nazvala ga je "Vampirom"

Počelo je u pozorištu, trajalo turbulentno, završilo se PRLJAVO: Kako su se zavoleli i rastali Ljudmila i Vladimir Putin

3

Kako je jednom ispričala, kako je počeo da je prosi, ona je stekla utisak da Putin raskida s njom

foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV
foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin (69) jedan je od najmisterioznijih državnika na svetu.

 

O njegovom životu se zna vrlo malo, naročito o porodičnom, ali je poznato da je razveden najmanje osam godina. Pouzdano se zna da se on 1983. godine oženio Ljudmilom Aleksandrovnom Putinom, a ovaj brak se raspao, najverovatnije 2014. godine.


Tokom braka s Ljudmilom, predsednik Ruske federacije dobio je dve ćerke, a njihova imena su, koliko je poznato, Marija (36) i Ekaterina (35). Marija je rođena u Lenjingradu 1985. godine, dok je Ekaterina došla na svet u Nemačkoj, godinu dana kasnije, dok je Putin radio i živeo u ovoj zemlji tokom svojih dana u KGB-u.

Prema pisanjima medija, brak Putinovih raspao se zbog preljuba ruskog predsednika i, navodno, njegove veze s gimnastičarkom Alinom Kabajevom, za koju se šuška da je danas majka četvoro dece koju je dobila s Putinom.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


Dok su bili zajedno, Ljudmila Aleksandrovna Putina pričala je samo najlepše o svom suprugu i isticala da je nežan i brižan otac. Štaviše, jednom prilikom je podelila na koji način ju je Vladimir Putin pitao da se uda za njega. Kako je navedeno u intervjuu koji je objavljen u Putinovoj autobiografiji "Prvo lice: Zapanjujuće iskren autoportret" iz 2000. godine, počeo je tako da je bila spremna za raskid, a sve se dogodilo dok su jedne večeri sedeli u njihovom zajedničkom domu.


Do sad si već shvatila kakva sam osoba. Generalno, nisam lak. U ove tri godine verovatno si i sama donela odluku — rekao je Putin. — Bio je samokritičan, pričaoo je kako je on ćutljiv tip, da je u nekim stvarima oštar i da zna i da vređa ljude. Smatrao je da nije dovoljno dobar životni partner. Zazvučalo mi je kao da nabraja razloge zbog kojih želi da raskinemo.

 

Ljudmila Putina, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

U skladu s tim, Ljudmila je bila spremna za kraj.


Odgovorila sam mu da sam donela odluku, a on me upitao jesam li sigurna u to. Kimnula sam glavom i bila ubeđena da je to naš kraj, ali je on potom rekao: "Ako je tako, onda želim da znaš da te volim i nadam se da ćeš se udati za mene" — ispričala je bivša gospođa Putina. — Za mene je to bilo iznenađenje.

 

Par se upoznao početkom osamdesetih godina, dok je Ljudmila još radila kao stjuardesa, što je bio vrlo poželjan posao u sovjetskoj eri. Do prvog susreta došlo je preko prijatelja, koji ih je oboje pozvao u pozorište.


Najpre sam bio prijatelj s Ljudom, mojom budućom ženom — prisetio se Putin u jednom intervjuu. — Pretpostavio sam da ako se ne oženim u naredne dve, tri godine, nikad se neću oženiti. Navikao sam se na život neženje. Ljudmila je to iščupala iz korena.

 

1 / 7 Foto: Russian Archives / Zuma Press / Profimedia


Ljudmila je pristala i brak je trajao decenijama. Par je dobio dve ćerke, a obe devojčice imena su dobile po svojim bakama, a poznati su i njihovi nadimci — Marija je Maša, a Ekaterina Katja. Najpre su živeli u Istočnoj Nemačkoj, zbog Putinovog angažmana u ovoj zemlji, a potom se vratili u Rusiju 1996. godine. Devojčice su tada počele da pohađaju nemačku školu, nakon što je njihov otac postao predsednik, školovanje su nastavile kod kuće.


Nisu svi očevi puni ljubavi s decom kao on — rekla je Ljudmila jednom prilikom. — On bi ih uvek razmazio, dok sam ja morala da ih disciplinujem.

 

Ipak, mnogi izvori tvrde da je brak bio sve manje i manje idiličan, a Putin sve manje brižan suprug. Navodno je bio izuzetno hladan prema Ljudmili — toliko da je, kada je doživela saobraćajnu nesreću, odlučio da joj samo pošalje cveće u bolnicu. Prema nekim tvrdnjama, što je bio moćniji, njihov odnos je bio sve lošiji.


Pred sam kraj braka, mnogi su primetili Ljudmilino neobično ponašanje, a pre nego što je ona potvrdila da se rastaje od Putina, svet je uveliko nagađao da je došao kraj njihovog braka.

 

Vladimir Putin, Ljudmila Putina
foto: EPA / SERGEI CHIRIKOV

List The Moscow Times pisao je 2013. godine kako je Ljudmila navodno rekla jednoj prijateljici da je Putin "vampir", na šta je on, navodno, odgovorio da svako ko može da trpi nju tri nedelje "zaslužuje spomenik".


Razvodimo se jer se jedva viđamo. Naša deca su odrasla i vode svoje živote. Svi vode svoje živote. Zahvalna sam Vladimiru Vladimiroviču na podršci, uvek ćemo biti prijatelji — rekla je tada.


Nakon kraha ljubavi, Ljudmila se ne eksponira u javnosti, a u januaru 2016. godine pisalo se da se godinu dana ranije udala za biznismena Artura Sergejeviča Očeretnija, koji je dvadeset godina mlađi od nje. To nikada niko nije potvrdio, a Putin više nije pominjao bivšu suprugu.

 

 

makonda-tracker