on je uvek bio na prvom mestu

Bila je svesna činjenice da je će mrzeti ceo svet: Kamila, žena koja je 40 godina čekala da je ljubav njenog života zagrli u javnosti

0

Bila je cenjena vojvotkinja, a onda je ostavila muža i decu i postala ljubavnica budućem kralju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Žena udata za naslednika britanskog prestola preko požarnih stepenica ulazi u Centar za silovane i seksualno zlostavljane žene u južnom predgrađu Londona. Kamila, vojvotkinja od Kornvola - bila je Kamila Parker Bouls pre udaje za princa Čarlsa 2005. godine - ne želi da privuče pažnju na lokaciju centra ulaskom na prednja vrata, piše Newsweek.rs.

 

Daleko od protokola, dužnosti i glamura: Nikad ranije viđene fotografije ledi Di otkrile nešto neverovatno

 

Na taj način izbegava foto-reportere i radoznalce da bi sačuvala bezbednu neuglednost zgrade, što je od ključnog značaja zbog toga što žene koje su se tu sklonile ne žele da ih njihovi zlostavljači pronađu.

 

Vojvotkinja počinje svoju posetu. Svaki put kad joj se neko od osoblja ili žrtava seksualnog nasilja predstavi - tu je tridesetak žena, što žrtava, što volontera - ona se naginje napred, pa to upoznavanje deluje malo bliskije od rukovanja između običnih smrtnika i člana kraljevske porodice.

 

Vojvotkinju, odevenu u neupadljiv kostim golubljeplave boje, s dva nežna broša u obliku vilinog konjica na jednom reveru, ne zbunjuju alke u nozdrvama nekih od žena s kojima se pozdravlja, niti njihove tetovaže na golim nadlakticama. Ne smeta joj ni to što joj se većina žena ne obraća sa "gospođo", niti napravi onaj tipičan naklon kakav nalaže kraljevski protokol. Ovaj centar smešten u Krojdonu pruža žrtvama psihološku pomoć kako bi prestale da budu žrtve i uspele u životu. Vojvotkinja je prvi put posetila centar 2009, posle poziva direktorke Ivon Trejnor.

 

foto: Profimedia

Mnoge poznate ličnosti i članovi kraljevske porodice beže od seksualnog zlostavljanja kao đavo od krsta jer je to tako komplikovano pitanje", kaže Trejnorova. "Međutim, ona nije takva. Ona se odmah postarala da se svi osećaju prijatno, nijednom nije ustuknula, niti se ponašala pokroviteljski ili sažaljivo."

On je nju prevario, ona mu nije ostala dužna: 22 godine kasnije, i dalje se priča o osvetničkoj haljini Ledi Di (FOTO)

 

Od 2009. vojvotkinja posećuje i druge centre za zaštitu silovanih žena širom Velike Britanije i u drugim zemljama u koje putuje.

Ona je jedna od nas, obična osoba koja se silom prilika našla u centru pažnje javnosti", kaže Trejnorova. "Ona čak nosi svoj novac."

Naklonost koju Britanci poput Trejnorove sve više osećaju prema Kamili - naročito zbog toga što odaje utisak da potiče iz naroda, a ne iz vladajuće elite - predstavlja dramatičan zaokret u načinu na koji britanska javnost gleda na ženu koja je navodno bila Čarlsova ljubavnica dok je bio u braku s princezom Dajanom.

 

U intervjuu za televiziju BBC, koji je emitovan u novembru 1995, princeza od Velsa javno je rekla šta misli o Kamili, mada joj nije spomenula ime.

U tom braku nas je bilo troje, pa je bila pomalo gužva", rekla je princeza.

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker