ko je ona zapravo?

Oštrija i od Putina, (ne)oprezna s rečima: Život i neobične fotografije Marije Zaharove, čelične ledi ruske diplomatije

1

Pre nekoliko godina, provodila se u Guči u društvu srpskih ministara, ali ovih dana Zaharova je obično namrštena, staložena i, kao i obično, svaka njena odjekuje u svetu 

foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Vladimirovna Zaharova (46), žena je kojoj nije bio potreban oružani okršaj koji preti da preraste u Treći svetski rat da skrene pažnju na sebe zapaljivim izjavama.

 

Pre nekoliko dana tvrdila je da je istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrdilo sumnje o ilegalnim aktivnostima Sjedinjenih Američkih Država, a na sebi svojstven način osvrnula se na umno stanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

 

Vidite u kakvom se on specifičnom stanju nalazi kada prilazi mikrofonu. Već bi stručnjaci trebalo da se pozabave time šta se sa njim dešava — rekla je Zaharova nedavno za radio Sputnjik.


Zbog načina na koji nastupa u javnosti, strani mediji su je prozvali "Putinovom čeličnom ledi" i "glavnim i odgovornim trolom", a često se prepričavaju njeni ispadi. Tako je jednom ukrajinskom komentatoru u televizijskih emisiji pre nekoliko godina rekla: "Pustite me da govorim ili ćete zaista čuti kako zvuče ruske rakete", a Džonu Keriju, Obaminom držanom sekretaru, koji je u šali rekao studentima Harvarda da moraju da uče ruski jezik dok je Tramp na vlasti, poručila je da je on sam imao dva mandata da to uradi.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV


Kada je reč o javnim nastupima i predstavljanju političkog programa Marija Zaharova je glasna, oštra i vrlo otvorena. To, međutim, nije slučaj s njenim privatnim životom, koji je misterija skoro koliko i život Vladimira Vladimiroviča Putina.


Poznato je da je Marjia rođena u porodici diplomata — njen otac Vladimir zaharov radio je u sovjetskoj amabasadi u Pekingu od 1981. godine, gde je stanovao s porodicom punih 10 godina. Zaharovi su napustili Kinu 1991. godine, a u Rusiju su se vratili 1993. Marijina majka Irina je istoričarka umetnosti, a bila je zaposlena u Puškinovom muzeju.

 


Marija Zaharova diplomirala je na Fakultetu za međunarodno novinarstvo Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa, i to u poljima orijentalizma i žurnalistike. Početkom dvehiljaditih je u dva navrata po tri godine radila u pres službi Ministarstva spoljnih poslova Rusije, a između ova dva angažmana, u periodu od 2005. do 2008. bila je PR misije Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

 

 

Upravo u to vreme nastale su fotografije koje bi Marija Zaharova preferirala da nismo videli: u pitanju je serija portreta nastalih na njenom venčanju! Naime, ova poznata Ruskinja udala se 2005. godine za inženjera po imenu Andrej Makarov, o kom se ni danas ne zna previše.

 

 

Par je izgovorio sudbonosno "da" u Konzulatu Rusije, a fotografije svedoče da su se tom prilikom odlično zabavili i da se nisu libili da se prepuste strastima. One su toliko nespojive s današnjim imidžom Marije Zaharove da je potrebno pogledati ih pažljivije da bismo se uverili da je to zaista ona.

Fotograf Nikolaj Komisarov, koji je zabeležio ove srećne trenutke para, kasnije je pričao za medije da je slavlje bilo intimno i skromno, kao i da su nakon venčanja i fotografisanja u Central parku i Petoj aveniji zaljubljeni Andrej i Marija peške otišli niz ulicu.


Na početku sam, naravno, imao drugačiju ideju kako da ih slikam, ali je zaharova intervenisala, predlagala uglove. Odmah sam primetio njen autoritet i staloženost — kvalitete pravog diplomate. I nije bilo ni najmanjeg uzbuđenja, iako je bila tavka prilika — rekao je Komisarov za list Komsomolskaya Pravda.


Par je 2010. godine dobio ćerku Marijanu.


Od avgusta 2015. godine, Marija Zaharova je na poziciji portparola Ministarstva spoljnih poslova, a prva je žena koja je na ovoj funkciji u Rusiji.

 

Marija Zaharova
foto: Dragana Udovičić

Poznato je da s predstavnicima Srbije ima odlične odnose, a 2018. godine je čak bila gošća tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra za inovacije Nenad Popović na Sajmu trubača u Guči.

Tom prilikom joj je dodeljena Povelja počasnog gosta Sabora.

 

 

 

makonda-tracker