strašno

ZVERSKI su mu ubili ženu i nerođeno dete, pa se odao odnosima s MALOLETNICAMA: Jeziva priča čoveka kog svet voli i mrzi

0

Roman Polanski živeo je filmski život, pun tragedije, osude i jezivih sklonosti...

roman polanski ima životnu priču koja mnoge i potrese i zgrozi istovremeno
roman polanski ima životnu priču koja mnoge i potrese i zgrozi istovremenofoto: People Picture / Capital pictures / Profimedia

Legenda kinematografije Roman Polanski nosi duboko problematičnu priču i istoriju u svom životu.

 

Producent pravih filmskih dragulja, poput Rozmarine bebe i Chinatown, Polanski je danas najpoznatiji po svom statusu begunca od američke pravde i kriminalnog sistema.


On je optužen za seksualno zlostavljanje maloletnice pre skoro 45 godina, ali od tada je režirao oko 15 filmova i dobio brojne nagrade i nominacije. Ako se pitate zbog čega nije uhapšen i kako to da je i dalje cenjen i poštovan u svetu Holivuda, to pitanje nosi veliku problematiku sa sobom, a i pre toga je doživeo strašne tragedije...

Najpre, život Romana Polanskog nije oduvek nosio tako jezive priče sa sobom. Njegova ljubavna priča sa Šeron Tejt i dalje se pamti kao jedna od neobičnih priča koja je počela sredinom šezdesetih godina prošlog veka, kada su se upoznali dok je glumica pokušavala da dobije ulogu u njegovom filmu. Nisu odmah "kliknuli"; te je isprva Polanski odbijao da razgovara s njom i pokušao je da je uplaši noseći Frankenštajnovu masku na licu.

 

Nakon toga, ipak je dobila ulogu u filmu Neustrašive ubice vampira, a Polanski je u filmu glumio kao njen partner. Iako nisu počeli idilično, par se venčao 1968. godine u Londonu, ali njihov brak bio je prožet brojnim tračevima. Govorilo se o preljubama i trojkama, a dok je Tejtova, navodno, bila duboko zaljubljena u Polanskog, ona ga se i plašila. 

 

 

Navodno, on je imao veliku kontrolu nad njom, govorio joj kako da se obuče, našminka i moralo je da bude po njegovoj volji, uglavnom bez ikakve šminke.

Polanski je o Šeron govorio kao o "rođenoj domaćici", pa osim toga što mu je kuvala "hranu iz snova", ona ga je čak i šišala.

 

Šeronina prijatejica navodno je rekla da ju je Polanski terao na trojke s nasumičnim ženama, koje je "kupio na ulici i dovodio kući da imaju seksualni odnos s njima". Režiser je, navodno, odbio da spava sa Šeron kad je zatrudnela i terao ju je da abortira.

 

Kada je ona to odbila, on je napustio Ameriku i imao aferu s Mišel Filips u Londonu.

 

Polanski nije bio svetac, a posebno je uplovio u opasne vode nakon brutalnog ubistva njegove supruge Šeron Tejt i njihovog nerođenog sina. 

 

 

U avgustu 1969. godine, članovi kulta Čarlsa Mensona upali su u kući u kojoj su živeli Polanski i Šeron i ubili nju i četvoro njihovih prijatelja koji su bili u gostima kod Šeron. Svi su ubodeni po tuce puta, a njihovom krvlju su ubice pisale po zidovima.

 

Šeron Tejt je bila u osmom mesecu trudnoće, a Polanski se nije nikada oporavio od toga. On je bio pod nadzorom policije nekoliko meseci dok nisu otkrivene ubice, Čarls Menson i njegova porodica, a u vreme pokolja bio je u Londonu.

 

— I posle svih ovih godina, ne mogu da gledam zalazak sunca ili da osetim vizuelno uživanje bilo kog tipa, a da ne govorim sebi koliko bi se to njoj dopalo. Na ovaj način ću joj ostati veran dok ne umrem — pisao je Polanski.

 

Nakon toga, počelo je još gore srljanje Polanskog. Odao se, kako se pisalo, drogama da bi se nosio s traumama. Dok je radio kao gostujući urednik francuskog izdanja Voga 1977. godine, tada 43-godišnji Polanski  je iskoristio 13-godišnju devojčicu Samantu Gejli, pisalo se; navodno, pod izgovorom snimanja za fotošuting, kako bi postala model, Polanski ju je odveo u čuvenu "kuću za zabavee" Džeka Nikolsona, gde ju je napio šampanjcem, dao joj opijate, a onda je seksualno napastvovao nekoliko puta.

 

Uhapšen je narednog dana i protiv njega je podignuto šest optužnica. Inicijalno se izjasnio nevinim za svih šest optužbi, ali potom se nagodio s advokatom devojčice i izjasnio se krivim za "nelegalni seksualni odnos s maloletnicom": Kada mu je advokat predočio da je sudija odlučan da ga smesti u zatvor na 50 godina, Polanski je odlučio da pobegne.

 

 

Nakon 42 dana u zatvoru, Polanski je odleteo za London pre slušanja konačne kazne. U narednih par sati, otputovao je u Francusku, gde je nastavio da živi. Kako je od tada bio državljanin Francuske, američke vlasti nisu mogle da ha osude, a od tada živi život kriminalca i ne putuje u zemlje koje bi mogle da ga izruče Americi. 

 

— Da sam nekog ubio, to ne bi bilo toliko interesantno... Ali, s**s i mlade devojčice... Vidite, sudije žele da spavaju s devojčicama, porota želi da spava s devojčicama, svi žele da spavaju s devojčicama — jezive su reči Polanskog. 

 

 

Uprkos svim optužbama i zgražavanju javnosti, Polanski je nastavio da snima visokobudžetne filmove s velikim imenima iz sveta filma, koji su pristajali da rade s njim. Mnogi su ga opravdavali time da on "nije silovatelj", već su te devojčice pristajale da budu s njim.

 

Bonus video

Ispovest glumice: Zbog lepote sam gubila uloge u Holivudu

 

makonda-tracker