"Odlučio sam da postanem špijun!"

Kad je bio DEČAK, uputio se u zgradu KGB-a: Priča o tome zašto je Putin rešio da postane AGENT i kako mu je to uspelo

0

Baš kad je hteo da odustane, jedan telefonski poziv promenio je sve.

foto: Pavel BEDNYAKOV / AFP / Profimedia
foto: Pavel BEDNYAKOV / AFP / Profimedia

U tinejdžerskim danima Vladimira Vladimiroviča Putina, davne 1968. godine, objavljen je sovjetski film "Štit i mač", zasnovan na romanu Vadima Kožnevnikova.


Ostvarenje čija se radnja odvija u 1940. godini priča je o sovjetskim špijunima ubačenim u nacističke trupe, a glavni junak je Aleksander Belov, koji preuzima lažni identitet folksdojčera Johana Vajsa i koristi svoj talenat za manipulaciju kako bi došao do obaeštajnih podataka i pomogao lokalnim pokretima otpora.

 

Glavni lik je, najblaže rečeno, očarao mladog Putina, koji je u vreme objavljivanja ovog filma imao 14 godina. I ta opsesija nije ga napuštala, a kasnije je priznao da je bio zapanjen time "kako jedan špijun može da odredi sudbine više hiljada ljudi".


Navodno je školskom drugaru potom priznao: "Odlučio sam da postanem špijun", na šta je dobio samo podsmeh. Ipak, Putin se nije šalio — prema tvrdnjama iznetim u knjizi "Novi car: Uspon i vladavina Vladimira Putina", on je bio očaran svetom viđenim na velikom platnu. Iznova i iznova je gledao film, a četiri decenije kasnije i dalje zna napamet pesmu iz ovog ostvarenja nazvanu "Gde počinje domovina?". To je bio kraj njegovih dečijih maštanja da će postati mornar ili pilot.

 

Vladimir Putin
foto: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / S

Međutim, znao je malo toga o KGB-u. Prijatelj njegovog oca radio je za ovu službu, ali je bio u penziji i nije mogao da mu kaže mnogo toga. Kako je zgrada KGB-a bila blizu njegovog doma u Lenjingradu, jednog dana se, kada je imao samo 15 godina, uputio u nju. Tri puta je pokušao da pronađe ulaz i nekog oficira koji bi hteo da popriča s njim. Želeo je da zna šta treba tačno da radi da bi jednog dana postao agent, da ode na vojnu akademiju ili da upiše fakultet. Na kraju je uspeo da dođe do jednog oficira, koji mu je, navodno jer je želeo da se otarasi ambicioznog tinejdžera, rekao da najpre završi studije prava. Razume se, Putin se odmah usmerio isključivo na upisivanje i diplomiranje prava, uprkos željama svojih roditelja.

 

Tokom studija, odbijao je cigarete i alkohol i posvetio se učenju i sportu, a često je učestvovao u džudo turnirima. Iako je bio na korak da zaboravi svoje snove jer nije video način kako bi trud mogao da mu se isplati — sve se promenilo preko noći. Posle četiri godine obratio mu se misteriozni muškarac iz KGB-a koji je nadgledao univerzitete. Nije se predstavio i putem telefona mu je rekao samo: "Moram da razgovaram s tobom o zadatku u tvojoj karijeri".


Dogovorili su se da se nađu na fakultetu, a kada ga je čekao 20 minuta, Putin je navodno pomislio da se neko samo šali s njim. To nije bilo slučaj, a muškarac se pojavio uz izvinjenje i ostalo je istorija.

 

vladimir putin, Alina Kabaeva
foto: Profimedia

Nakon što je diplomirao, Putin se 1975. godine prisružio KGB-u. Najpre je radio u Direktoratu Lenjingrada i Lenjingradske oblasti, a potom u kontraobaveštajnoj službi lenjingradskog KGB-a. Nastavio je da se obrazuje i usavršava i postao major, pa i specijalista kontraobaveštajne službe. U to vreme je već učio nemački jezik, da bi od 1985. do 1990. radio u Istočnoj Nemačkoj, u Drezdenu. Međutim, nakon pada Berlinskog zida, vratio se u Sovjetski Savez, da bi 1991, tokom državnog udara, kao pukovnik zvanično dao otkaz.


Posle toga se posvetio svojoj političkoj karijeri, da bi ga 1999. godine Boris Jeljcin postavio na mesto premijera u Vladi Rusije. Budući da je bio peti premijer za manje od godinu i po dana i da je bio relativno nepoznat javnosti, niko nije očekivao da će se Putin zadržati na vlasti. Međutim, 31. decembra iste godine je postao predsednik države i započeo svoju višedecenijsku vladavinu.

 

 

makonda-tracker