DA LI STE ZNALI?

Njegov život su obeležili uspeh, poroci, ali i jedno UBISTVO: Priča slavnog Srbina iz Rume koji je osvojio Holivud

0

O sebi je govorio kao o žrtvi holivudskog sistema, dok je svoju karijeru posmatrao kao srušene filmske snove.

foto: Sarah Stewart / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Sarah Stewart / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavni Piter Bogdanovič je preminuo u 83. godini, a danas bi, da je živ, slavio svoj rođendan. Ovaj režiser srpskog porekla ostavio je veliki pečat rediteljima, a njegov rad poštuje i Kventin Tarantino.

 

Piter je imao čudnu i ne tako laku životnu priču, za njega se može reći da je prešao put preko trnja do zvezda da bi postigao sve i ostvario veliki uspeh.

 

On je sin Borislava Bogdanoviča, studenta slikarstva koji se nakon studija u Zagrebu i Pragu vratio u rodnu Rumu. Borislav je želeo tu i da ostane, ali pošto nije dobio mesto na konkursu za sekretara Matice srpske, on se iz ljutnje preselio u Zagreb gde je držao časove klavira jednoj devojci koju je nakon toga i oženio. Kako je ona bila Jevrejka, njih dvoje su zbog nacizma pobegli u SAD, gde im se četiri meseca kasnije rodio sin Piter.

 

Kažu da je Piter još kao dete ušao u svet filma jer je sa roditeljima išao stalno u bioskop i prevodio im dijaloge kako njih dvoje nisu znali engleski jezik. Šezdesetih godina je postao urednik filmskog programa Muzeja moderne umetnosti u Njujorku. Na njegov rediteljski rad je uticao Orson Vels koji ga je i uveo na velika vrata u svet umetnosti. 

Sa 32 godine Bogdanovič je režirao film "Poslednja bioskopska predstava" (1971). Dobio je i dva Oskara, za najbolju mušku i najbolju žensku sporednu ulogu. Uspeh je ponovio i s komedijom "Što te tata pušta samu?" (1972) i "Mesecom od papira" (1973).

 

Oženio se kad je imao samo 23 godine, ali je zbog odanosti porocima taj brak propao. Posle sedmogodišnje haotične veze sa Sibil Šepard, otpočeo je romansu s Plejbojevom zečicom Doroti Straten. Ali ona je već bila udata. U leto 1980. godine ljubomorni muž je ubio Doroti Straten i sebe, a osam godina kasnije Piter Bogdanovič se oženio njenom dvadesetogodišnjom sestrom Luiz.

U braku sa Luiz je dobio dve ćerke, a nakon toga se posvetio radu sa studentima i poznato je i da je svojevremeno odbio da režira Kuma jer nije želeo da se bavi temom o mafiji.

 

Svetska federacija filmskih arhiva 2007. dodelila mu je nagradu za životno delo, svrstavajući ga rame uz rame s velikanom kao što je Bergman, a filmski kritičari smatraju ga ravnim Lukasu, Spilbergu, Ćiminu i Kopoli.

 

Piter je pozajmio i glas liku u Simpsonovima, ali u filmu Kill Bill 1 i 2, nekoliko puta je dolazio u Srbiju, a 2014. godine je najavio snimanje dokumentarca o životu svog oca u Rumi.

 

 

makonda-tracker