raznobojna i čarobna vrsta

Ako vam treba više sreće, uzgajajte ovu biljku: Saveti za negu najlepšeg cveća za terasu, koje napreduje do kasne jeseni

0

Cveta bujno i veoma dugo, u intenzivnim i božanstvenim bojama, a neguje se vrlo jednostavno. U pitanju je cvet koji je toliko lep da krasi vrtove ispred najvažnijih zgrada u metropolama širom sveta...

Prelepe narandžaste hrizanteme na terasi
Prelepe narandžaste hrizanteme na terasifoto: Anna Mokshina, Shutterstock

Kada je u pitanju cveće za terasu, postoji nekoliko pravih "klasika", bez kojih je nemoguće zamisliti raznobojni balkon koji vrvi od života.


Među njima je nesumnjivo hrizantema, jedan od najlepših ukrasa svake terase i božanstven cvet koji ispunjava naše saksije crvenim, žutim, narandžastim, belim, ružičastim, pa i ljubičastim cvetovima celo leto, pa čak i do kasnije jeseni.


Upravo zato se hrizantema ponekad naziva i kraljicom jeseni, a ona često krasi i vrtove ispred važnih zgrada, pa je nekim poznata i kao ulični cvet.

Hrizantema je opšti naziv za višegodišnje zeljaste biljke iz roda Chrysanthemum, što znači "zlatni cvet". Postoje brojne vrste, među kojima su najpoznatije Chrysanthemum ×grandiflorum, Chrysanthemum ×rubellum S, Chrysanthemum ×morifolium...

 

Ružičaste hrizanteme u bašti
Ružičaste hrizanteme u baštifoto: Suwichanon Mahahing/Shutterstock

Prvi put se pominju još u drevnim egipatskim spisima, a uzgajane su i u drevnoj Kini, gde je Konfučije pisao da mogu da posluže u meditaciji.

 

Često se u budizmu smatraju simbolom sreće, a jedan kineski grad zove se Ju-Xian, što znači "grad hrizantema", i postoji izreka da oni koji žele više sreće u životu treba da gaje hrizanteme.


Odlično uspevaju na većini terasa, ali se veruje da im je idealna pozicija balkon okrenut ka zapadu ili jugu, jer uživaju u direktnoj svetlosti i napreduju kada su okupane suncem, pa će im prijati i polusenka.

 

Hrizanteme su savršen dodatak svakoj bašti ili terasi
Hrizanteme su savršen dodatak svakoj bašti ili terasifoto: PhotoCreative10, Shutterstock

Saveti za negovanje hrizantema

 

  • Ove biljke vole rastresitiju zemlju, koja nije kisela i glinasta.
  • Zaliva se ujutru ili uveče, ali nikako tokom najtoplijeg dela dana i po suncu. Trebalo bi da se zalije obilato, tako da napunite celu saksiju, u periodu od juna do septembra, a u periodu cvetanja se zaliva svakog dana u manjim količinama. Tokom zime se zaliva ređe, a vodite računa da ne pokvasite listove i cvetove.
  • Obavezna je dobra drenaža, tako da se višak vode ocedi i da ne dođe do truljenja korena.
  • Potrebno joj je redovno đubrenje pre i posle cvetanja – na proleće otopljenim azotnim đubrivom ili divizmom, a na jesen fosfornim i kalijumovim đubrivom.
  • Što se tiče mogućih problema, hrizanteme često obolevaju od pegavosti lista, pepelnice, fusariuma i drugih gljivica i napadaju ih paukovi, puževi i vaši, a često se savetuje da se u tim slučajevima oko stabla pospe mleveni biber kao organsko sredstvo protiv štetočina. Ukoliko to ne uspe, obavezno se obratite za pomoć u poljoprivrednoj apoteci.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Cvet tužne simbolike

 

makonda-tracker