to mu nije smetalo

Kraljica je bila (vrlo) slaba na njega: 5 stvari koje su princu Vilijamu bile ZABRANJENE, ali je Hari uživao u njima

0

Princ Hari žali se u svojim memoarima na život "rezerve" u kraljevskoj porodici, ali je više puta imao povlastice o kojima prestolonaslednik može da sanja

Prinčevi Hari i Vilijam u Londonu 2022. godine
Prinčevi Hari i Vilijam u Londonu 2022. godinefoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, svojom knjigom "Rezerva" ustalasao je britansku javnost, koja još nije stigla da se oporavi od niza njegovih intervjua i dokumentarne serije "Megan i Hari".


Detaljno je princ pričao, na prvom mestu, o odnosu sa bratom princem Vilijamom, a tvrdi da je uvek smatran njegovom rezervom, da je rođen za slučaj da starijem princu zatreba donor organa, upoređivao je kvalitet nameštaja koji njih dvojica imaju...


Međutim, bilo je u prošlosti situacija kada je Hari uživao u beneficijama koje Vilijam nije imao, a ovo su neke od njih.

 

Prinčevi Vilijam i Hari na otkrivanju spomenika princezi Dajani
Prinčevi Vilijam i Hari na otkrivanju spomenika princezi Dajanifoto: EPA-EFE/Yui Mok / POOL
  • Hariju je kraljica dozvolila da se oženi neobrijan


Kako je napisao u svojim memoarima, prava "drama" nastala je oko toga hoće li se princ Hari obrijati pred svadbu.


– Nakon što sam proživeo stres oko toga da pitam baku mogu li da se oženim Meg, mislio sam da neću imati hrabrosti da tražim još nešto. Međutim, usudio sam se i pitao je: "Bako, mogu li da imam bradu na venčanju?" – napisao je Hari.

 

Kako je objasnio, to nije bila stvar jer strogi vojni protokol zabranjuje bradu, a Hari se ženio u uniformi. Međutim, kraljica Elizabeta II dopustila mu je to, a Vilijam je bio zgranut što je Hari uopšte pomislio da je pita tako nešto.


Stavio si je u neprijatan položan, Harolde – navodno je vikao princ Vilijam. – Nije imala izbora osim da pristane.

 

Princ Hari i Megan Markl na svom venčanju 2018. godine
Princ Hari i Megan Markl na svom venčanju 2018. godinefoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Hari se požalio i da Vilijam nije hteo da prekine s ovom temom, naredio mu je da se obrije i da je pričao o tome bar nedelju dana. Navodno mu je stariji brat rekao da mu je ovo važno jer njemu nije bilo dozvoljeno da nosi bradu.


– Mrzeo je to što sam imao povlasticu koja je njemu uskraćena – tvrdi Hari.

 

  • Hariju je bilo dozvoljeno da putuje sa ocem

 

Kraljevska porodica ima pravilo da naslednici nikad ne putuju zajedno, kako bi drugi preživeo u slučaju da se jednom nešto desi. Tako (tada princ) Čarls nikad nije leteo istim avionom sa svojom majkom kraljicom Elizabetom, pa ni njegov naslednik Vilijam nije putovao sa ocem. Međutim, kako Hari nije bio sledeći u redu za tron, on je mogao da putuje sa ocem.


Princ Vilijam, inače, često putuje sa svojim najstarijim sinom Džordžom, iako je on njegov naslednik.

 

Kralj Čarls III tokom susreta sa građanima
Kralj Čarls III tokom susreta sa građanimafoto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia
  • Hari je mogao da dovede verenicu na proslavu Božića

 

Kejt Midlton nije dobila poziv da prisustvuje porodičnoj proslavi Božića u Sandringemu sve dok nije zvanično postala supruga princa Vilijama.

 

S druge strane, Megan Markl je dobila pozivnicu i pre udaje, pa je u novembru 2017. prisustvovala božićnoj službi s kraljevskom porodicom.

 

  • Hari otvoreno priča o svojim političkim stavovima

 

Članovi britanske kraljevske porodice imaju pravilo da ostanu politički neutralni u većini situacija, a protivno je protokolu iznositi svoje stavove u javnosti.


Kao budući kralj, princ Vilijam mora da bude na oprezu i ne sme da priča otvoreno o politici, dok je princ Hari u više navrata proteklih godina govorio o svojim stavovima. Tako je jednom prilikom izjavio da Donald Tramp, nekadašnji predsednik Amerike, "ima krv na rukama".

 

Princ Hari sa suprugom Megan Markl
Princ Hari sa suprugom Megan Marklfoto: EPA-EFE/ROSA WOODS / POOL
  • Hari govori o životu svoje porodice

 

Britanska monarhija ima pravilo "Nikad se ne žali, nikad ne objašnjavaj", pa se toga princ Vilijam pridržava striktno. Tračeve ne komentariše, čak ni da bi demantovao teške optužbe, a nije do sada izražavao svoje emocije, niti se žalio na bilo šta.


Njegov mlađi brat je, međutim dao niz intervjua o tome kako su njegova supruga i on tretirani od strane porodice, javnosti i medija, snimio je dokumentarnu seriju na ovu temu, a potom objavio i vrlo detaljnu autobiografiju.

 

 

makonda-tracker