više od dve decenije sreće

PRVA LJUBAV, najveća podrška i PRVA DAMA: Ko je supruga Vladimira Zelenskog?

2

Iako se oštro protivila suprugovom odbacivanju glumačke karijere i kandidaturi za predsednika Ukrajine, supruga Vladimira Zelenskog ostala mu je najveća podrška kada se u tu trku upustio i kada je izabran. Danas, dok njihovom zemljom besni rat, ona je među najglasnijima.

foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH
foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

U kriznim trenucima koji su pogodili Ukrajinu nakon ruske invazije, predsednik ove zemlje Vladimir Zelenski (44) pokazao se kao dostojan svog položaja. Iako godinama mnogi izražavaju sumnju da je nekadašnji glumac i komičar osoba za najvažniju državnu funkciju, on je po izbijanju rata ostao u Kijevu, odakle se svakodnevno javlja, bodri narod i aktivno učestvuje u svim pitanjima koja se tiču predsednika države.

 


Kako je Zelenski više puta istakao, on je na prvom mestu porodični čovek, suprug i otac, a tokom vrtoglavog uspona od komičara koji je glumio običnog čoveka koji igrom slučaja postaje predsednik do — koliko god to neverovatno zvučalo — predsednika Ukrajine, podršku mu je pružala Olena (44), njegova supruga i prva ljubav.

 

Par će ove godine proslaviti 19 godina braka, a zajedno imaju dvoje dece: Oleksandru (17) i Kirila (8).


Kada su se zavoleli, Olena, kao ni sam Vladimir, nije očekivala da će doživeti slavu s kakvom su se susreli u Ukrajini, a nisu mogli ni da zamisle da će jednog dana čitav svet znati za njih i pružati im podršku.

 

Olena Zelenska, Vladimir Zelenski
foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ko je Olena Zelenska?


Prva dama Ukrajine i supruga Vladimira Zelenskog rođena je kao Olena Kijaško u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti, 6. februara 1978. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisala arhitekturu na lokalnom univerzitetu. U međuvremenu je počela da piše za zabavnu emisiju "Kvartal 95 Studio", a išlo joj je tako dobro da je rešila da će se ubuduće baviti scenarističkim poslom. Vladimira Zelenskog upoznala je tokom studentskih dana, dok se on bavio komedijom i studirao pravo, a ubrzo je planula ljubav i par je od tada nerazdvojan.

 

 

1 / 6 Foto: EPA-EFE/CARL COURT / POOL


Olena i Vladimir venčali su se 2003. godine, a za sve vreme su sarađivali i poslovno. Kada je, nakon što je oduševio Ukrajinu ulogom u seriji "Sluga naroda", Zelenski odlučio da se zaista kandiduje za predsednika, mediji su pisali da se Olena tome "agresivno protivila" jer je pre toga, iako je bila supruga poznate ličnosti, uspevala da sačuva svoju privatnost i živi spokojno. Vladimir se ipak kandidovao i postao predsednik, a ona prva dama.

 

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Ja nisam javna ličnost. Ali nova realnost ima svoja pravila i ja se trudim da ih se pridržavam — rekla je Olena za Vogue svojevremeno. — Ja preferiram da ostanem u pozadini. Moj suprug je uvek ispred, dok je meni prijatnije u senci. Nisam baš u središtu žurke, nisam tip koji voli da zbija šale. To nije moj karakter. Ali pronašla sam razloge da bude u javnosti. Jedan od njih je mofućnost da skrenem pažnju ljudi na važne društvene teme.

 

Olena Zelenska, Vladimir Zelenski
foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Kako su pisali mediji, ona je nastavila da se bavi svojim poslom i ostala je scenarista čuvene emisije, uprkos tome što je dobila nove obaveze.
Kao i njen suprug, Olena Zelenska koristi društvene mreže i putem njih se oglasila po izbijanju rata u Ukrajini.

 


Moj dragi narode, Ukrajinci! Gledam vas sve danas, sve koje vidim na televiziji, na ulicama, na internetu. Vidim vaše fotografije i snimke. I znate šta? Vi ste neverovatni. Ponosna sam što živim u istoj zemlji s vama... Danas neću paničiti i plakati. Biću mirna i puna vere. Moja deca me gledaju, a ja ću biti uz njih, uz svog muža i uz vas. Volim vas! Volim Ukrajinu! — poručila je Olena uz fotografiju državne zastave.

 

 

 

makonda-tracker