icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

uzbudljiva životna priča

ZBOG LJUBAVI SE ODREKLA VERE I HOLIVUDA, ANDRIĆ JU JE SPASAO: Ovu glumicu često pominjemo, a malo znamo o njenom životu

Ita Rina je glumica čije se ime najčešće pogađa u ukrštenici. Ali iza ovog imena krije se čudesna sudbina još čudesnije umetnice koja se kroz život više puta odricala — prvo toplog kućnog doma, dva puta vlastitog imena, a potom i velike životne šanse.

foto: Wikimedia Commons
foto: Wikimedia Commons

Prvi izbor za mis Jugoslavije održan je 1926, i tada se čulo za Italinu Lidu, odnosno Idu Kravanju iz Divače kod Trsta.

Ida je pobedila na izboru za mis Ljubljane, a zatim postala i mis Slovenije. Njoj je, ako je sudeći po pričama koje su ostavljene u amanet iz starih vremena, majka zabranila učešće na finalnom izboru za najlepšu Jugoslovenku, ali je ona poslednjim vozom stigla u Zagreb u trenutku kada je žiri već birao najlepšu od tri finalistkinje.

Međutim, mladoj gospođici Kravanji je taj dolazak u Zagreb promenio život. Njenu lepotu primetili su nemački filmski producenti, pa je nakon kraćeg ubeđivanja sa majkom, koja joj je branila put u Berlin, tada 20-godišnja Ida pobegla od kuće i vozom otputovala za Berlin, gde je potpisala ugovor sa jednom producentskom kućom.

Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku – prisećala se Ita svog prvog iskustva.

Kada je poželela veću ulogu, raskinula je ugovor i potpisala novi sa drugom produkcijskom kućom, koja je od nje zahtevala da promeni ime. Tada se rodila glumica čije je ime poznato ljubiteljima ukrštenih reči — Ita Rina.

Dva najznačajnija filma Ite Rine su Erotikon iz 1929, priča o zavedenoj i napuštenoj ćerki čuvara železničke stanice u češko-nemačkoj koprodukciji, koji je, pored nje, proslavio i mladog češkog reditelja Gustava Mahatija, i češki klasik Tonka zvana vešala. U ovom filmu iz 1930. Ita je glumila prostitutku koja ispunjava poslednju želju ubici osuđenom na smrt i provodi s njim noć pred pogubljenje.

foto: Wikimedia Commons

Želeo ju je Holivud ali je zbog verenika rekla "ne". Na vrhuncu slave, 1931, glumica se udala za inženjera Miodraga Đorđe­vića. Nameravala je da napusti glumu, a promenila je i veru, prešavši u pravoslavlje. Posle venčanja promenila je ime u Tamara Đorđević i nastavila je da živi u Beogradu.

Bila je i veliki patriota, većina njenih filmova je snimljena u Jugi, a malo je nedostajalo da zbog patriotizma završi u nacističkom zatvoru.

Tada joj je u pomoć pritekao tadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu, a kasnije i nobelovac – Ivo Andrić.

Sve se desilo u leto 1939, tokom snimanja filma Centrala Rio. Ita je u to vreme morala da dokazuje i da nije Jevrejka.

Na snimanju je uz nju neprestano bio neki gestapovac, koji je ubrzo počeo sa verbalnim provokacijama na temu Jugoslavije. Ne znajući ko je taj čovek, Ita se s njim žestoko posvađala. Ovo je bilo prilično opasno jer su gestapovci hapsili koga i kako su hteli, što se desilo i mnogim glumcima. Kada je otkrila ko je ovaj čovek, Ita se obratila tadašnjem ambasadoru Kraljevine Jugoslavije, Ivi Andriću, koji joj je savetovao da se hitno vrati u domovinu. Pošto je već snimila svoje scene, odmah je spakovala kofere.

Njena poslednja uloga bila je u filmu Rat, u kojem je glumila s Batom Živojinovićem.

Ita je imala sina i ćerku, a šezdesetih se povukla iz javnog života i preselila se u Budvu. Preminula je u maju 1979. tokom velikog zemljotresa od astmatičnog napada. Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju.