"Bio je vrlo uverljiv..."

Ni danas ne zna da li da veruje u nju: Potresna priča o njegovoj porodici kojom je Putin ostavio Hilari Klinton bez reči

0

Vladimir Vladimirovič Putin nije čovek koji rado priča o svojoj privatnosti, naročito ne o porodici, zbog čega je iznenađujuća priča koju je jednom prilikom podelio s nekadašnjom američkom državnom sekretarkom.

foto: EPA/ MIKHAIL METZEL / POOL
foto: EPA/ MIKHAIL METZEL / POOL

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin poznat je kao čovek čiji je život pod velom misterije. On je svakodnevno pred kamerama, ali o njegovom životu se malo šta može reći sa sigurnošću.


O mnogo čemu, a posebno o svojoj porodici, vrlo retko govori, pa je tako tek ponešto poznato o njemu — da je sin Vladimira Spiridonoviča Putina i Marije Ivanovne Putine, da je njegov deka Spiridon bio lični kuvar Vladimira Lenjina i Josifa Staljina, da su Putinovi pre njegovog rođenja izgubili dvojicu sinova, da je Putin bio u braku s Ljudmilom Aleksandrovnom Putinom od 1983. i da su se rastali oko 2014. On retrko priča o svojm ćerkama Mariji i Ekaterini, a spekuliše se da ima makar još jednu vanbračnu ćerku.

 

Život Vladimira Vladimiroviča Putina velika je misterija i prava je retkost čuti od njega da priča o porodici, posebno o svojim roditeljima, zbog čega je još veće iznenađenje to što je s Hilari Klinton podelio jednu priču o njima.

 

Vladimir Putin, Hilari Klinton
foto: EPA/ MIKHAIL METZEL / POOL

Naime, tokom promocije svoje knjige "Teški izbori" 2014. godine, političarka je ispričala da je na jednoj večeri dugo razgovarala s Putinom i da je on ispričao toliko potresnu priču da nije bila sigurna govori li ruski predsednik istinu ili pokušava da je nasamari.


Kako je rekao, njegov otac je bio vojnik tokom Drugog svetskog rata i jednom prilikom, kada je dobio odsustvo, vraćao se kući kada je ugledao ljudska tela poslagana na teretnim kolima na ulici. Pogledao je malo bliže i ugledao poznat par cipela na nogama jedne žene — bila je to obuća njegove supruge. Zatražio je od čoveka koji je stajao pored tela da mu pokaže njeno lice, ali on je odbio rekavši da je to još jedno mrtvo telo. Putinov otac rekao je da je to njegova žena i nakon kraće svađe dopušteno mu je da odnese telo. Ispostavilo se da je žena bila živa. Odneo ju je kući i negovao dok se nije oporavila i osam godina kasnije — 1952. godine — rodio se njihov sin Vladimir.

 

Vladimir Putin
foto: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / S

Hilari Klinton je istakla da je Putin bio vrlo uverljiv, ali da još uvek nije sigurna da li bi ova priča mogla biti istinita, a zapisala ju je u svojoj knjizi kako bi pokazala šta je ona prepoznala kao Putinovo objašnjenje "šta znači biti Rus". Ova kratka priča otkriva mnoge slojeve koji su potrebni da se razume enigma kakva Putin bez sumnje jeste i za one koji su direktno sarađivali s njim.


Očito, ne postoji način da proverim Putinovu priču, ali često sam o njoj razmišljala. Za mene, ona osvetljava to kakav je čovek on postao i kakva je zemlja kojom upravlja. Uvek vas testira, uvek pomera granice — smatra Klintonova.

 

Vladimir Putin
foto: EPA/ SERGEI GUNEYEV/SPUTNIK/KREMLIN P

Zanimljivo, u Putinovoj autobiografiji "Prvo lice: Zapanjujuće iskren autoportret" iz 2000. godine, on ne pominje ovu epizodu izporodične istorije, iako je pisao o svom detinjstvu, porodici, pa čak i o karijeri u KGB-u. On, doduše, piše kako je njegova majka bila u Lenjingradu tokom opsade dok se otac borio, kao i da je živela u teškoj gladi, zbog koje se jednom onesvesetila i umalo je odvedena s leševima.


Moj ujak joj je pomagao, hranio ju je. Kad bi ga vojska prebacila negde drugde, bila je gladna. Ne preterujem, jednom se moja majka onesvestila od gladi. Ljudi su mislili da je umrla, pa su je položili s mrtvim telima. Srećom, probudila se na vreme i počela da stenje, ostala je živa čudom. Preživela je čitavu opsadu Lenjingrada — pisao je Putin.

 


 

makonda-tracker