priznao je da je ona ta

Čeznuo je za njom DECENIJAMA, OSVOJIO i onda — TRAGIČNO IZGUBIO: Ljubavna priča Ive Andrića i "Jelene, žene koje nema"

0

Ivo Andrić celog života voleo je samo jednu ženu, koju je oženio u 66. godini.

foto: Votava / brandstaetter images / Profimedia
foto: Votava / brandstaetter images / Profimedia

Književnik Ivo Andrić je 1963. godine objavio pripovetku "Jelena, žene koje nema", a decenijama kasnije priznao ko je zapravo ona.


- Znam da se svuda i svagda može javiti Jelena, žena koje nema. Samo da ne prestanem da je iščekujem! - napisao je jednom prilikom.

 

Ne postoje mnogo podataka o tome kako su se Ivo i Milica Babić upoznali, ali

kako je zabeležio Nenad Novak Stefanović u knjizi "Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda", mesto njihovog prvog susreta je bio atelje slikarke Leposave Bele Pavlović u Jevremovoj 39. 

 

– Gošća u domu Pavlovića nije spadala u lepotice, bila je po ondašnjim merilima previsoka za ženu i suviše koščata, ali su njena jaka ličnost i „dugačke noge srne“ privukli Andrića – piše Stefanović.

 

Milica je tada bila verena za novinara i prevodioca Nenada Jovanovića, a Ivo je kasnije sa Milicom i Nenadom koji su se u međuvremenu venčali razvio prijateljski odnos, pa je Andrić, koji je tada bio ambasador u Berlinu, angažovao Nenada za rad u Ambasadi. 

 

Kako je jednom prilikom istakla Zorica Janković, istoričarka i kustos Istorijskog muzeja Srbije, sve je počelo kada su Ivo i Nenad preuzeli dužnost u Berlinu.

 

- Sve je počelo u predvečerje rata, kada su Ivo i Nenad Jovanović preuzeli diplomatsku dužnost u Berlinu. Starom i usamljenom momku, ambasadoru Andriću, sve je više prijalo društvo Jovanovića, zapravo Milice, pa je prijateljstvo vremenom prešlo u grešnu ljubav.

 

  • Ko je bila Milica Babić?

 

Milica Babić rođena je 1909. godine u Bosanskom Šamcu, a u Beograd je stigla 1931. godine. Bila je prva srpska školovana kostimografkinja i radila je u Narodnom pozorištu.

 

Važila je za veoma uspešnu i uglednu ženu u ovoj sferi i sarađivala s Jovanom Bijelićem, Stanislavom Beložanskim, Vladimirom Zagorodnjakom i Vladimirom Žedrinskim.

 

Milica i Nenad su bili bliski prijatelji sa Ivom Andrićem, a književnik je decenijama čeznuo samo za Milicom.

- Često mi se čini da sam gori i slabiji od poslednjeg među ljudima - zapisao je nobelovac mučna osećanja koje je izazivala grešna ljubav, prijateljstvo pod teretom ljubavnog trougla.

 

Nenad Jovanović je preminuo 1957. godine, a nakon muževljeve smrti, Milica se požalila prijateljici Heleni Jovanović da ne može da bude više sama.

 

Tako su se Milica i Ivo venčali 27. decembra 1958. godien u opštini Stari grad pred svedocima Aleksandraom i Julijanom Vučo. 

Ivo Andrić, neženja čitavih 66 godina oženio je konačno svoju "Jelenu, ženu koje nema".

 

Bili su u braku deset godina, kada je nastao trenutak koji se mnogo prepričavao u godinama koje su usledile.

 

Upravo je Milica bila pored Ive Andrića kada su mu uručivali Nobelovu nagradu 1961. godine.

 

Na ceremoniji dodele se pojavio u fraku, sa svojom Milicom u plavoj haljini i velikom crnom mašnom u kosi. 

Kralj Gustav VI uručio mu je Nobelovu nagradu, dok je svirala sevdalinka "Kad ja pođoh na Bembašu", a Milica je aplaudirala.

 

Međutim, njihovu sreću prekinula je Miličina smrt.

 

Ivo i Milica su se odmarali u domu u Herceg Novom kada je 24. marta 1968. godien Milica dobila srčani napad i umrla.

 

Sedam godina kasnije, pored nje u Aleji zaslužnih građana, sahranjen je i njen suprug Ivo Andrić. 

 

BONUS VIDEO

 

BILI SMO U ANDRIĆEVOJ SPOMEN SOBI: Šta sve krije apartman 144 u Sokobanji (KURIR TELEVIZIJA)

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker