poznat po lapsusima i gafovima

NEKI SU SE NASMEJALI, MNOGI SU SE RAZBESNELI: 10 neprijatnih izjava princa Filipa koje su šokirale planetu

0

Iako su ga krasili kraljevski maniri, pokojni vojvoda od Edinburga više puta se našao u centru pažnje zbog nedostatka takta u pojedinim situacijama, lapsusa, ali i vrlo neprijatnih komentara...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Jedna od stvari po kojoj će suprug kraljice Elizabete II nesumnjivo ostati upamćen jesu njegovi brojni lapsusi i gafovi. Komentari princa Filipa često su prelazili granicu dobrog ukusa, a neretko su se ticali rase...

 

1. Kada mu je jedna gospođa poklanjala buket cveća u Keniji 1984. godine, princ Filip joj se zahvalio rečima: "Hvala vam, gospođo... Vi ste žena, zar ne?", na opšte zaprepašćenje svih prisutnih.


2. Tokom razgovora s Olesegunuom Obasandžom, tadašnjim predsednikom Nigerije, koji je nosio tradicionalnu nošnju svog naroda, princ Filip je 2003. rekao: "Izgledate kao da se spremate za krevet".

 


3. Kada je 2001. godine javno razgovarao s Eltonom Džonom, vojvoda nije krio da mu se ne dopada njegov izbor vozila.


Ah, zar vi vozite ovaj odvratni automobil? Često ga viđam kad prolazi pored zamka u Vindzoru — nije mogao Filip da sakrije zgroženost.


4. Nakon što je prisustvovao koncertu Toma Džonsa 1969. godine, suprug kraljice Elizabete pitao je pevača: "Čime ispirate usta? Kamenjem?", što je odmah osvanulo u medijima.


5. Kad je razgovarao s jednim Aboridžinom u Australiji 2002, princ ga je pitao da li se njegov narod još bori kopljima.

 

princ Filip, Princ Filip
foto: Profimedia

6. Prilikom posete jednoj fabrici u Škotskoj, Filip je naišao na neispravno električno brojilo, a radnicima je rekao: "Verovatno ga je postavio neki Indijac".


7. Tokom boravka u Kini 1986. godine, princ je britanskim studentima s kojima se sastao rekao: "Nemojte da ostanete ovde predugo, završićete s kosim očima".


8. Kad se jedan britanski student sastao s vojvodom od Edinburga po povratku iz Papue Nove Gvineje, ovaj ga je dočekao rečima: "Dakle, uspeli ste da vas ne pojedu!"

 


9. Dok je razgovarao s jednim trinaestogodišnjim dečakom koji mu je priznao da mašta da postane astronaut, princ Filip mu je rekao: "Previše si debeo, ne bi mogao da letiš tamo" i pokazao na nebo.


10. Tokom susreta s jednim instruktorom vožnje 1995, u Škotskoj, princ ga je upitao kako uspeva da ubedi ljude iz kraja da ne piju alkohol dok polažu.

 

1 / 10 Foto: Profimedia

 

 

makonda-tracker