ne kriju mišljenje

"Drobljenje mesa i kostiju, LUDAČKO PUŠTANJE KRVI..." Ni poznati nisu ostali nemi nakon izbijanja RATA U UKRAJINI

4

Nemali broj poznatih ličnosti rešio je da se oglasi i iskaže svoj stav nakon što su objavljene prve vesti iz Ukrajine, gde je i zvanično počeo rat s Rusijom.

foto: Stefan Stojanović, EPA/GEORG HOCHMUTH, Profimedia
foto: Stefan Stojanović, EPA/GEORG HOCHMUTH, Profimedia

U noći između srede i četvrtka, u Kijevu su se čule prve eksplozije, a potom i u Harkovu, drugom po veličini gradu i u Кramatorsku u regionu Donjecka, jednoj od dve istočne ukrajinske teritorije na koje od 2014. godine polažu pravo separatisti koje podržava Rusija.


Nakon što je i potvrđeno da je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin u četiri sata ujutru objavio da ruska vojska započinje specijalnu operaciju u susednoj Ukrajini, društvene mreže preplavljene su komentarima iz celog sveta o situaciji u ovoj zemlji. Među onima koji su se tim povodom oglasili je i nemali broj poznatih ličnosti.

 

Američka pevačica Šer bila je jedna od prvih koje su na Tviteru pisale o drami kroz koju prolazi stanovništvu Ukrajine.

 

Šer
foto: Profimedia

Zašto je Ukrajina važna Americi: Putin je despot i Trampov heroj i ako mu se pruži šansa proždreće suverene države, sve dok ne vaskrsne SSSR. To će Evropu učiniti malom i nezaštićenom. Rusija, Kina i Saudijci žele da bace SAD na kolena, a ovo im je savršena prilika. Mržnje, podele, slabost — napisala je Šer.


Gremijem nagrađena reperka Kardi Bi se, takođe, obratila pratiocima na Tviteru.

 

Kardi Bi
foto: Profimedia

Volela bih da ti svetski lideri prestanu da se nadmeću oko moći i počnu da razmišljaju o tome ko će stvarno biti pogođen (a to su građani), kao i o tome da je celi svet u krizi. Rat, sankcije, invazije trebalo bi da budu poslednja stvar o kojoj razmišljaju — kaže Kardi.


Srpska pevačica Jelena Karleuša podelila je citat na engleskom jeziku.

 

Jelena Karleuša
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Smireno prolazim kroz tranziciju od anksioznosti izazvane pandemijom do anksioznosti izazvane ratom — napisala je ona.


Proslavljeni pisac Stiven King je poručio:


Gospodin Putin je napravio ozbiljnu grešku u proceni. Zaboravio je da više nema posla s Trampom.

 

Čuvena pevačica Eni Lenoks ne krije koliko je zabrinuta.

 

Eni Lenoks
foto: EPA/GEORG HOCHMUTH .

Sada kada su tenkovi, vojnici i ratna mašinerija na ivici ulaska u Ukrajinu... Šta sada? Pakao od kojeg nas "ratovanje" oslobađa? Ludačko puštanje krvi... Drobljenje mesa i kostiju... Kolektivna trauma, patnja, bol, tuga, teskoba i očaj za nedužne muškarce, žene i decu? Kakvu cenu obični ljudi moraju da plate za ovo ludilo i brutalnost "invazije" i "ratovanja"? Ili je ovo samo razrađena prevara? Taktika zastrašivanja? Pretnja? Izvinjavam se zbog svog mračnog razmišljanja, ali imam privilegiju što živim u "mirnom" okruženju otkako sam rođena — decenijama nakon završetka Drugog svetskog rata — ukupno 67 godina. Ne uzimam ovo ni na koji način zdravo za gotovo i smatram da je pojam "rata" neprihvatljivi i odbojni varvarizam — smatra Eni.


Ukrajinska pevačica Ruslana, nekadašnja pobednica Evrovizije, među prvima se oglasila na društvenim mrežama, porukom da veruje da je svet uz njenu zemlju.

 

Ruslana
foto: Profimedia

Jutro je došlo. Moramo skupiti snagu i shvatiti da je počeo rat protiv Ukrajine. Sigurna sam da će se svet ujediniti i stati na stranu Ukrajine. Mnogo godina smo radili na tome da nas svet prepozna kao zemlju koja je vekovima patila zbog ruskog režima. Svet će nam pomoći i zaustaviti rat — kaže ona.

 

 

makonda-tracker