ko je alina kabajeva?

"Ne bih da budem nepristojna, ali SVI ŽELE DA BUDU JA!" Kako je skromna Tatarka postala ozloglašena Putinova ljubavnica

2

Godinama se spekuliše da je predsednik Rusije ostavio suprugu zbog gimnastičarke i političarke, a odnedavno i da s njom ima četvoro dece. Ko je, zapravo, Alina Kabajeva?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prelepa Alina Kabajeva (38), nekadašnja ritmička gimnastičarka i osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godinama se u medijima povezuje s Vladimirom Putinom (69). Neki idu tako daleko da je nazivaju ruskom Evom Braun, nakon izbijanja rata između Rusije i Ukrajine.


Spekulisalo se da je predsednik Ruske Federacije varao bivšu suprugu Ljudmilu s gimnastičarkom i da se zato razveo, kao i da je s Alinom dobio decu u tajnosti.

 

  • Ko je Alina Kabajeva?


Kabajeva je rođena 12. maja 1983. godine u Taškentu, u tadašnjoj Uzbečkoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici, kao ćerka Tatarina Marata Kabajeva i majke Ljubov, koja je Ruskinja. Budući da je njen otac bio profesionalni fudbaler, porodica je često putovala i selila se širom uzbekistana, Kazahstana i Rusije.

 

1 / 3 Foto: Profimedia


Navodno je oduvek bila vrlo misteriozna kad bi se pričalo o njenim korenima.


Ona je Tatarka, ali nije zainteresovana da priča o tome. Nije pričala ni o svojim roditeljima ni o svom poreklu. Pitala sam je, ali ona nije želela da priča o tim stvarima – otkrila je za medije jedna neimenovana devojka koja je poznavala Alinu sredinom njenih dvadesetih godina.


Ritmičkom ginastikom počela je da se bavi kao trogodišnjakinja, a kao tinejdžerka se preselila u Moskvu, gde je trenirala sa čuvenom Irinom Viner, cenjenom ekspertkinjom u Sovjetskom Savezu. Alina je bila i više nego uspešna nakon što je prvi put učestvovala na nekom međunarodnom takmičenju 1996, kao trinaestogodišnjakinja.

 

Najmlađa članica ruskog tima bila je i među najuspešnijima, a vrlo brzo usledile su titule evropske i svetske šampionke. Zbog greške joj je izmaklo najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, ali je osvojila bronzu. Ipak, u narednim godinama Alina je ređala zlatne medalje i obarala rekorde, a senku na njene uspehe bacili su kazna i oduzimanje svetske titule 2001. godine zbog korišćenja dopinga.

 

Prema pomenutom izvoru, Alina je tada živela u "skromnom i prilično sovjetskom stanu" u blizini hipodroma u Moskvi, a važila je za "slatku devojku, jednostavnu, lepu i prijateljski nastrojenu, koja očajnički traga za društvom".


Za nju je bilo nešto potpuno novo to što je stanovala sama, a ne s majkom, koja je tada bila prilično uključena u njen život – ističe izvor.


U to vreme, Alina se viđala s policajcem koji je poreklom iz Gruzije, ali je "preko noći postao pukovnik".

 

1 / 3 Foto: Profimedia


Ona je, prema tvrdnjama svedoka, uvek delovala mlađe i nije bila reterano elegantna. Međutim, jednog dana je u njen dom stiglo mnogo ženske odeće.


Sve je tu izgledalo prilično nasumično, neke stvari su izgledale kao lažni turski Šanel. Pokazivala mi je sve i pitala: "Sviđa li ti se?" – prisetio se izvor i dodao da nikad nije saznala ko je Alini poslao ovu odeću.


Iako je živela skromno, Alina je postala velika sportska zvezda u Rusiji, a jedan pop bend snimio je pesmu o njoj, nazvanu – "Alina". Kako je rasla slava, raslo je i njeno samopouzdanje.


Biti zvezda u gimnastici nije samo stvar veštine – to je i stvar ličnosti. Pogledajte me! Ne želim da bude nepristojna, ali svi žele da budu kao Alina Kabajeva – rekla je gimnastičarka u jednom intervjuu.

 

Karijeru u gimnastici okončala je 2004. godine, iako se nakratko vratila tri godine kasnije, a njena dalja interesovanja bila su vezana za politiku.


Opšte je poznato da je članica Putinove Jedinstvene Rusije, kao i da je od 2005. članica Javne komore Rusije. Od 2008.. godine bila je predsednica Javnog saveta Nacionalne medijske grupe, koja kontroliše nekoliko medija. U periodu od 2007. do 2014. godine bila je poslasnica u Dumi, kada je glasala za nis kontroverznih zakona – o zabrani usvajanja ruske siročadi od strane američkih porodica, o zabrani gej propagande itd.


Međutim 2014. godine je podnela ostavku i prihvatila mesto predsednika Upravnog odbora Nacionalne Medijske grupe, najvećeg ruskog medijskog konglomerata, kada se suočila s optužbama da nema iskustvo za takvu funkciju i tako visoku platu.

 

Alina Kabajeva, Alina Kabaeva
foto: EPA PHOTO/YURI KOCHETKOV
  • Odnos s Putinom


U prvim godinama 21. veka, Alina je uveliko poznavala Vladimira Vladimiroviča Putina. Prema tvrdnjama istraživačice i sociološkinje Elizabet Šimfesl, upoznala ih je trenerka Irina Viner, inače supruga oligarha Ališera Usmanova.


Prvi put Putin i Kabajeva fotografisani su zajedno 2001. godine, kada joj je ruski predsednik uručio Orden prijateljstva. Koliko je poznato, ona je bila u vezi s policajcem Davidom Muselianijem do 2005. godine, a navodno su za sve krivi tabloidi, koji su previše zadirali u njen život.

 

Sve do 2002. godine, bila je muslimanka, a 2003. godine se pisalo da je prešla u hrišćanstvo.


Prvi put su gimnastičarka i predsednik Rusije romantično povezani u medijima u aprilu 2008. godine, kada je Московский корреспондент pisao da su njih dvoje, ni manje ni više, vereni. Sve je demantovano, a ovaj list je zatvoren ubrzo potom. U narednim godinama, o odnosu Putina i Kabajeve se često spekulisalo, a mediji već neko vreme tvrde da oni zajedno imaju više dece.

 

Alina Kabajeva, Alina Kabaeva
foto: EPA PHOTO KEYSTONE/MARTIAL TREZZINI

Međutim, u julu 2013, Alina je demantovala da je postala majka. Prema nekim izvorima, dve godine kasnije je rodila devojčicu u Švajcarskoj, a 2019. godine se pisalo da je rodila dvojicu dečaka u Moskvi.


Ona nikad nije potvrdila da ima decu, niti da ima bilo kakve veze, osim političke, s Putinom, a strani mediji tvrde da njih dvoje imaju četvoro dece i da su ona rođena u Švajcarskoj, gde Alina, navodno, živi u dvorcu.

 

Kako je nedavno pisao američki Page Six, Alina Kabajeva trenutno sa četvoro dece živi u Švajcarskoj.

 

1 / 7 Foto: Profimedia


Dok Putin sprovodi svoj napad na Ukrajinu, napada nevine ljude i izaziva izbegličku krizu, njegova porodica skrivena je u privatnom i sigurnom dvorcu negde u Švajcarskoj, barem trenutno – rekao je neimenovani izvor za ovaj list.


On tvrdi da Putin i Kabajeva imaju sedmogodišnje bliznakinje, koje su došle na svet u blizini Lugana u februaru 2015. godine i koje imaju švajcarsko državljanstvo, kao i dvojicu sinova.

 

 

makonda-tracker