BUJNA PUZAVICA

Kraljica velikih vrućina: Dipladenija će napraviti cvetnu zavesu na vašoj terasi uz veoma lagano održavanje

0

Savršena biljka penjačica - dipladenija, savršeno podnosi visoke temperatura i buja tokom celog leta

Najbolje cveće za terasu - Dipladenija (Mandevila)
Najbolje cveće za terasu - Dipladenija (Mandevila)foto: P.Spiro / Alamy / Alamy / Profimedia

Dipladenija, poznata i kao Mandevila, je mediteranska biljka koja obožava sunce, leto i paklenu vrućinu, što je čini jednom od najboljih biljaka za terasu ili baštu u toku letnjih meseci.

 

Puzavica i penjačica je, pa će vam biti potrebnan neki oslonac kako bi se lepo razvijala i cvetala, a ukoliko je posasite blizu gelendera, može da naraste do čak 3 metara, što znači da ćete imati pravu cvetnu zavesu na vašoj terasi.

 

Dipladenija sam po sebi nema jak miris, ali ono što je zanimljivo, privlači dosta leptira, tako da ćete imati dodatan ukras na vašim cvetovima.

Sadnja

 

Ovo cveće je najbolje saditi u proleće jer već u maju kreće sa cvetanjem, a svoje glavno cvetanje doživljava sa visokim temperaturama. Sadite je u zemlji koja ima dobru propusnu moć.

 

Zalivanje i prihrana

 

Najbolje ju je zalivati odstojalom ili prokuvanom vodom kako bi se oslobodila hlora i to samo kada se osuši površinski deo zemlje i to u februaru i martu, a u toku letnjih meseci svakodnevno, pazeći da se ne zadržava voda jer ova biljka ne podnosi stalnu vlagu.

 

Dipladenija - najbolja puzavica za terasu
Dipladenija - najbolja puzavica za terasufoto: Keith Larby / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Smeta joj zadržavanje vode oko korena, zato obavetno ispratite da li se voda zadržala u podmetaču, pa ako jeste, obavezno je prospite.

 

Pošto bujno cveta, ova biljka traži i dodatnu prihranu u vidu đubriva koji se rastvaraju u vodi ili granula koje će dubinski hraniti biljku, a razgrađuju se i do 6 meseci.

 

Takođe, pošto je penjalica, biće joj potrebna pomoć u vidu pridrživača i oslonca, kao i vezivanju uz oslonac kako bi pratial smer rasta koji želite.

 

 

Presađivanje

 

Kada temperatura krene da se približava 0, vreme je da diplandiju presadite u saksiju, ili ukoliko je već u njoj sve vreme, samo prenesete u prostoriju koja nema direktan izvor toplote. Presadite je onda kada koren krene da izviruje iz rupica u saksiji.

 

Samo je bitno da temperatura ne spadne ispod 0 nuleta, ostalo je sve prihvatljivo kako bi opstala do sledeće sezone.

 

Dodatni savet:

 

Pre unošenja možete je obrezivati do 5 cm i redovno uklanjajte stare cvetove kako bi podsticali njeno cvetanje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker