Priprema nije zahtevna, a rezultat je raskošan, mirisan kolač koji podjednako dobro ide uz popodnevni čaj ili kao svečani dezert.

Ako ste ljubitelj tradicionalnih ukusa sa dozom osveženja, spoj maka i višanja u mekanom biskvitu biće pravo otkrovenje za vaše nepce. Ovaj kolač spaja bogatu, orašastu notu maka sa osvežavajućom, blago kiselkastom aromom višanja, stvarajući savršen balans ukusa.
Njegova tekstura je toliko mekana da se topi u ustima, a ostaje sočan i danima nakon pečenja. Idealan je i za one koji ne vole preslatke poslastice, jer višnje unose prirodnu svežinu i ravnotežu.
Uz ovaj recept, kolač sa makom i višnjama postaće jedan od vaših omiljenih porodičnih klasika.
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml ulja
- 200 ml mleka
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g mlevenog maka
- 300 g očišćenih višanja (mogu i zamrznute, ali dobro oceđene)
- Prstohvat soli
Za posipanje:
- Šećer u prahu (po želji)
Priprema:
- U velikoj činiji umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, pa kratko promešajte mikserom.
- U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i mleveni mak.
- Suve sastojke dodajte u smesu sa jajima i nežno sjedinite mikserom ili varjačom dok ne dobijete glatku masu.
- Sipajte smesu u pleh (dimenzije otprilike 20x30 cm) obložen papirom za pečenje ili blago nauljen i pobrašnjen.
- Ravnomerno rasporedite oceđene višnje po površini testa – one će se delimično spustiti tokom pečenja i savršeno rasporediti kroz kolač.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne dobije zlatnu boju, a čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.
- Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i isecite na kocke ili pravougaonike.
Saveti:
- Ako volite sočnije kolače, možete kolač premazati tankim slojem džema od višanja ili malina kada se ohladi.
- Višnje možete zameniti i kajsijama ili borovnicama za letnju varijantu.
- Umesto mleka, možete koristiti i jogurt za dodatnu mekoću.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)