BAŠ JE DEKORATIVNO

Miriše kao duša: Posadite SLATKI GRAŠAK i ceo komšiluk će uživati u prelepom mirisu, a ne traži mnogo pažnje

0

Gotovo da nema cveta koji će, za malo vašeg vremena i pažnje, vratiti vam desetostruko više predivnim mirisom

Ukrasni grašak - biljka penjačica
Ukrasni grašak - biljka penjačicafoto: John Eveson / Alamy / Alamy / Profimedia

Slatki grašak (lat. Lathyrus odoratus) nije stvarno jestivi grašak, već je cvet iz iste porodice kao i pasulj i još neke mahunarke. 

 

Ova jednogodišnja penjačica postoji u raznim bojama, a ono što je najviše karakteriše jeste njen slatkast miris koji se lako prepoznaje i brzo postaje omiljen mnogim ljubiteljiam cveća.

 

Nega slatkog (ukrasnog) graška

 

Ovaj cvetić cveta od juna meseca, pa je najbolje posaditi ga početkom proleća kako biste od početka sezone uživali u njemu.

 

S obzirom da je ukrasni grašak biljka penjačica koja može dostići visinu čak i do 2 metara, savršen je cveće za terasu i gelendere kako bi imala oslonac oko koga će se pesti, ili ukoliko ga posadite u saksiju, on će praviti lepu padajuću zavesu načičkanu cvetićima.

 

Slatki grašak je biljka penjačica pa mu je zato potreban oslonac kako bi se pravilno razvijao
Slatki grašak je biljka penjačica pa mu je zato potreban oslonac kako bi se pravilno razvijaofoto: Tim Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia

Da bi biljka dobila pun potencija, treba redovno zalivati zemlju bogatu humusom u kojoj je posađena.

 

Međutim, vrlo je osetljiv na buđ i gljivične parazite pa zato budite oprezni sa zalivanjem - zalivajte ga redovno ali umereno, koliko da se lepo navlaži zemlja.

 

Kako bi se pravilno razvijao, grašku treba orezati vrhove prve mladice kako bi bolje bujao, a kasnije precvetale plodove da redovno uklanjate.

Ukrasni grašak obožava osunčana mesta, zato ga možete držati na direktnoj sunčevoj svetlosti i toploti.

 

Kad prođe cvetanje, za ovom biljkom će ostati mahune pune semenki koje možete krajem zime već pripremati za sledeću sezonu sadnje, tako što ćete semena staviti u mlaku vodu kako bi mlada biljka nikla i bila spremna za sadnju u saksiji, bašti ili žardinjeri.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

Bonus video

 

makonda-tracker