saveti

Neredovno zalivate, đubrite i orezujete cveće na terasi? 5 predivnih biljaka koje će vam oprostiti i ako ih zanemarite

0

Ove prelepe biljke odlično napreduju i ako zaboravite na njih i niste im posvećeni, a uz minimum nege daju božanstvene boje

Bušin savršen za uzgoj u velikoj saksiji
Bušin savršen za uzgoj u velikoj saksiji foto: ChameleonsEye/Shutterstock

Uzgajanje biljaka u saksijama najlepši je način da ukrasite balkone tokom proleća i leta i dodate malo boja svojoj svakodnevici.


Ako, međutim, ne spadate u one koji stalno seckaju, presađuu, zalivaju, prihranjuju i doteraju svoje osunčano cveće za terasu, ne brinite – postoje vrste koje će vam to oprostiti i ostati bujne!

 

Kako da znam koje cveće trpi sušu?


Mnogo je biljaka otpornih na sušu, koje mogu da se nose sa zanemraivanjem, a uglavnom su u pitanju vrste koje rastu u pukotinama u zidovima ili između ploča, tamo gde je malo verovatno da dobijaju mnogo vode i hranljivih materija.

Druge su se prilogdile suvljim uslovima tako što su promenile oblik ili vrstu listova ne bi li smanjile isparavanje, pa je uvek korisno potražiti biljke sa dlačicama na listovima, zatim listove s bodljama, aromatičnim i srebrnastim lišćem, kao i mesnate, sočne ili zaista sitne listove.


Sve one uspevaju u nešto surovijim, suvim i osunčanim uslovima, pa su savršene za uzgajanje ako niste najposvećeniji ljubitelj cveća.

 

Cveće koje trpi zanemarivanje

 

  • Bušin (lat. Cistus)


Cvetne biljke iz porodice Cistaceae deo su roda koji sadrži oko 20 vrsta, i u pitanju su višegodišnji grmovi koji napreduju u suvim i kamenitim zemljištima širom Mediterana, od Maroka i Portugalije do Bliskog istoka, kao i na Kanarskim ostrvima.


Bušin je savršen za uzgoj u velikoj saksiji komposta, koja ima dobru drenažu, a odlično izgleda pored mediteranskih grmova kao što su ruzmarin, lavanda i santolina.

 

  • Muškatla (lat. Pelargonium)

 

Muškatle mogu da cvetaju još duže i budu otpornije na različitim temperaturama
Muškatle mogu da cvetaju još duže i budu otpornije na različitim temperaturamafoto: Lapa Smile, Shutterstock

Muškatla je poznata još i kao geranijum, pelargonija i belagona, jedan je od najlepših ukrasa naših balkona u prolećnim i letnjim mesecima i spada u najzahvalnije cveće za terasu.


Toliko je tolerantna na nemar domaćina da je preterano zalivanje je najveća greška pri negovanju muškatli, pa se preporučuje da se muškatle zalivaju samo kada je zemlja suva na dodir, a imajte u vidu i da vrste tolerantne na sušu traže još manje tečnosti.

 

  • Eševerija (lat. Echeveria)


Predivni sukulent koji je veoma popularan kao sobna biljka može da se uzgaja i napolju u blagim klimama. Formira zimzelenu rozetu mesnatih listova i raste u saksijama, u dobro dreniranom kompostu, na sunčanim mestima.

  • Lavanda (lat. Lavandula)

 

Lavandu možete uzgajatii na terasi
Lavandu možete uzgajatii na terasifoto: Dean Drobot/Shutterstock

Vitki, srebrnasti i mirisni listovi lavande savršeno su prilagođeni vrućim i suvim uslovima. Posadite lavandu u saksiju od 30 cm samu ili u grupi, s drugim biljkama koje tolerišu sušu. Odličan izbor je patuljasta vrsta Lavandula angustifolia.

 

  • Šeboj (lat. Erysimum)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mathias Emil (@mathias.emil)


Ova višegodišnja ili dvogodišnja biljka iz famlije kupusa ima božanstveno rznobojno cveće, savršeno za terasu.


Cveta tokom cele godine, a možete da joj sečete cvetove i skraćujete je, ali i ne morate.


Veoma se lako uzgaja, jer nije u pitanju preterano zahtevna biljka, a posebno boli plodna, osunčana mesta i umereno zalivanje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Biljni odgovor na alergije

 

makonda-tracker