ostavio je dubok trag

Za rođenje sina je saznao ― od Tanjuga! Ovaj slavni glumac bio je OTAC Ivana Tasovca

3

Ivan Tasovac bio je čovek ogromnog duha i znao je mnoge interesantne anegdote iz prošlosti, a u retkim prilikama kada je govorio o svom životu delio je zanimljive priče o svojoj porodici.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Ugledni pijanista, direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac preminuo je danas u Beogradu u svom domu u 56. godini. On nije često pričao o svojoj privatnosti, ali svaka od njegovih priča uglavnom se odnosila na njegovu porodicu i simpatične anegdote iz prošlosti.


Takva je i ona o tome kako je njegov otac ― poznati glumac Predrag Tasovac ― saznao da je dobio sina Ivana. Tasovčeva majka bila je Marija Tasovac, profesorka klavira u muzičkoj školi "Mokranjac".

 

Kada sam se rodio, tata nije bio u Beogradu. Narodno pozorište je 21. juna 1966. godine gostovalo u Bukureštu, tako da je gosn Tasa saznao da je postao ćale zahvaljujući Tanjugu, koji je svom novinaru poslao teleks sa tekstom: "Sin, četiri kile i sto grama, pedeset santimetara!" ― ispričao je jednom prilikom Ivan.


On je otkrio da je, teatralno kako to samo glumci umeju, njegov otac tada zbunio sve prisutne.

 

Pretpostavljam da su gosti luksuznog rumunskog prestoničkog hotela sa nemalom rezervom gledali scene koje su zatim usledile i čoveka koji je izašao iz hotelske sobe u papučama, pidžami i penjoaru, ušao u lift noseći dve flaše viskija ispod miške, a zatim krenuo da šparta kroz lobi hotela, mrmljajući sebi u bradu: "Sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin... četiri..." Poveća grupa ljudi ― umesto da beži od čoveka koji u pidžami nešto mrmlja na stranom jeziku ― potrčala mu je u susret, grlila se s njim, radovala, nadvikivala, pila i nazdravljala iz flaša koje su se zatim vraćale na mesto koje je valjda najlogičnije za držanje viskija, ukoliko ste u penjoaru i papučama na javnom mestu ― ispod miške ― pričao je Ivan Tasovac.

 

Predrag Tasovac bio je odlično poznat pozorišnoj publici: nastupao je u matičnom Narodnom pozorištu u Beogradu, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212, Pozorištu na Terazijama, Dečjem pozorištu „Boško Buha”, Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, ali je zabeležio i niz filmskih i televizijskih uloga. Svoj prvi film "Svi na more" snimio je davne 1952. godine, a pred kamerom je zaigrao 93 puta. Igrao je u "Maršu na Drinu", "Jeleni Ćetković", "Čedomiru Iliću", "Pozorištu u kući", "Čoveku koji je bombardovao Beograd", "Povratku otpisanih", "Varljivom letu" i mnogim, mnogim drugim.

 

Interesantno je da je Predrag Tasovac bio u sjajnim odnosima s nobelovcem Ivom Andrićem, koji mu je poklonio njegovo rodoslovno stablo koje je pronašao u Dubrovačkom arhivu. Zahvaljujući njemu, glumac je saznao da je španski plemić u 15. veku doplovio u Boku Kotorsku, gde se zaljubio u devojku iz plemena Tasovac i, da bi mogao da oženi, svi Tasovci su dobili špansko plemstvo!

 

 

makonda-tracker