nikad nije priznao

Izveo ju je na večeru, a nekoliko sati kasnije – bila je MRTVA: Preminuo glumac koji je bio optužen za UBISTVO SUPRUGE

0

Glumac čiji je život obeležilo suđenje nakon ubistva njegove supruge umro je u 90. godini

Robert Blejk u filmu Izgubljeni auto-put Dejvida Linča
Robert Blejk u filmu Izgubljeni auto-put Dejvida Linčafoto: NZ / AFP / Profimedia

Poznati glumac Robert Blejk, na čiju je dugogodišnju i uspešnu karijeru bacila senku optužba da je ubio svoju suprugu, preminuo je u 90. godini, javlja Bi-Bi-Si.


Kako pišu mediji, on je umro "mirno i okružen porodicom i prijateljima", saopštili su njegovi bližnji, a njegova sestričina Norin Ostim izjavila je da je Blejk preminuo od bolesti srca.


Bio je poznat kao glavni junak detektivske serije iz sedamdesetih "Bereta", a krajem devedesetih je igrao u filmu "Izgubljeni auto-put" Dejvida Linča.


Ipak, njegovo ime uvek se pominje uz optužbe za ubistvo supruge Boni li Bakli. Robert Blejk je oslobođen, a kasnije je proglašen odgovornim za njenu smrt.

 

GlumaC Robert Blejk
GlumaC Robert Blejkfoto: Doug Benc / AFP / Profimedia


Ubistvo Boni Li Bakli


Četvrtog dana maja 2001. godine, glumac je izveo suprugu na večeru u italijanski restoran "Vitelo" u Kaliforniji. Glumica je te večeri pronađena upucana u glavu u njegovom automobilu parkiranom u sporednoj ulici u blizini restorana.

 

Blejk je tvrdio da se vratio u restoran da uzme pištolj, koji je zaboravio unutra i da nije bio prisutan kad je došlo do pucnjave. Pištolj za koji je glumac tvrdio da ga je zaboravio u restoranu pronađen je i policija je utvrdila da to nije oružje kojim je izvršeno ubuistvo.


Međutim, u aprilu sledeće godine, Robert Blejk je uhapšen i optužen za ubistvo supruge, a zbog povezanosti sa zločinom je uhapšen njegov dugogodišnji telohranitelj Erl Koldvel.

 

Boni Li Bakli, žrtva ubistva i supruga Roberta Blejka
Boni Li Bakli, žrtva ubistva i supruga Roberta Blejkafoto: Courtesy Harland Braun / Zuma Press / Profimedia

Protiv glumca je svedočio Ronald Dafi Hamblton, penzionisani kaskader, kao i njegov kolega Geri Meklarti. Međutim, kasnije su se pojavile tvrdnje da je Hamblton pristao da svedoči tek nakon što mu je rečeno da će dobiti prekršajnu tužbu.


U svakom slučaju, Robert Blejk je optužen za ubistvo izvršno pod posebnim okolnostima, za koje može biti izrečena smrtna kazna, kao i za navođenje na ubistvo i udruživanje radi ubistva.

 

On se izjasnio da nije kriv, a kaucija mu je odobrena posle skoro godinu dana u zatvoru.

 

GlumaC Robert Blejk
GlumaC Robert Blejkfoto: EPA/NICK UT/POOL

Glumac je platio kauciju od 1,5 miliona dolara i suđenje je čekao u kućnom pritvoru. Međutim, u oktobru 2002. deo tužbi je odbačen.


Njegovo krivično suđenje za ubistvo počelo je krajem decembra 2004. godine, a tužilaštvo je tvrdio da je Blejk ubio ženu da bi izašao iz braka jer je više nije voleo.

 

On je proglašen nevinim u martu sledeće godine, a okružni tužilac Los Anđelesa Stiven Kuli nazvao ga je "jadnim ljudskim bićem", dok je porotu ocenio kao "neverovatno glupu".

 

GlumaC Robert Blejk oslobožen optužbi da je ubio suprugu
GlumaC Robert Blejk oslobožen optužbi da je ubio suprugufoto: EPA/NICK UT/POOL

Što se tiče mišljenja javnosti, ono je bilo pomešano, a preovladavalo je verovanje da je glumac kriv, ali da nema dovoljno dokaza protiv njega.

 

Na dan kada je oslobođen, njegovi fanovi su pobedu proslavili u "Vitelu", restoranu u kom je par večerao pre ubistva.

 

GlumaC Robert Blejk oslobožen optužbi da je ubio suprugu
GlumaC Robert Blejk oslobožen optužbi da je ubio suprugufoto: EPA/NICK UT/POOL

Ipak, troje dece Boni Li Bakli podnelo je građansku tužbu protiv Blejka, tvrdeći da je on odgovoran za smrt njihove majke. Porota ga je 2006. proglasila odgovornim za smrt Baklijeve i naložila da glumac plati 30 miliona dolara, što je kasnije preinačeno u 15 miliona.

 

 

makonda-tracker