trnovit put

Ostavila muža zbog silovatelja, pa se udala u ZATVORU: Neobičan ljubavni život žene čije ime baš svi znamo

0

Gotovo da ne postoji čovek koji makar jednom nije video neko njeno delo, a njen život obeležile su ljubavne teme i željna potraga za ljubavlju

foto: f61 / Zuma Press / Profimedia
foto: f61 / Zuma Press / Profimedia

Američka književnica Danijela Stil jedna je od najpoznatijih spisateljica planete. Gotovo da je nemoguće proći pored kioska koji prodaje bar jedan njen roman, a da ne pričamo o knjižarama, ali to nije slučaj samo u Srbiji – širom sveta je odštampano više od 800 miliona primeraka njenih dela!


Romani Danijele Stil objavljeni su u 69 država, i na 43 jezika, a vremenom je njeno stvaralaštvo postalo sinonim za lako ljubavno štivo.


Ipak, iako na prvi pogled deluje kao stručnjakinja za ljubavne teme, njen privatni život ne pokazuje to: godinama je imala neočekivane obrte i turbulencije na ovom planu, a razvodila se pet puta.

 

Danijela Stil rođena je 1947. godine u Njujorku, kao jedinica u nemačko-jevrejskoj porodici, ali je odgajana kao katolkinja. Detinjstvo je većim delom provela u Parizu, a ono je obeleženo razvodom njenih roditelja, koji se dogodio kada je imala osam godina.


Kada je imala svega 18 godina, Danijela se udala za francusko-američkog bankara Klaud-Erika Lazarda. Iako je mlada stupila u brak, nije želela da se odrekne obrazovanja, pa je upisala Univerzitet u Njujorku, a paralelno se bavila pisanjem. Svoj prvi rukopis završila je kao devetnaestogodišnjakinja, a uskoro je na svet stigla njena ćerka Beatriks.

 


Nakon što je započela karijeru u jednoj agenciji za odnose s javnošću, 1972. godine objavila je svoj debitantski roman "Povratak kući", koji čine teme koje su kasnije postale zaštitni znak njenog stvaralaštva. Samohrana majka, porodični i međuljudski problemi, usamljenost... sve to čini deo života Danijelinih heroina, ali ona nije dugo bila sama nakon što je došao kraj njenom braku s Lazardom.


Naime, još dok su bili zajedno, ona je upoznala Denija Zugeldera, zatvorenika kog je intervjuisala prilikom posete kalifornijskom zatvoru Lompok. Danijela se zvanično razvela 1974, posle devet godina braka, a čim je njen novi dečko 1973. uslovno pušten na slobodu, uselio se kod nje. Međutim, nekoliko meseci kasnije, on je optužen za pljačku i silovanje, zbog čega se ponovo našao iza rešetaka, ali to nije narušilo njegov odnos sa spisateljicom, koja je pristala da se uda za njega, i to u zatvorskoj kantini 1975. godine.

 

Ipak, brak je potrajao samo tri godine, posle čega je Danijela Stil, inspirisana ovom nesvakidašnjom ljubavnom pričom, napisala romane "Obećanje strasti" i "Sada i zauvek", koji se smatraju prekretnicom u njenoj karijeri.


Dan nakon što je potpisala papire za razvod od Zugeldera, Danijela se udala za Vilijama Džordža Tota, s kojim je tada već čekala dete i bila u devetom mesecu trudnoće.

 


Ona je bila posvećena njihovoj porodici i ljubavi, ali kako je ona doživela ogroman uspeh narednim romanom, nazvanim "Obećanje", a Tot bio samo još jedan neuspetan čovek i bivši zavisnik od droge, njihov odnos počeo je da trpi. Niko se stoga nije iznenadio kada se Danijela ponovo razvela, i to 1981, posle samo tri godine braka.


Iste godine, Danijela Stil je, kao već ostvareno ime u svom žanru, rekla "da" vinaru Džonu Trejni, koji je usvojio njenog sina Nikolasa i dao mu svoje prezime.

 

Danijela Stil
foto: f61 / Zuma Press / Profimedia

Par je zajedno dobio još petoro dece: Samantu, Viktoriju, Vanesu, Maksa i Zaru, a Danijela se u prvim godinama braka često osmehivala s naslovnica i uživala u velikoj slavi i konačnom porodičnom i ljubavnom spokoju.

 

Već 1989. godine je ušla u Ginisovu knjigu rekorda jer je na listi bestselere "Njujork tajmsa" najviše sedmica zaredom nego bilo ko ranije – čak 381 nedelju! Kasnije se oprobala i u dečijoj književnosti, pisala je za televiziju,ali nikada nije zapostavljala svoj proveren recept za uspeh, pa je vredno pisala ljubavne romane, iako nije krila da zbog porodičnih i poslovnih obaveza spava po samo četiri sata.


Ipak, nije sve bilo idilično, pokazalo se kasnije. Naime, njen sin Nikolas Trejna, inače frontmen američkih pank bendova Link 80 i Knowledge, izvršio je samoubistvo 1997. godine. Danijela nije krila koliko joj je teško, ali ova tragedija nije izazvala blokadu u pisanju, već se književnica osmelila da prvi put piše nešto osim fikcije.

 

Danijela Stil
foto: LEPAULARD / Visual / Profimedia

 

Rezultat je biografija njenog sina, nazvana "Njegovo jarko svetlo", a sav prihod od prodaje ove knjige Danijela je iskoristila da pokrene Fondaciju Nik Trejna, koja pomaže mladima koji se bore s duševnim bolestima.

 

Ispostavilo se da ni njen brak s Trejnom nije što je bio, pa se par rastao, nakon čega se Danijela 1998. godine udala za bogataša Tomasa Džejmsa Perkinsa, s kojim je ostala do 2002. godine. Kako je i sama priznala, njen roman "Klon i ja" inspirisan je intimnom šalom između njenog petog supruga i nje, a zanimljivo je da i on napisao roman koji je posvetio Danijeli – "Seks i slobodni bilioner".

 

Danijela Stil
foto: EPA/PETER DASILVA

Danas nije poznato da li je spisateljica konačno pronašla ljubav za kojom je od rane mladosti tragala, ali ona neprestano dobija priznanja, uprkos tome što književnoj kritici nikad nije bila po volji. Tako je 2002. godine, od francuske Vlade dobila orden za doprinos svetskoj kulturi, kao i više nagrada zbog borbe za rad s mladima i mentalno zdravlje.

 

 

makonda-tracker