horor

"Drago mi je što mi je mama umrla": Glumica koju obožavaju milioni podelila ispovest zbog koje se Amerika naježila

0

Godinama je bila omiljeno TV lice milionima dece i tinejdžera širom sveta, a sve to vreme vodila je mnoge bitke

foto: ALEXJR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
foto: ALEXJR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Američka pevačica i glumica Dženet Mekardi, koja je mlađoj publici najpoznatija po ulozi u tinejdžerskoj seriji iCarly na mreži Nickelodeon, nedavno je objavila svoje memoare i već po naslovu je jasno da ništa nije prećutala.


Naime, u autobiografiji nazvanoj "Drago mi je što mi je mama umrla" ona je pričala o svom detinjstvu, odrastanju, karijeri i traumama koje su zauvek obeležile njen život, a knjiga je postigla ogroman uspeh – dan nakon objavljivanja, ona je rasprodata!

 

Moje najranije uspomene iz detinjstva su težina i haos – objasnila je Dženet za People pred objavljivanje memoara. – Emocije moje majke bile su toliko eratične da je sve bilo kao hod po žici, svakog dana. Promene raspoloženja su se dešavale na dnevnom nivou.

 

Dženet Mekardi
foto: Byron Purvis / ADMedia / Profimedia

Dženet je rođena u siromašnoj mormonskoj porodici u Garden grouvu, u Kaliforniji, a nije pohađala školu. Njena majka Debra je podučavala nju i trojicu njene starije braće dok je otac Mark radio dva posla.


Kada je imala osam godina, započela je glumačku karijeru u komediji Mad TV, nakon čega se pojavila u epizodnim ulogama u velikom broju popularnih američkih serija, kao što su "Zakon i red", "Vil i Grejs", "CSI: Mesto zločina" itd.

 

Već pet godina kasnije nominovana za nagradu za najbolju mladu glumicu, zbog njenog nastupa u seriji "Strong Medicine". Ipak, pravi proboj dobila je u seriji iCarly 2007, koja joj je donela mnoga priznanja za mlade glumce i televiziju, a već sledeće je najavila svoj debitantski muzički album. Na pomenutoj seriji je radila do 2012, nakon čega je sa Arijanom Grande igrala u seriji "Sem i Ket", a u svojoj autobiografiji pisala je o brojnim incidentima i traumatičnim scenama na setu. Kako je objasnila, ohrabrivali su je da pije alkohol, iako je bila amo tinejdžerka, fotografisali su je u bikiniju na probama, a nakon što je serija otkazana nudili su joj 30.000 dolara kako bi pristala da nikada ne otkriva detalje sa seta, što je odbila.

 

Dženet Mekardi
foto: Albert Michael / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon još nekoliko uloga, Dženet je rešila da se povuče iz glume.


Nikad nisam dobila priliku da radim na projektu kojim bih se ponosila. Sada imam šansu da radim stvari na koje ću biti ponosna – rekla je glumica 2018.


Ona je, inače, u tom periodu obrisala svoje naloge sa svih društvenih mreža i povukla se kako bi režirala svoj prvi kratki film "Keni", inspirisan smrću njene majke Debre.

 

Dženetina je majka je od glumičine najranije mladosti imala zdravstvene probleme. Kada je Dženet imala samo dve godine, Debri je dijagnostikovan rak dojke, a pored ove porodične borbe i siromaštva, postojali su i drugi problemi. Kako glumica tvrdi u svojim memoarima, majka ju je dve decenije zlostavljala psihički i fizički, a čim je malo porasla gurnula ju je u Holivud.


Želiš li da budeš mamina mala glumica? – pitala ju je i vodila na kastinge i kada devojčici nije bilo do toga.

Debra je obezbeđivala audicije i ostaloj deci, iako je Dženet bila najuspešnija, a čak i kad bi devojčicu odbacivali i nazivali je "neharizmatičnom", ona je uspevala da joj se pruži još jedna prilika i vodila je na časove glumce.


Kako se prisetila u svojoj knjizi, batine je dobijala često i zbog svega, a majka je tvrdila da to "mora da radi bar dok ne napuni 10 godina".


Dženet tvrdi i da ju je majka konstantno "pregledala", tražeći kvržice i izrasline na njenom telu, pre svega u predelu grudi, ali i na ostatku tela.


Kada bise pregledi završili, preplavili bi me talasi olakšanja – priznala je Dženet. – Često mi padne na pamet da bi taj trenutak bio prvi kad osetim sopstveno telo otkad pregled uopšte počne.

Dok je još bila dete, Dženet je bila na strogom režimu ishrane, a majka ju je merila svake nedelje. Stavila bi je na vagu, merila joj obim, a čim bi se malo ugojila dobila bi rigoroznu dijetu, što je na kraju dovelo do razvoja poremećaja u ishrani.


Kada je shvatila da više ne može da se bavi glumom, saopštila je to majci, a njena reakcija bila je:


Ne budi blesava, ti voliš glumu. To ti je omiljena stvar na svetu. Ne možeš da odustaneš! Ovo je bila tvoja šansa! To je bila naša šansa!
Udara u volan, slučajno udari sirenu. Maskara joj curi niz obraze. Histerična je, kao da sam na audiciji za "ubistva u Holivudu". Njena histerija me plaši i mora da se obuzda – piše Dženet u svojim memoarima.

 

Debra je preminula 2013. godine, 17 godina nakon dijagnoze raka dojke, a Dženet se seća da je na samrtnoj postelji, kada su joj dali još samo 48 sati života, pokušavala da je oraspoloži.

 

Dženet Mekardi
foto: MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mama. Ja sam... tako mršava sad. Konačno imam 40 kilograma – seća se da joj je rekla.


Nakon Debrine smrti, Dženet je upala u krug anoreksije, bulimije i lančanog prejedanja.


Konačno se osećam mršavo i vredno, mislim dobro o svom telu. Izgledam ponovo kao dete. Odlučna sam da tako ostane, to je u čast mojoj mami – napisala je glumica.


Nakon što je posećivala više psihoterapeuta, konačno je pronašla jednog koji joj pomaže da se oporavi, priznala je nedavno za People. Kako priznaje, ovaj put nije lak, ali je optimistična.


To je vrsta težine kojom se ponosim – kaže Dženet.

 

 

 

makonda-tracker