da li ste znali?

Nakon optužbi za SILOVANJE deteta, nikad više nije kročio u Ameriku: Životna priča slavnog reditelja s poternice užasava

0

Genijalni umetnik ili seksualni predator? Ceo svet je u nedoumici kako da karakteriše ovog umetnika kom je osvajanje Oskara tradicija i hobi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Roman Polanski je Poljak jevrejskog porekla koji je prognan iz Amerike i za njim je već četiri decenije raspisana poternica. Ovaj slavni reditelj uskoro slavi 88. rođendan.

 

Od početka je njegov život prepun turbulencija, loših događaja i misli, a 1977. svetska javnost je, blago rečeno, ostala u šoku. Naime, Polanski je, navodno, drogirao i silovao trinaestogodišnju devojčicu Samantu Gejmer. Ovog događaja se prisetila glumica Anđelika Hjuston.

Kada je zakoračila u kuću Džeka Nikolsona (gde se desilo silovanje), oskoravka je najpre videla režiserovu jaknu i kameru bačene u kuhinji.

 

- Nedugo potom, Roman i devojčica su se pojavili, upoznao me je sa njom i rekao da ju je fotografisao. Ona je nosila cipele na platformu i delovala je jako visoko. Roman je uzeo njihove jakne i kameru, i otišli su zajedno. Više o tome nisam ni razmišljala - napisala je Hjustonova u svojim memoarima.

 

Polanski je negirao silovanje, ali je priznao da je imao seksualni odnos sa devojčicom, a kako je sve ovo bacilo senku na Holivud i izazvalo veliki skandal, on je pobegao u Francusku. Od tog događaja, Roman je nastavio da snima najbolje filmove i sarađuje sa zvezdama, ali više nikad nije kročio u Ameriku.

Međutim, slavni Polanski je preživeo velike traume u detinjstvu, a mnogi kažu da njegov film Pijanista najbolje opisuje sve što mu se u životu dogodilo. Majku, Jevrejku iz Rusije, s Romanovom polusestrom odveli su u Aušvic gde je i ubijena, a Polanski je na svoje oči video i kako mu odvode oca, originalno prezimena Libling, kojem je dugo trebalo da se opet spoji sa sinom.

 

U svim intervjuima je uvek isticao kako je opsednut filmom i svako slobodno vreme je koristio kako bi išao u bioskop, a još na fakultetu je skrenuo ozbiljnu pažnju na sebe kratkim filmovima.

Pre nego što ga je veliki skandal sa maloletnicom oterao iz Amerike i, na neki način, promenio život, Polanski je doživeo veliku tragediju.

 

Na setu njegovog filma "Bal vampira" Polanski se zaljubio u glumicu Šeron Tejt, venčali su se 1968. godine, a samo godinu dana kasnije mladu Tejt su u Los Anđelesu ubili članovi iz zloglasnoga kulta Čarlsa Mensona

 

Šeron Tejt
foto: Profimedia

Osim Tejt je ubijeno i četvoro njihovih prijatelja, a glumica je u vreme ubistva bila u poodmakloj trudnoći, što nije sprečilo ubice da je izbodu dvadesetak puta. Polanski je u autobiografiji rekao da svaki dan pati jer te večeri nije bio s njima nego na setu, kao i da su godine koje je proveo sa Šeron najbolje u njegovom životu.

 

Krajem osamdesetih ipak se oženio glumicom Emanuel Senje, sa kojom je dobio dvoje dece, Morgan i Elvisa.

 

makonda-tracker