hrabra

Preživela je tri silovanja i godine traume: Glumica se suočila a svojim SILOVATELJEM, a susret se završio neočekivano

1

Godinama nakon još jednog traumatičnog iskustva, glumica čiji su život obeležila bolna iskustva, rešila je da se suoči sa svojim napadačem

foto: EPA/JASON SZENES
foto: EPA/JASON SZENES

Glumica Ešli Džad jedna je od hrabrih žena u Holivudu koje su stale pred celim svetom i progovorile o svojoj traumi. Ona je, naime, trostruka žrtva silovanja, a u više navrata pričala je o napadima koji su joj zauvek promenili život.


Ona je najpre u svojoj autobiografiji "Sve što je gorko i slatko" 2022. godine opisala svoj život od adolescencije do odraslog doba, kada se prisetila mnogih bolnih epizoda. Kako je napisala, najpre je seksualno zlostavljana kao dete od strane jednog starijeg čoveka, potom je silovana kao tinejdžerka, uznemiravao ju je i jedan rođak, čijeg se imena Ešli setila tek nakon pishoterapije jer je godinama potiskivala ovo iskustvo.

 

Džadova je već sa sedam godina bila žrtva zlostavljanja i depresivna, a kada je skupila hrabrost da se poveri majci — ona joj nije poverovala. Zato je godinama ćutala i skupljala bol u sebi, a kada je progovorila podelila je mnogo strašnih detalja.


Između ostalog, u jednom od silovanja koje je doživela, Ešli je i zatrudnela.

 

Ešli Džad
foto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Razlog zbog kog sam htela da prenesem svoje vlastito iskustvo jeste da sam vrlo otvorena i, kao što svi znaju, silovanje sam preživela tri puta. Nakon jednog od njih ostala sam trudna i vrlo sam zahvalna što sam uspela pristupiti sigurnom i legalnom abortusu. Silovatelj, koji je iz Kentakija, imao bi očinska prava i u Tenesiju, odakle sam ja. Morala bih da budem roditelj zajedno sa čovekom koji me je silovao — istakla je Ešli jednom prilikom.


Glumica je, inače, i jedna od žena koje su optužile producenta Harvija Vajnstina za seksualno uznemiravanje, a protiv njega je 2018. godine podnela i tužbu, koja je potom odbačena, ali je sudija posavetovao glumicu da tuži Vajnstina za to što joj je uništio karijeru, budući da ju je, kao i Miru Sorvino, stavio na "crne liste" nakon što ga je odbila.

 

Ešli Džad
foto: EPA/MICHAEL NELSON

Ešli se uvek osećala nedovoljno, nepoželjno i usamljeno, a do 18. godine je promenila 13 škola, budući da su se njeni rodittelji razveli kad je imala tri godine i s majkom se često selila.


U životu joj je bio potreban neki zaključak, neki oblik mira i završenog poglavalja, zbog čega je, kako je sada ispričala pre izvesnog vremena rešila da popriča s jednim od muškaraca koji su je silovali. U pitanju je muškarac koji ju je napao 1999. godine, a Ešli ga je potražila nekoliko godina kasnije.

 

I rekla sam mu: "Veoma sam zainteresovana za priču koju nosiš sa sobom sve ove godine" — otkrila je glumica u jednom podkastu.


Ona nije ispričala previše detalja o ovom susretu, ali je objasnila da je to bio jedan miran razgovor.

 

1 / 4 Foto: Profimedia


Da ne dužim previše, na kraju smo zajedno sedeli u stolicama za ljuljanje pored jednog potoka — izjavila je Ešli.


Ona je istakla da je želela da podeli ovu priču s ljudima jer se svako nosi sa svojom traumom na svoj način.


Želela sam da podelim tu priču jer postoji mnogo načina da se izleči tuga, a važno je podsetiti ljudde da meni ništa od njega nije trebalo — rekla je glumica.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ashley Judd (@ashley_judd)


Ešli je dodala i da joj nije bilo potrebno da njen silovatelj "sarađuje" u ugovaranju ovog sastanka, niti da on pokaže da se promenio, kao ni da "učini bilo šta drugačije kako bi se ona osetila kao da se asimetrija moći promenila".


Jer ja sam imala priliku da se bavim svojom traumom, da odžalim, da se zacelim, da doživim sve ove promene u svojoj svesti i da se povežem s drugim ženama koje su proživele slično — rekla je glumica.

 

 

makonda-tracker