jednostavno je!

Kako se neguje VINKA, najlepše prolećno cveće za terasu? Ne traži mnogo truda, a rezultat su raskošni i bujni cvetovi

0

Saveti za zalivanje, đubrenje i pozicioniranje vinke, neodoljivog cveća za tople dane u godini

Vinka je najlepše cveće za terasu tokom proleća i leta, a neguje se jednostavno
Vinka je najlepše cveće za terasu tokom proleća i leta, a neguje se jednostavnofoto: chuchiko17/Shutterstock

Vinka spada u omiljeni cvet za prolećne i letnje dane na našim terasama i baštama, a ova predivna cvetna biljka, čiji je latinski naziv Catharanthus roseus, održava se prilično lako.


Vinke nam stižu s Madagaskara, a u svetu iz zovu još i svetle oči, madagaskarski zimzelenik, stara devojka... Uzgajaju se širom sveta kao ukrasna biljka, ali ima i onih koji veruju u njenu lekovitost.


Može do poraste do jednog metra visine i ima prelepe zelene listove, kao i veoma nežne cvetove. Uglavnom se vinka kupuje u rano proleće i odbacuje kada se završi sezona cvetanja i ne vredi ih držati tokom zime jer samo mlade biljke izgledaju zdravo i cvetaju obilno kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Da bi vam vinke bile lepe, bujne i blistave, predlažemo da pratite sledeća uputstva.

 

Vinka spada u omiljeno cveće tokom proleća i leta
Vinka spada u omiljeno cveće tokom proleća i letafoto: Shutterstock / varandah

Najbolje svetlo za cveće vinka


Odgovara im jako svetlo, uključujući i 3-4 sata direktne sunčeve svetlosti dnevno, što je neophodno za najbolje moguće cvetanje.


Catharanthus roseus treba saditi na punom suncu i na delimičnoj senci da bi se podstaklo cvetanje tokom toplih dana i po najvećim vrućinama, a prija im kada makar u jednom delu dana imaju malo senke. Ako baš svaki trenutak dana provedu na suncu, ubrzo će delovati pomalo iscrpljeno.


Najbolja temperatura za cveće vinka


Normalne sobne temperature su prikladne u svakom trenutku za ovu biljku, a imajte u vidu da Catharanthus roseus ne toleriše kada temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusa.

 

Cveće vinka ne podnosi temperature ispod 10 stepeni
Cveće vinka ne podnosi temperature ispod 10 stepenifoto: Shutterstock / Yui Yuize

Kako se zaliva cveće vinka?


Zalijte zemlju obilno i obavezno sklonite tacnicu da saksija ne bi stajala u vodi. Stavite da se ocedi višak tečnosti kako ne bi došlo do truljenja korena.
Kada se "uspostavi", relativno je otporna na sušu, odnosno brzo se oporavi nakon dobrog zalivanja.


Kako se đubri cveće vinka?


Kad počne cvetanje, nanesite standardno tečno đubrivo svake nedelje. Vinke nisu tolerantne na prekomerno đubrenje, pa vodite računa o tome. Ako se preterano đubri, imaće bujno lišće, ali ne i cvetove.
 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda „svemirska biljka“?

 

makonda-tracker