se abortus izvodi prerano.


Prema tvrdnjama ovog udruženja, abortus generalno ne utiče na plodnost i na planirane trudnoće u budućnosti. Uz to, on ne povećava rizik za komplikacije u kasnijim trudnoćama, a većina lekara preporučuje kontracepciju nakon izvršenog abortusa jer je nova trudnoća moguća već u narednoj ovulaciji.

 

test za trudnoću, test na trudnoću, kućni test, trudnoća
foto: Shutterstock

Kako piše Healthline, ukoliko žena ima poteškoće sa začećem, a u prošlosti je imala abortus, trebalo bi da razmotri koji bi drugi faktori mogli da budu uključeni.

 

Neki od njih su:

 

  • Godine. Kako vreme prolazi, plodnost opada, što je naročito slučaj posle 35. godine. To, međutim, ne znači da je nemoguće zatrudneti — možete dobiti pozitivan test već nakon sledećeg pokušaja!
  • Životni stil. Istraživanja su pokazala da pušenje i upotreba narkotika mogu da utiču na fertilitet, i to u slučaju oba partnera.
  • Istorija bolesti. Ukoliko ste u prošlosti imali seksualno prenosive infekcije, poput hlamidije i gonoreje, to može da se odrazi na sposobnost začeća. Isto važi i za hronična oboljenja kao što su dijabetes, autoimune bolesti i hormonski poremećaji.
  • Plodnost partnera. Parovi često polaze od toga da je problem u ženi, što ne može da bude istina jer je za trudnoću potrebno dvoje. Kvalitet semene tečnosti jednako je važan kao i zdravstveno stanje žene i bitno je da i muškarac razmotri svoje životne navike, poroke, godine, zdravlje...

 

Depresija, Languishing, Zamišljenost, Tuga
foto: Evgeny Hmur/Shutterstock

U svakom slučaju, najvažnije je otvoreno pričati s ginekologom i biti otvoren za sve opcije.


Abortus u najvećem broju slučajeva ne utiče na to hoće li žena ponovo zatrudneti i kakve će trudnoće imati ubuduće, ali je potrebno pomenuti i tzv. Ašermanov sindrom, retku komplikaciju koja može da nastane kao posledica hirurških procedura. U pitanju je izuzetno retko stanje do kog u retkim slučajevima dolazi pri pojavi ožiljnog tkiva unutar materice, nakon carskog reza, ponavljanih kiretaža ili uklanjanja mioma materice. Ovaj sindrom se ne ustanovljava rutinskim ultrazvučnim pregledom, zbog čega može da se propusti dijagnoza, odnosno da se produži lečenje pacijentkinja sa sterilitetom.

 

 

makonda-tracker