obeležila epohu

Neverovatan život Branke Veselinović: Družila se sa Desankom Maksimović i Ivom Andrićem, Tito ju je zvao na večere

0

Tokom svog dugog života i bogate karijere Branka Veselinović je imala prilike da se druži sa mnogim značajnim istorijskim ličnostima.

Branka na proslavi 102. rođendana
Branka na proslavi 102. rođendanafoto: Ana Paunković

Branka Veselinović j je bila najstarija živa glumica na svetu. Od 104 godine života, bila je aktivna neverovatne 84. a glumila je u više od 100 predstava i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, a nagradu za životno delo dobila je nakon 101. godine života.

 

Celog svog života volela je poznatog glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića, sa kojim je bila u braku više od pola veka, neverovatne 54 godine. Tokom svoje karijere, imala je prilike da upozna brojne poznate i bitne ličnosti iz kulturne, kao i političke istorije zemlje, ili bolje rečeno zemalja u kojima je tokom svoje 104 godine živela na ovim prostorima.

 

Tako je, tokom perioda SFRJ, bilo poznato da je Josip Broz Tito izuzetno poštovao njen lik i delo, a često je zvao Branku na, tada popularne, lovačke večere.

 

- Ne treba ga samo kuditi, a ni hvaliti. Bio je vrlo pristupačan čovek. Tito me je poštovao. Bila sam jedna od retkih glumica koja je mogla da govori na ruskom, mađarskom, engleskom jeziku. Često sam bila gošća na lovačkim prijemima koje je organizovao - otkrila je Branka svojevremeno za Puls. .

 

 

Branka je svuda bila omiljena, pa tako i među glumcima iz tog vremena. Rado se sećala stare garde, sa kojom je radila, putovala i išla na turneje. Posebno je hvalila Miodraga Petrovića Čkalju.

 

Čkalja
Čkaljafoto: Youtube Printscreen

- Čkalja je bio divan komičar. Igrali smo „Veselo veče” pola veka. Obišli Francusku, Nemačku, Austriju. Čkalja je bio divna osoba, veliki zabavljač, kao i Mija Aleksić - ističe Branka.

 

 

Imala je prilke da se privatno druži sa našim nobelovcem Ivom Andrićem, koji joj je svojevremeno poklonio crvene ruže, kao sa i čuvenom pesnikinjom Desankom Maksimović. Bila je jedna od retkih bliskih prijateljica slavne pesnikinje, pošto ona nije lako puštala ljude u svoj život.

 

 

- Poštovala sam je i kao dete. Imala sam devet godina kada je ona došla u moju školu. A onda smo se kasnije sprijateljile. Jedno vreme je sa nama po školama išao i Ivo Andrić. Desanka je živela kod „Londona“ tu u Beogradu. Retko je koga primala - pričala je Branka.

 

 

makonda-tracker