"bilo je brilijantno!"

Zašto je Šinejd O'Konor pocepala fotografiju pape? Zbog ovog poteza je usledio PAKAO, a na nju je "otvorena sezona lova"

1

Iako su se zbog toga usijali telefoni, stizala zastrašujuća pisma, dobijala je pretnje i pola planete joj okrenulo leđa, pevačica se nikad nije pokajala

Šinejd O'Konor cepa fotogafiju pape jovana pavla ii
Šinejd O'Konor cepa fotogafiju pape jovana pavla iifoto: stickymarx/youtube printscreen

Irska pevačica Šinejd O'Konor preminula je u 57. godini, javili su juče strani mediji, a fanovi širom sveta oplakuju njenu preranu smrt.


Ova namučena muzička zvezda, koja je godinama vodila borbu za mentalno zdravlje, ostavila je iza sebe deset studijskih albuma, koje je objavila u periodu od 1987. do 2014. godine. Ipak, ništa Šinejd O'Konor nije donelo slavu kakvu i danas uživa zbog emotivnog izvođenja pesme Nothing Compares 2 U.


Nekonvencionalna, neobična, nesvakidašnja, uvek drugačija, često je Šinejd O'Konor prkosila pravilima koje su joj nametali muzička industrija i konzervativno irsko društvo, a još uvek je jedan od njenih najšokantnijih poteza cepanje fotografije pape Jovana Pavla II u televizijskom programu uživo.

 

Šinejd je bila muzička gošća jednog izdanja emisije Saturday Night Live 1992. godine, kada je trebalo da izvede dve pesme. U poslednjem trenutku, ona je organizatore obavestila da će umesto Scarlet Ribbons ipak otpevati a capella verziju hita War Boba Marlija.


Ona je zahtevala da je u krupnom planu snima jedna kamera, tako da njen završni gest – podizanje fotografije izgladnelog deteta – bude u fokusu i posebno emotivan. Međutim, nakon što je svojim neponovljivim glasom otpevala War, Šinejd je sve iznenadila.


Dok je pevala "I znamo da ćemo pobediti, kao što smo uvereni u pobedu dobra nad zlom", ona je podigla fotografiju pape Jovana Pavla II i, zureći pravo u kameru, pocepala ju je energično.


Borite se s pravim neprijateljem – poručila je O'Konorova, oduvala sveće koje su bile deo scenografije i napustila scenu.

 


Usledio je medijski pakao.


Ne samo što je na taj način pevačica uvredila poglavara Katoličke crkve nego je izvršila i udar na religiozno društvo u kom je odrasla i veliki broj vernika širom sveta. Mediji su bili preplavljeni njenim fotografijama, a NY Daily News opisivao je to kao "sveti teror". Telefoni mreže NBC usijali su se, registrovano je 4.400 poziva, stizala su pisma ogorčenih vernika...


Pevačica je kasnije ispričala da je želela da kritikuje pedofiliju u Katoličkoj crkvi i njeno prikrivanje, ali su joj producenti šoua to zabranili, te je rešila da iznenadi i njih.


Nije mi žao. Bilo je brilijantno! Ali i vrlo traumatično. Otvorilo je sezonu lova na mene kao na ludu ku*ku – rekla je Šinejd.

 

Šinejd O'Konor umrla je u 57. godini
Šinejd O'Konor umrla je u 57. godinifoto: CRISPIN RODWELL / Shutterstock Editorial / Profimedia

U sledećem izdanju emisije, glumac Džo Peši, koji je odrastao u katoličkoj porodici, pokazao je da je zalepio fotografijui pape i rekao da bi "dobro nalupao" Šinejd da je on bio prisutan kad se odlučila za ovaj porez.


Deset godina kasnije, pevačicu su pitali da li bi promenila nešto, kada se danas seti kontroverznog gesta. Odgovor je bio očekivan i u njenom stilu.


Dođavola, ne!


U svojoj knjizi "Sećanja" (2001) napisala je i objašnjenje.


Svi žele pop zvezdu, vidite? Ali ja sam pevačica protesta. Jednostavno sam imala teret koji sam htela da skinem s grudi. Ne žudim za slavom – objasnila je.

 

 

BONUS VIDEO: Ispovest Feđe Štukana o borbi protiv zavisnosti

 

makonda-tracker