neguje se lako

Svi će biti ljubomorni na vašu terasu: Ova biljka obožava sunce, raste do 3 metra, a cveta bujno i u predivnim bojama

2

Jedna od najlepših primorskih puzavica daje veličanstvene cvetove intenzivnih boja i daje život svakoj bašti ili balkonu

Ružičasta bungevilija, prelep cvet za terasu
Ružičasta bungevilija, prelep cvet za terasufoto: Alpha Design/Shutterstock

Cveće i boje vratili su se na naše terase s letom, a pored proverenih biljaka kao što su begonija, muškatla, lepi jova i čudesna, božanstvena vinka, postoje i vrste koje izgledaju prelepo i dobro napreduju tokom leta, ali nisu preterano poznate.


Jedna od njih je bungevilija (bogumila), božanstvena puzavica koja cveta od maja, pa sve do prvih mrazeva! Ova primorska lepotica može u vrtu ili na ulici da poraste čak do 10 metara, dok u saksiji dostiže visinu do tri metra.


Iako su najpoznatije crvene i ljubičaste bungevilije, mogu se naći i žute, narandžaste, roze... Ima vrlo sitne cvetove, koji rastu izuzetno bujno, a krase je i tzv. pricvetni listovi koji ne gube boju ni kada temperature padnu.

 

Bungevilija odlično napreduje na moru
Bungevilija odlično napreduje na morufoto: valantis minogiannis/Shutterstock

Kako se neguje bungevilija?


Ona spada u cveće kojem više prija dobro osunčana pozicija, a imajte u vidu da neće cvetati ako dan provodi u senci ili čak i u poluhladu.

Veoma je važno da zemlja u kojoj raste bude dobro nahranjena humusom.


Kada je u pitanju zalivanje, preporučuje se da budete na oprezu jer ukoliko je previše vlažna neće imati mnogo cvetova, a uglavnom se savetuje da se zaliva 2-3 puta nedeljno. Ukoliko je unosite u kuću tokom zime i čuvate za sledeće leto, preporučuje se zalivanje tek jednom mesečno ili ređe, odnosno sve dok zemlja ne bude sasvim suva.


Kada je dan vetrovit, valjalo bi da je sklonite i zaštitite jer nema snažan korenski sistem. Idealno je da raste u manjoj saksiji i da se presađuje u malo veću tek ako se javi potreba za time, odnosno ako je preraste. Ako to nije slučaj, dovoljno je osvežiti zemlju.

 

Ljubičasta bungevilija
Ljubičasta bungevilijafoto: Flower_Garden/Shutterstock

Đubrenje je veoma važno za bungeviliju, a prihrana se dodaje svake druge nedelje, uz savet da se povremeno, na mesec do mesec i po dana, koristi i gvožđe.


Imajte u vidu da je za nju ključno da ima dobru drenažu i da ne dozvolite da stoji u vodi , odnosno da redovno praznice tacnu, kako ne bi došlo do truljenja korena.


Pricvetni listovi se tokom godine suše i trebalo bi da se orezuju kako bi se podstaklo cvetanje, a posebno je važno da je vrhovi skraćuju tokom proleća da bi biljka rasla ravnomerno. Preporučuje se da se nakon cvetanja, u jesenjim danima, odseku svi izdanci na pola ne bi li bungevilija bila žbunastija.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda „svemirska biljka“?

 

makonda-tracker